Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία - Σουηδία: «Η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης» - Μύδροι Ερντογάν

Τουρκία – Σουηδία: «Η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης» – Μύδροι Ερντογάν

Οι οργισμένες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας έρχονται μετά το κάψιμο του Κορανίου έξω από τέμενος της Στοκχόλμης στη μεγαλύτερη γιορτή των μουσουλμάνων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα τη Σουηδία επειδή επέτρεψε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης κατά την οποία ο διοργανωτής είχε δηλώσει ότι θα έκαιγε ένα αντίτυπο του Κορανίου, όπως και έκανε.

«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι καταδικάζει το περιστατικό «με τον πιο έντονο τρόπο».

Χθες και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε επίσης τη Σουηδία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι κλείνουν τα μάτια σε τέτοιες πράξεις είναι συνένοχοι».

Το χρονικό

«Η αστυνομία έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης», καθώς εκτίμησε ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια» εξαιτίας του γεγονός της καύσης του Κορανίου «δεν είναι τέτοιας φύσης που να δικαιολογούν την απαγόρευσή της», ανέφερε στην απόφασή της.

Περίπου 200 περαστικοί είδαν έναν από τους δύο διοργανωτές να σκίζει σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτές πριν βάλει ένα κομμάτι μπέικον μέσα στο βιβλίο και μετά φωτιά για να το κάψει, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» στα αραβικά για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο, και ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία αφού προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα.

Οι νέες αντιπαραθέσεις Τουρκίας και Σουηδίας λαμβάνουν χώρα ενώ γίνονται πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα επιμένει στο βέτο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα κάνει εικασίες για το πώς η διαμαρτυρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι νόμιμο αλλά όχι πρέπον», τόνισε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην αστυνομία να λάβει αποφάσεις για περιπτώσεις με το κάψιμιο του Κορανίου.

Θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας;

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων –μια κατηγορία την οποία αρνείται η Σουηδία—και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της. Έχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη σκανδιναβική χώρα.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Σουηδία, η Άγκυρα την κατηγορεί για την υποτιθέμενη επιείκειά της προς τους Τούρκους μαχητές του PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες μπλοκάρει η Τουρκία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών, θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πολλοί ηγέτες κρατών μελών της Συμμαχίας εκφράζουν την ελπίδα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους και πιέζουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για να επιτευχθεί αυτό.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024