Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο βόρειο τμήμα της χώρας
Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με τα UAVs
Ουκρανικές πηγές έκαναν λόγο για σφοδρές μάχες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας χθες Κυριακή, διαβεβαιώνοντας πως οι δυνάμεις του Κιέβου κρατούν τις θέσεις τους και σημειώνουν εδαφικά κέρδη σε κάποιους τομείς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως σταμάτησε τις ουκρανικές δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ανακοίνωσε επίσης πως καταρρίφθηκαν τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι που προσπάθησαν να πλήξουν τη Μόσχα και προκάλεσαν ζημιά σε πολυώροφο κτίριο όπου έχουν την έδρα τους κρατικές υπηρεσίες.
Δύο νεκροί από το ρωσικό πλήγμα σε σχολείο στην πόλη Σούμι
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως χθες Κυριακή ο ουκρανικός στρατός είχε «καλή», «δυνατή» μέρα στα μέτωπα, κυρίως γύρω από την Μπαχμούτ, όπου το Κίεβο λέει πως σημειώνει πρόοδο, ανακτά εδάφη που έχασε όταν ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη τον Μάιο.
Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με τα UAVs, πάντως ο κ. Ζελένσκι είπε πως ο πόλεμος «σταδιακά επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας», στα «συμβολικά της κέντρα». Ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε εμπορικό κτίριο στην πόλη Χαρκίβ (βορειοανατολικά). Εκδηλώθηκε πυρκαγιά, πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ακόμη πως ο απολογισμός των θυμάτων ρωσικού πλήγματος σε σχολείο στην πόλη Σούμι (βόρεια) το Σάββατο αυξήθηκε σε δυο νεκρούς. Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε πως ρωσικές δυνάμεις «προσπαθούν να μας διώξουν» από θέσεις σε υψώματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που αρχικά είχαν καταληφθεί αλλά ανακτήθηκαν.

«Εξαπέλυσαν ατελείωτες επιθέσεις αυτή την εβδομάδα»
Σύμφωνα με την κυρία Μαλιάρ, η οποία εκφράστηκε μπροστά στην κάμερα της ουκρανικής κρατικής τηλεόρασης, στόχος των Ρώσων είναι «να αποσπάσουν τις δυνάμεις μας από την περιοχή της Μπαχμούτ, όπου κάνουμε επιτυχή επίθεση». «Εξαπέλυσαν ατελείωτες επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Όμως οι δικές μας δυνάμεις αντιστέκονται και μερικές φορές τους απωθούν καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες», συνέχισε.
Πάντα κατά την υφυπουργό Άμυνας Μαλιάρ, τα ρωσικά στρατεύματα υπέστησαν «όχι λιγότερες απώλειες απ’ ό,τι όταν μαίνονταν οι μάχες στην Μπαχμούτ», που έπεσε στα χέρια τους έπειτα από 10 μήνες άγριων εχθροπραξιών. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα αντεπίθεση, επικεντρωμένη στον νότο, προκειμένου να αποκοπούν οι δυνάμεις στα ανατολικά από την προσαρτημένη το 2014 από τη Μόσχα χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και στην ανακατάληψη εδαφών γύρω από την Μπαχμούτ.
Τι ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας
Σφοδρές μάχες μαίνονταν επίσης γύρω από τις βορειοανατολικές πόλεις Κούπιανσκ και Λίμαν, υπό ουκρανικό έλεγχο. Σύμφωνα με την κυρία Μαλιάρ, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί «επίμονα» παράλληλα «να ανακαταλάβει» τομείς στο νότιο μέτωπο που πήραν οι Ουκρανοί. Ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με την ίδια, έχει ανακαταλάβει 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, όμως η προέλασή του περιορίζεται από τα ρωσικά ναρκοπέδια και τις ρωσικές οχυρές θέσεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, στην καθημερινή ενημέρωσή του για τις επιχειρήσεις, ανέφερε πως δυνάμεις του εντόπισαν και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να καταστρέψουν ουκρανική δύναμη με τεθωρακισμένα κοντά στη Σβάτοβε, πόλη-κλειδί στα χέρια των Ρώσων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απώθησαν τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην πόλη Λίμαν, νοτιότερα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες που δίνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές για τις εξελίξεις στα μέτωπα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Με… όπλο τον κόσμο του και στόχο μόνο τη νίκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός
- Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις λόγω των ισχυρών ανέμων
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Αφαιρέθηκε από νέα ταινία της Amazon μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
- Έριξε… βόμβα ο Αντετοκούνμπο: «Δεν ξέρω αν θα ολοκληρώσω τη σεζόν στους Μπακς»
- Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Γάλλων βλέπει τις ΗΠΑ του Τραμπ ως στρατιωτική απειλή για τη χώρα
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Α’)
- Μανέ: Το μεγαλείο δεν μετριέται από αυτά που έχει κανείς, αλλά από αυτά που δίνει (vids+pics)
- Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: «Κλειδί» για τις έρευνες ο σπασμένος σύνδεσμος στις ράγες – Στους 40 οι νεκροί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442