Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Ύστατη προσπάθεια Στόλτενμπεργκ για είσοδο της Σουηδίας - Πιέσεις σε Ερντογάν

ΝΑΤΟ: Ύστατη προσπάθεια Στόλτενμπεργκ για είσοδο της Σουηδίας – Πιέσεις σε Ερντογάν

Τα μηνύματα Μακρόν, Σολτς και ο ρόλος της Ουγγαρίας.

Οι συνεχείς αντιρρήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «μεγάλο αγκάθι» για τη συμμαχία, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να συγκαλεί εκτάκτως τετραμερή συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 6 Ιουλίου σε μία ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι ενστάσεις της Άγκυρας.

«Είναι τώρα η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, καθώς ανακοίνωνε την ημερομηνία της συνάντησης. Υπουργοί Εξωτερικών, αρχηγοί πληροφοριών και σύμβουλοι ασφαλείας από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Η κίνηση του Στόλτενμπεργκ να συγκαλέσει μία τετραμερή συνάντηση δείχνει πως ο γ.γ. ΝΑΤΟ καταβάλει μία τελευταία προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις της Τουρκίας και να εισέλθει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ πριν τη σύνοδο της συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου.

Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς σύμφωνα με το Associated Press θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας ωθεί χώρες προς τη δυτική συμμαχία.

Καθυστερεί την ψηφοφορία για τη Σουηδία η Ουγγαρία

Επίσης, το γεγονός ότι και η Ουγγαρία καθυστερεί την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που θα επικύρωνε την είσοδο της Σουηδίας στο NATO, η οποία μάλιστα δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία μέχρι τη σύνοδο του Ιουλίου.

Η Ουγγαρία δεν έχει διατυπώσει ποτέ ξεκάθαρα αν έχει κάποιες ανησυχίες και ποιες είναι αυτές, ώστε να καθυστερεί την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, η Άγκνες Βαντάι, βουλευτής της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν και το κυβερνών κόμμα, Fidesz, δεν έχουν προγραμματίσει κάποια ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα που είναι και η τελευταία προτού κλείσει το Κοινοβούλιο. Ένας άλλος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος επίσης επιβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία θα καθυστερήσει.

Για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ, απαιτείται η ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών-μελών. Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί πως αποτελούν απειλή για την ασφάλειά της συμπεριλαμβανομένων μαχητών κουρδικών ομάδων και ατόμων που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Πιέζουν τον Ερντογάν Μακρόν – Σολτς

Πάντως, στην προσπάθεια να μεταπειστεί η Τουρκία και να καμφθούν οι αντιρρήσεις της έχουν μπει και εκπρόσωποι ηγετών άλλων χωρών. Συγκεκριμένα την Τετάρτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ και συμφώνησαν πως «είναι ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ».

«Εξαιρετική συνάντηση με τον πρόεδρο της συμμάχου ‘κλειδί’ Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Συζητήσαμε για την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα αυξήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και θα ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνά μας. Επίσης, συμφωνούμε ότι είναι ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Η ανάρτηση

Μάλιστα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως «είναι ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ».

«Η σύνοδος του Βίλνιους θα είναι η πρώτη με τη Φινλανδία ως μέλος της συμμαχίας και εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε και την ένταξη της Σουηδίας. Γι’ αυτό κάλεσα σε ακόμα μία συνάντηση ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες», είπε ακόμα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να αποδεχθούν γρήγορα την αίτηση ένταξης της Σουηδίας.

«Είναι ώρα να επιτρέψουμε στη Σουηδία να παρακολουθήσει τη σύνοδο του Βίλνιους ως σύμμαχος», είπε αρχικά.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις με τις οποίες θα βεβαιώσουμε την ενότητα και τη σταθερότητα της ηπείρου», προσέθεσε.

Το κάψιμο του Κορανίου και το μήνυμα Ερντογάν σε Σολτς

Υπενθυμίζεται πως σήμερα υπήρξε έντονη αντίδραση στην Άγκυρα εξαιτίας της έγκρισης που δόθηκε από τη σουηδική αστυνομία για να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ατόμων έξω από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης με σκοπό να κάψουν αντίτυπο του Κορανίου και μάλιστα την ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς μία εβδομάδα αφότου κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει το δρόμο για να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η σκανδιναβική χώρα θα πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Είμαι σταθερά πεπεισμένος πως, εκτός από τη Φινλανδία, η Σουηδία πρέπει επίσης να καθίσει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής ως νέος σύμμαχος. Και καλώ τον επανεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ανοίξει το δρόμο γι’ αυτό, όπως αποφασίσαμε όλοι μαζί πέρυσι», είχε δηλώσει ο Σολτς κατά την ομιλία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας αντάλλαξαν απόψεις για την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ και ειδικά για την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Από την πλευρά της η τουρκική προεδρία αναφέρει πως παρόλο που η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τις δεσμεύσεις της που συνδέονται με την τρομοκρατία και PKK, οπαδοί τους συνεχίζουν να οργανώνουν συγκεντρώσεις και να υποστηρίζουν οικονομικά αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες στη Σουηδία, υπογραμμίζοντας πως μία τέτοια κατάσταση είναι απαράδεκτη για την Τουρκία.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024