Μπάιντεν: Περιμένει με «ανυπομονησία» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την άδεια… της Τουρκίας
Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Ουλφ Κρίστερσον, και τον διαβεβαίωσε ότι «υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας» στην Ατλαντική Συμμαχία, η οποία επί του παρόντος παρεμποδίζεται από την Τουρκία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι περιμένει «με ανυπομονησία» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο (φωτογραφία, επάνω, του Reuters/Jonathan Ernst).
Πλήρης υποστήριξη
Εχοντας δίπλα του τον Κρίστερσον, ο αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι «υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας» στην Ατλαντική Συμμαχία, η οποία επί του παρόντος παρεμποδίζεται από την Τουρκία.
Ο Μπάιντεν αναχωρεί την Κυριακή για ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει σε τρεις χώρες, από το οποίο βέβαια ξεχωρίζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο Κρίστερσον ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την πρόσκληση και είπε ότι η Σουηδία «εκτιμά ιδιαιτέρως» την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. «Και εμείς επίσης πιστεύουμε ότι έχουμε πράγματα να συνεισφέρουμε», δήλωσε.
Μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Δήλωσε επίσης ότι Ουάσιγκτον και Στοκχόλμη συμφωνούν πως η σύνοδος στο Βίλνιους είναι η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.
«Πολύ κατάλληλη στιγμή»
«Και οι δύο συνειδητοποιούμε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε μια εβδομάδα είναι μια πολύ κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρωθεί αυτό.
»Αλλά και οι δύο γνωρίζουμε επίσης ότι εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία να λάβει τις δικές της αποφάσεις», είπε ο Κρίστερσον σε δημοσιογράφους στη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον η Τουρκία θα άρει εγκαίρως την αντίθεσή της ώστε να επιτρέψει στους ηγέτες του ΝΑΤΟ να υποδεχθούν τη Σουηδία ως πλήρες μέλος στη σύνοδο κορυφής.
Σήμερα Πέμπτη, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Σουηδίας, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας από τις δύο χώρες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο ενόψει της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους.
Πηγή: ΑΠΕ
- Μόδα και Έπσταϊν: Στο στόχαστρο τα πρακτορεία
- Γιατί κάποιες φορές ρίχνουμε τα στάνταρ μας στις σχέσεις;
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει με νέο σόλο, νοσταλγικό άλμπουμ
- Υποκλοπές: Εννέα πρόσωπα στέλνει στο εδώλιο η πρώτη απόφαση
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι νέοι μνηστήρες στις προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό το κτίριο ποιος (δεν) θα το πάρει;
- Ακρίβεια: Ο πόλεμος… στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Οι ανατιμήσεις βάζουν «φωτιά» στην τσέπη
- Αττική: Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων τη νύχτα σε ΑΤΜ και επαγγελματικό αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442