Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία - «Δεν είναι απαραίτητα παράνομο»

ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία – «Δεν είναι απαραίτητα παράνομο»

Η ενέργεια προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Τουρκία και έβαλαν νέα εμπόδια στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε κορυφαίο ζήτημα για το ΝΑΤΟ έχει αναδειχθεί η προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Μάλιστα παρόλο που είχαν γίνει κάποια βήματα μετά την έκδοση ατόμου που θεωρείται υποστηρικτής του PKK από τη Σουηδία στην Τουρκία, την Τετάρτη η κατάσταση έφυγε ξανά εκτός ελέγχου, καθώς η σουηδική αστυνομία έδωσε άδεια να πραγματοποιηθεί μία διαδήλωση στην οποία έκαψαν το Κοράνι, κάτι που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Ωστόσο, ο Γενς Στόλντενμπεργκ σε μία κίνηση έκπληξη υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι η Σουηδία επέτρεψε να γίνει η διαδήλωση σημειώνοντας ότι παρόλο που διαφωνεί αποτελεί μέρος της ελευθερίας έκφρασης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τη Σουηδία επειδή επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση έξω από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης

«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι καταδικάζει το περιστατικό «με τον πιο έντονο τρόπο».

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε μία υστάτη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας και να εισέλθει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ πριν τη σύνοδο της συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου, συγκάλεσε μία τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 6 Ιουλίου.

«Ενέργειες που είναι προσβλητικές και κατακριτέες δεν είναι απαραιτήτως παράνομες»

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη και για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες της Σουηδίας για την ένταξή της στη Συμμαχία πριν από τη σύνοδο του Βίλνιους, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που προκαλεί αυτό, τονίζοντας ότι «ενέργειες που είναι προσβλητικές και κατακριτέες δεν είναι απαραιτήτως παράνομες σε ένα κυρίαρχο νομικό σύστημα».

Επισήμανε ότι υπήρξαν διαδηλώσεις τόσο κατά της Τουρκίας όσο και κατά του ΝΑΤΟ στη Σουηδία, που αν και δεν του αρέσουν, υπερασπίζεται το δικαίωμα των διαδηλωτών να διαφωνούν, «είναι μέρος της ελευθερίας έκφρασης», ανέφερε.

Επίσης ο  Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρξει πρόοδος στην οριστικοποίηση της ένταξης αναφερόμενος στη συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο για συνάντηση υψηλού επιπέδου που σχεδιάζεται για την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών, συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών.

Τέλος, επανέλαβε ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ, απαιτείται η ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών-μελών. Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί πως αποτελούν απειλή για την ασφάλειά της συμπεριλαμβανομένων μαχητών κουρδικών ομάδων και ατόμων που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024