Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Δεν αποχωρούμε από τη Γάζα, αναβολή της εισβολής στη Ράφα μόνο με συμφωνία για τους ομήρους»

Live: «Δεν αποχωρούμε από τη Γάζα, αναβολή της εισβολής στη Ράφα μόνο με συμφωνία για τους ομήρους»

Live οι εξελίξεις στο in - Προχωρούν τα σχέδια του ισραηλινού στρατού για μια χερσαία εισβολή στη Ράφα παρά τις ευρείες προειδοποιήσεις για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή

Διασώστες προσπαθούν να σώσουν επιζώντες που έχουν θαφτεί κάτω από ερείπια μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έπληξαν τον καταυλισμό Nuseirat στην Κεντρική Γάζα.

Οι διαμαρτυρίες φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν εξαπλωθεί εκτός συνόρων, με την πιο πρόσφατη να γίνεται στο πανεπιστήμιο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po).

Νωρίτερα ένα μωρό άφησε την τελευταία του πνοή στη Ράφα λόγω υπερβολικής ζέστης σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, θα βρεθεί στο Ριάντ προκειμένου να συμμετάσχει σε νέες συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.437 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

04:00 Εκατοντάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν έξω από το «γκλάμορους» δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα έξω από το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να παραστεί στην εκδήλωση.

«Ντροπή σας!» φώναζαν οι διαδηλωτές με παλαιστινιακές μαντίλες, καθώς οι καλεσμένοι και άλλοι συμμετέχοντες έσπευσαν να μπουν στο εσωτερικό.

«Δυτικά μέσα ενημέρωσης σας βλέπουμε, και όλη τη φρίκη που κρύβετε», φώναζε το πλήθος σε ένα σύνθημα.

Άλλοι διαδηλωτές κείτονταν απλωμένοι ακίνητοι στο πεζοδρόμιο, δίπλα σε μακέτες αλεξίσφαιρων γιλέκων με διακριτικά «Press» για τους συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ αλλά και βολές τεθωρακισμένων.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» – Free, free Palestine. Ενώ κάποια στιγμή ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν κάποιος μέσα στο Washington Hilton -τον μόνιμο χώρο όπου πραγματοποιείται το δέιπνο εδώ και δεκαετίες- ξεδιπλώνει μια παλαιστινιακή σημαία από το παράθυρο του τελευταίου ορόφου του ξενοδοχείου.

03:30 Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε πως αν σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα, θα σταματήσουν και οι επιθέσεις προς το Ισραήλ

Ο σεΐχης Ναμπίλ Καούκ, αναπληρωτής επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, δήλωσε το Σάββατο ότι «τα (ισραηλινά στρατιωτικά) πλήγματα κατά απλών πολιτών στο νότιο Λίβανο δεν θα αλλάξουν τις υπάρχουσες ισορροπίες και δεν θα εγγυηθούν τον επαναπατρισμό των εποίκων. Ο σιωνιστικός εχθρός δεν μπορεί να αποφύγει την ήττα μέσω τέτοιων επιθέσεων».

«Οι δυνάμεις αντίστασης στο Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μόνο αφού σταματήσει η επίθεση κατά της Γάζας», τόνισε.

Σύμφωνα με το Press TV, ο Καούκ σημείωσε ακόμη ότι «η Ουάσινγκτον έχει δώσει στο Ισραήλ «λευκή επιταγή» να προχωρήσει με τα σχέδιά του για χερσαία επίθεση στη Ράφα και να διευρύνει τον κύκλο της επιθετικότητας στην περιοχή μέσω των άνευ όρων στρατιωτικών προμηθειών στο καθεστώς».

03:04 Στο πλευρό των αμερικανών φοιτητών ο υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας του Ιράν Mohammad Ali Zolfi-Gol

Ο υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας του Ιράν Mohammad Ali Zolfi-Gol χαιρέτισε τους Αμερικανούς φοιτητές που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους παρά την αντιμετώπιση όλων των κατασταλτικών μέτρων, καλώντας σε εντατικοποίηση της στήριξης της Γάζας.

Ο Ιρανός υπουργός ανάρτησε βίντεο με τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και εξήρε την υποστήριξή τους προς τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους. Ο Zolfi-Gol επεσήμανε ότι τα δικαιώματα των φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους και να υψώνουν τη φωνή τους κατά της αδικίας παραβιάζονται από την αμερικανική αστυνομία.

02:43 Η αστυνομία μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο Emory μετά τις βίαιες σκηνές της Πέμπτης

Την τελευταία ώρα περίπου, ο αριθμός των διαδηλωτών αυξάνεται σταθερά. Προς το παρόν, πρόκειται μάλλον περισσότερο για συγκέντρωση παρά για διαμαρτυρία, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

«Αλλά πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια ειρηνική υπόθεση, και αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτό που οι διοργανωτές έχουν πλασάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λένε ελάτε, φέρτε μια κουβέρτα, φέρτε φαγητό, φέρτε κάτι να πιείτε, καθίστε στο έδαφος, φτιάξτε μερικές αφίσες, γράψτε μερικά συνθήματα στο πάτωμα με κιμωλία, απλά δείξτε την αλληλεγγύη σας με ειρηνικά κίνητρα» όπως ανέφερε ο Phil Lavelle.

«Υπάρχει επίσης σημαντική έλλειψη αστυνομίας εδώ» συνέχισε. «Περιστασιακά περνάει κανένας αστυνομικός, αλλά σε σύγκριση με την Πέμπτη, όταν είδαμε αυτές τις σκηνές και τις μαζικές συλλήψεις, η αστυνομία μένει μακριά».

02:27 Σκηνές βίας στο Βερολίνο από αστυνομικούς προς διαδηλωτές

02:04 Παγκόσμιες οι διαμαρτυρίες αλληλεγγύης των φοιτητών, 56 πανεπιστήμια συμμετέχουν

Οι κατασκηνώσεις και οι διαμαρτυρίες αλληλεγγύης στη Γάζα έχουν γίνει παγκόσμιες, με πάνω από 56 εν εξελίξει κατασκηνώσεις που απαιτούν την αποεπένδυση και τον τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα σε 5 χώρες.

Πάνω από 100 φοιτητές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, όπου οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν τακτικές αποσυλλήψεων και προστασίας της κοινότητας. Οι κατασκηνώσεις στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα αντιμετώπισαν έντονη αστυνομική παρουσία και δεκάδες συλλήψεις.

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, και άλλες έχουν προγραμματιστεί σε πανεπιστήμια διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, όπου οι φοιτητές ζητούν ομοίως οικονομική διαφάνεια και απελευθέρωση. Φοιτητές στην Ιορδανία κάλεσαν σε ευρεία διαμαρτυρία υπέρ της αντίστασης. Μηνύματα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους φοιτητές παραδόθηκαν από τη Γάζα, καθώς και από τη Σουαζιλάνδη και την Ινδία.

01:42 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θα στηρίξει την κυβέρνηση υπέρ μιας συμφωνίας

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επαναλαμβάνει την υπόσχεσή του να παράσχει κυβερνητική στήριξη για την έγκριση της συμφωνίας για τους ομήρους, καθώς οι ακροδεξιοί υπουργοί Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς φέρονται να απειλούν να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιού, εάν ματαιωθεί η προγραμματισμένη επίθεση στη Ράφα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς για ομήρους έναντι εκεχειρίας.

«Υπάρχει πλειοψηφία μεταξύ του λαού και στην Κνέσετ για συμφωνία, και αν χρειαστεί να απαλλαγείτε από τον Μπεν Γκβίρ και τον Σμότριτς θα δώσω 24 ψήφους στην κυβέρνηση», γράφει ο Λαπίντ στο Χ, πρώην Twitter, αναφερόμενος στον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών που κατέχει το κόμμα του Yesh Atid.

«Πρέπει να τους φέρουμε (τους ομήρους) στην πατρίδα».

Στην ανάρτηση, ο Λαπίντ μοιράζεται ένα άρθρο από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, το οποίο αναφέρει έναν ανώνυμο αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, κατηγορώντας τον Νεταγιάνου ότι καθυστερεί τη συμφωνία, κατηγορώντας τον ότι εξέφρασε την υποστήριξή του για μια συμφωνία «σε πιο περιορισμένα φόρουμ» πριν αλλάξει τη θέση του κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας λόγω της πολιτικής πίεσης από τον Σμότριτς και τον Μπεν Γκβίρ. Η κίνηση αυτή βγάζει από την δική του ιδιότυπη «ομηρία» τον Νετανιάχου, όμως τον οδηγεί σε βέβαιες εκλογές.

01:15 Η αστυνομία συλλαμβάνει διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα

Το αστυνομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον αναφέρει σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι 23 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν εκεί. το Σάββατο

Η πολιτειακή αστυνομία της Ιντιάνα μαζί με την αστυνομία του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα είπαν στους διαδηλωτές ότι δεν μπορούσαν να στήσουν σκηνές και να κατασκηνώσουν στην πανεπιστημιούπολη. Όταν οι σκηνές δεν απομακρύνθηκαν, η αστυνομία συνέλαβε και μετέφερε τους διαδηλωτές στο δικαστικό κέντρο της κομητείας Μονρόε με την κατηγορία της εγκληματικής καταπάτησης και της αντίστασης κατά της σύλληψης.

«Το αστυνομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα συνεχίζει να υποστηρίζει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη που ακολουθούν την πανεπιστημιακή πολιτική», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

00:48 Από κοινού έφτιαξαν την πρόταση εκεχειρίας το Ισραήλ με την Αίγυπτο

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο ισραηλινούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι μια νέα ισραηλινή πρόταση για μια πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς περιλαμβάνει την προθυμία να συζητηθεί η «αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» (σ.σ. Όχι εκεχειρία ή αποχώρηση) στη Γάζα μετά από μια αρχική απελευθέρωση αιχμαλώτων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με το Axios, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νέα πρόταση διαμορφώθηκε από κοινού από την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία των μυστικών υπηρεσιών και την ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα. Η νέα πρόταση φέρεται να προσφέρει μια απάντηση σε αρκετά από τα αιτήματα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της προθυμίας να επιτραπεί η πλήρης επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το διάδρομο Netzarim, ο οποίος χωρίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας από τον υπόλοιπο θύλακα.

Το Axios αναφέρει ότι «η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την προθυμία να συζητηθεί η εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης εκεχειρίας στο πλαίσιο της εφαρμογής της δεύτερης φάσης της συμφωνίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αυτό θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του στη Γάζα που οι Ισραηλινοί ηγέτες έδειξαν πρόθεση στο να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

00:20 ΗΠΑ: Eπιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν, με στόχο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν την Πέμπτη περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εντείνει την πίεση στην Τεχεράνη όπως μεταφέρει το Reuters.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή, η οποία ελήφθη σε συντονισμό με τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, στοχεύει πάνω από μία δωδεκάδα οντοτήτων, προσώπων και πλοίων που κατηγορεί ότι διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη διευκόλυνση και χρηματοδότηση της παράνομης πώλησης ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Υπουργείο Άμυνας και Εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν (MODAFL).

Το MODAFL με τη σειρά του υποστηρίζει τους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών. «Το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή και τον κόσμο με την υποστήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πρωτοφανή επίθεση στο Ισραήλ και τη διάδοση UAV και άλλου επικίνδυνου στρατιωτικού υλικού σε τρομοκρατικούς πληρεξουσίους» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον.

23:59  Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε στον Άντονι Μπλίνκεν ότι η χρήση αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ μπορεί να μην ακολουθεί το διεθνές δίκαιο

Όπως επικαλούνται οι Times of Israel, ορισμένοι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμβούλευσαν τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι «δεν βρίσκουν αξιόπιστες» τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τα όπλα που του προμηθεύουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξέτασε το Reuters. Άλλοι αξιωματούχοι διατηρούν την υποστήριξη της εκπροσώπησης του Ισραήλ.

Μια κοινή εισήγηση από τέσσερα γραφεία -Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εργασία- Πληθυσμός, Πρόσφυγες και Μετανάστευση- Παγκόσμια Ποινική Δικαιοσύνη και Διεθνείς Οργανωτικές Υποθέσεις- εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τη μη συμμόρφωση» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά τη διάρκεια της δίωξης του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.

23:43 Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι η χώρα είναι ανοιχτή στον τερματισμό του πολέμου κατά της Χαμάς

Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να διασκεδάσει ένα ουσιαστικό τέλος του πολέμου στη Γάζα, δηλώνει ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Walla.

«Ελπίζουμε ότι αυτό που προσφέραμε είναι αρκετό για να φέρει τη Χαμάς σε σοβαρές διαπραγματεύσεις», λέει ο αξιωματούχος. «Ελπίζουμε ότι θα καταλάβουν ότι μιλάμε σοβαρά για μια συμφωνία και όντως μιλάμε σοβαρά. Πρέπει να καταλάβουν ότι αν εφαρμοστεί το πρώτο στάδιο, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια και να φτάσουμε στο τέλος του πολέμου».

Νωρίτερα, η Walla ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συζητήσει την «αποκατάσταση εκτεταμένης ησυχίας» στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι το Ισραήλ «δεν έχει συμφωνήσει για τον τερματισμό του πολέμου και ότι οι αναφορές περί του αντιθέτου είναι ψευδείς».

23:22 Η Χαμάς εξετάζει την ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Είναι αντιπρόταση σε προηγούμενη πρόταση της Χαμάς

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χάγια δεν έδωσε λεπτομέρειες για την προσφορά του Ισραήλ, αλλά δήλωσε ότι ήταν απάντηση σε πρόταση της Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες.

Οι διαπραγματεύσεις νωρίτερα αυτό το μήνα επικεντρώθηκαν σε μια πρόταση εκεχειρίας έξι εβδομάδων και στην απελευθέρωση 40 αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Μια ξεχωριστή ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε ότι οι ηγέτες των τριών κύριων παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα συζήτησαν τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου. Δεν ανέφερε την ισραηλινή πρόταση.

Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ. Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι μια επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες» στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα καθώς και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

23:02 Ισραηλινά μαχητικά στοχεύουν τις υποδομές της Χεζμπολάχ

Υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ στις περιοχές Markaba και Srebbine στο νότιο Λίβανο.

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Zeina Khodr, αναφέρει ότι το χτύπημα στο Srebbine κατέστρεψε ένα σπίτι και ότι 14 πολίτες τραυματίστηκαν, δύο από αυτούς σοβαρά.

22:41 Ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει για τη Γάζα και την περιφερειακή ασφάλεια

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη τη Δευτέρα και την Τρίτη για να συναντηθεί με περιφερειακούς εταίρους και να συζητήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την πρόσφατη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα και θα υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της συνέχισης αυτής της αύξησης».

«Ο υπουργός θα τονίσει επίσης τη σημασία της αποτροπής της εξάπλωσης της σύγκρουσης και θα συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω μιας οδού προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ», προστίθεται.

22:17 Αν υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους μπορεί να ανασταλεί η εισβολή στη Ράφα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι η «προγραμματισμένη» εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να ανασταλεί εάν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Η απελευθέρωση των ομήρων είναι η κορυφαία προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12. Ερωτηθείς εάν αυτό περιλάμβανε την αναβολή μιας προγραμματισμένης επιχείρησης που θα στόχευε τάγματα της Χαμάς στην πόλη Ράφα, ο Κατς απάντησε: «Ναι». Πρόσθεσε με σαφήνεια πως «εάν υπάρξει συμφωνία, θα αναστείλουμε την επιχείρηση».

Σημειώνεται ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ, τα Ηνωμένα Έθνη και μεγάλες ΜΚΟ έχουν προτρέψει το Ισραήλ να μην εισβάλει στη πόλη της Ράφα.

22:00 Το Ισραήλ δεν συμφώνησε να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας λέει ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Κανάλι 12

Αφού το Κανάλι 12 μετέδωσε ότι οι όροι στους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ – και οι οποίοι μεταφέρονται στη Χαμάς – θα περιλαμβάνουν ένα δεύτερο στάδιο που θα εξετάζει τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων πέραν των αρχικών 33, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει ότι «το Ισραήλ δεν συμφώνησε στον τερματισμό του πολέμου, στην αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας ή σε άλλα αιτήματα που παρουσίασε η Χαμάς».

«Το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε τις αιγυπτιακές απαιτήσεις και παρουσίασε τους δικούς του όρους για μια συμφωνία», λέει ο αξιωματούχος, χωρίς να επεκτείνεται στους όρους αυτούς. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Kan news, και διεξάγει εντατικές συνομιλίες με ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους της άμυνας.

Η Χαμάς αναμένεται να δώσει τον αριθμό των ζωντανών ομήρων που είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο, καθώς το Ισραήλ αναμένει μια ευρύτερη απάντηση σχετικά με την απάντηση της τρομοκρατικής οργάνωσης στην τελευταία ισραηλινή προσφορά.

Καθώς συνεχίζονται οι εντατικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για μια πιθανή συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δηλώνει στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12 ότι αν επιτευχθεί συμφωνία, «θα καθυστερήσουμε μια επιχείρηση στη Ράφα».

Το Ισραήλ φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε εισβολή στο τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα, εάν η οργάνωση καθυστερήσει την απάντησή της ή απορρίψει την τελευταία προσφορά.

21:48 Ένας 25χρονος άντρας πυροβολήθηκε στο Λοντ, σημειώνοντας την 64η δολοφονία σε κύμα εγκληματικότητας εναντίον αράβων Ισραηλινών φέτος

Όπως μεταφέρουν οι Times of Israel, ένας άνδρας πυροβολήθηκε κοντά σε χώρο πένθους (σ.σ. στήνουν σκηνές για να πενθούν με ιδιωτικότητα) στην κεντρική πόλη Λοντ, σύμφωνα με την αστυνομία και τους γιατρούς. Η ομάδα υπεράσπισης κατά της βίας Abraham Initiative κατονομάζει το θύμα ως τον Μαχμούντ Elassiwi, 25 ετών. Οι τραυματιοφορείς που κλήθηκαν στο σημείο βρήκαν τον άνδρα αναίσθητο και χωρίς σημεία ζωής, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ασθενοφόρων Magen David.

Οι γιατροί λένε ότι άρχισαν να τον περιθάλπουν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου αργότερα κηρύχθηκε νεκρός. Ένας επιπλέον 46χρονος άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τους γιατρούς, αναφέρει η υπηρεσία ασθενοφόρων.

Οι Πρωτοβουλίες του Αβραάμ λένε ότι ο θάνατος αυτός ανέβασε τον αριθμό των Αράβων Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί σε βίαια εγκλήματα από την αρχή του 2024 σε 64, εκ των οποίων οι 56 πυροβολήθηκαν. Την ίδια περίοδο το 2023 είχαν σκοτωθεί 60 Άραβες Ισραηλινοί. Εκείνη τη χρονιά σημειώθηκαν 244 βίαιοι θάνατοι αράβων του Ισραήλ, σχεδόν διπλάσιοι από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2021. Οι Ισραηλινοί αραβικής καταγωγής και οι Ισραηλινοί εβραίοι αιθιοπικής καταγωγής αντιμετωπίζουν έντονο ρατσισμό από την παιδική τους ηλικία όπως διαφαίνεται σε εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του State Department. Αντίστοιχο ρατσισμό αντιμετωπίζουν οι Δρούζοι και οι Μιζράχι ή Εβραίοι της Ανατολής, από άλλες ομάδες Ισραηλινών (Παράδειγμα SYSTEMIC RACIAL OR ETHNIC VIOLENCE AND DISCRIMINATION από την έκθεση του State Department).

21:36 Οι διαδηλωτές του Princeton δεν θα φύγουν μέχρι το πανεπιστήμιο να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις έναντι του Ισραήλ

Όπως μεταφέρει ο John Hendren από το Πρίνστον, του Νιου Τζέρσεϊ, για το Al Jazeera, την τρίτη μέρα διαδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, οι φοιτητές βαδίζουν σε μια εύθραυστη ισορροπία. Το πανεπιστήμιο έχει πει ότι δεν τους επιτρέπεται να κοιμούνται σε σκηνές, οπότε έρχονται με βάρδιες για να καταλαμβάνουν συνεχώς αυτό το χώρο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Όπως είπε ο John Hendren «την Πέμπτη, την πρώτη μέρα, όταν μερικοί από αυτούς έστησαν μια σκηνή, ήρθε η αστυνομία και τους συνέλαβε. Αυτή είναι λοιπόν η γραμμή που πρέπει να περπατήσουν. Μίλησα με έναν καθηγητή ιστορίας και έλεγε ότι υπάρχει μια μικρή ειρωνεία εδώ που αυτό το πανεπιστήμιο ενσταλάζει αξίες στους φοιτητές και στη συνέχεια τους τιμωρεί για την άσκηση αυτών των αξιών. Αυτοί οι φοιτητές αποφάσισαν να πάρουν θέση σε αυτό το θέμα: Απαιτούν την αποεπένδυση του πανεπιστημίου από οτιδήποτε επενδύεται στο Ισραήλ ή στον πόλεμο στη Γάζα και λένε ότι θα μείνουν εδώ μέχρι να πάρουν αυτό που ζήτησαν».

21:24 Περισσότεροι από 600 φοιτητές έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 600 άτομα έχουν συλληφθεί σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 15 πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεχόμενες πιέσεις από το Κογκρέσο και την Γερουσία έχουν εφαρμόσει άγρια καταστολή κατά των διαδηλωτών φοιτητών με πρωτοφανείς τρόπους, καθώς οι διαδηλώσεις αυξάνονται σε μέγεθος και ένταση.

Η πλειονότητα των συλλήψεων έγινε σε κατασκηνώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες. Σε δεκάδες διαδηλώσεις μικρότερης κλίμακας σε πανεπιστήμια δεν έχουν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Φοιτητές έστησαν καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια στις 17 Απριλίου μετά την κατάθεση της προέδρου του πανεπιστημίου, Minouche Shafik, στο Κογκρέσο.  Στις 18 Απριλίου, η Shafik κάλεσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης να διαλύσει τον καταυλισμό.

Έκτοτε, καταυλισμοί αλληλεγγύης και καθιστικές διαμαρτυρίες εμφανίστηκαν σε κολέγια από άκρη σε άκρη. Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες, αλλά κλιμακώθηκαν με τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας. Οι φοιτητές απαιτούν από τα πανεπιστήμιά τους να αποεπενδύσουν από επιχειρήσεις που έχουν οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και από εκείνες που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα. Aνάμεσά τους την Google, την Amazon και άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

21:05 Διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ, Χάιφα και Καισάρεια κατά του Νετανιάχου

Εκατοντάδες διαδηλωτές φωνάζουν «Τι κάνουν εκεί στη Γάζα; Τους εγκαταλείπει στη Γάζα» κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι οι διαδηλωτές και στη Χαντέρα, στη Χάιφα, που έχουν βγει στην Εθνική Οδό κρατώντας πλακάτ και ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Στο Τελ Αβίβ ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος έχει συγκεντωθεί στην «Πλατεία Δημοκρατίας» ζητώντας επίσης πρόωρες εκλογές και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Δείτε βίντεο από την Καισάρεια:

20:50 Η στιγμή που οι Χούθι κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masirah της Υεμένης μετέδωσε το Σάββατο ότι δόθηκε στη δημοσιότητα υλικό από την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ9 από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης.

Το αεροσκάφος φέρεται να εκτελούσε εχθρικές αποστολές στον ουρανό της Sa’adah όταν έγινε αντιληπτό από την αεράμυνα και καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος του στρατού της Υεμένης. Το βίντεο δείχνει την στόχευση και το επόμενο πρωί την εύρεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:38 Κατάρ: Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία υπάρχει σαμποτάζ

Συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz παραχώρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ, Majed al-Ansari και εξέφρασε την απογοήτευση του Κατάρ για τη Χαμάς και το Ισραήλ σχετικά με τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για εκεχειρία.

«Ελπίζαμε να δούμε περισσότερη δέσμευση και περισσότερη σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε, με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων μας, ότι θα μπορέσουμε να πιέσουμε και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπουμε μεγάλη έλλειψη δέσμευσης στην ίδια τη διαδικασία και στη διαμεσολάβηση», δήλωσε ο al-Ansari.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι αν το Κατάρ βλέπει τις μεσολαβητικές προσπάθειές του ως «μια απέλπιδα προσπάθεια», τότε η κυβέρνηση θα πρέπει «να επανεκτιμήσει» τη θέση της, διότι, πρόσθεσε, «δεν θέλουμε να μας χρησιμοποιήσουν ως μέρος της παράτασης αυτής της σύγκρουσης».

20:27 Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους αγρότες στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους αγρότες σε κατοικημένες περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι επιθέσεις των εποίκων σημειώθηκαν στην Κοιλάδα του Ιορδάνη [βόρεια], στη Χεβρώνα και στη Βηθλεέμ [νότια]», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σε ανακοίνωσή της, η CWRC τονίζει ότι Ισραηλινοί από παράνομους οικισμούς «εισέβαλαν στα σπίτια και τις σκηνές πολιτών στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη και κατέστρεψαν τα υπάρχοντά τους, ενώ επιτέθηκαν σε βοσκούς της περιοχής».

Ένας μάρτυρας δήλωσε επίσης στο nadolu ότι ένοπλοι έποικοι επιτέθηκαν σε αρκετούς Παλαιστίνιους αγρότες μέσα στα χωράφια τους στην πόλη Nahalin, δυτικά της Βηθλεέμ, για να τους αναγκάσουν να φύγουν.

20:12 Χαμάς: Μικρές οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η τελευταία ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνει στον λιβανέζικο ειδησεογραφικό σταθμό al-Mayadeen ότι οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η πρόσφατη πρόταση του Ισραήλ για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων χωρίς «θεμελιώδεις τροποποιήσεις» είναι μικρές.

«Η ισραηλινή πρόταση που παρουσιάστηκε δεν αντικατοπτρίζει μια θεμελιώδη αλλαγή στη θέση του Ισραήλ. Δεν δίνει σαφείς απαντήσεις στο θέμα της απόσυρσης [από τη Γάζα] και της πλήρους κατάπαυσης του πυρός», λέει ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την πρόταση.

Πιστεύεται ότι 129 όμηροι που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, χωρίς να είναι όλοι τους ζωντανοί.

Η Χαμάς κρατά επίσης τις σορούς των στρατιωτών των IDF Όρον Σαούλ και Χαντάρ Γκόλντιν από το 2014, καθώς και δύο Ισραηλινών πολιτών, της Αβέρα Μενγκίστου και του Χισάμ αλ Σαγιέντ, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί αφού εισήλθαν στη Λωρίδα με δική τους πρωτοβουλία το 2014 και το 2015 αντίστοιχα.

19:58 Προσαγωγές φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμιο στη Βοστώνη

Η αστυνομία προχώρησε στις προσαγωγές περίπου 100 ανθρώπων μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών στο Northeastern University στη Βοστώνη απαντώντας στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, όπως ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι προσαγωγές έγιναν καθώς κάποιοι διαδηλωτές «ξεπέρασαν τα όρια» και ξεκίνησαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Σκοτώστε τους Εβραίους», διευκρίνισε το πανεπιστήμιο.

Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια και εξαπλώθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις ανά τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του το Northeastern αναφέρει ότι η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης υποστηριζόμενη από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου επενέβη σήμερα για να διαλύσουν μια «κατάληψη χωρίς άδεια» στην πανεπιστημιούπολη.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι όσοι αρνήθηκαν να επιδείξουν φοιτητική ταυτότητα συνελήφθησαν.

19:44 Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για πρόωρες εκλογές και συμφωνία για τους ομήρους

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην «Πλατεία Δημοκρατίας» στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης και να ζητήσουν πρόωρες εκλογές και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται από το κίνημα Change Generation, το οποίο ιδρύθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου και απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων και την αλλαγή της ισραηλινής ηγεσίας.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει κομμάτια της οδού Begin και της οδού Kaplan για να περιορίσει τη διαδήλωση, καθώς και τις κοντινές εξόδους προς τον αυτοκινητόδρομο Ayalon.

Στη διαδήλωση θα μιλήσει ο καθηγητής Yaniv Roznai, συνταγματολόγος, ο οποίος έχει επικρίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για δικαστική αναμόρφωση πριν από τον πόλεμο, ο Einav Zangauker, ο γιος του οποίου κρατείται όμηρος στη Γάζα από τον Οκτώβριο, και ο Avner Yarkoni, δικηγόρος και πρώην πιλότος της IAF.

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην «Πλατεία Δημοκρατίας» στο Τελ Αβίβ/ Πηγή: Times of Israel

19:31 Τουλάχιστον 7 άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο τοπικές και ιατρικές πηγές, μεταδίδει ότι τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού βορειοανατολικά της πόλης Ράφα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, μια καθορισμένη «ασφαλή ζώνη» στη νότια Γάζα.

19:13 Πλοίο του Ηνωμένου Βασιλείου σαλπάρει για να βοηθήσει στην κατασκευή προβλήτας βοήθειας στη Γάζα

Απέπλευσε από την Κύπρο το αποβατικό πλοίο RFA Cardigan Bay του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ώστε να παράσχει υποστήριξη στη διεθνή επιχείρηση κατασκευής προσωρινής πλωτής προβλήτας στις ακτές της Γάζας για την ταχύτερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, οι εργασίες για την προβλήτα έχουν ήδη αρχίσει από Αμερικανούς στρατιώτες και το βρετανικό επικουρικό πλοίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό κατάλυμα για αυτούς τους εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Σε πρώτη φάση η προβλήτα θα επιτρέπει την παράδοση φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας από 90 φορτηγά αυτοκίνητα την ημέρα, αριθμός που θα μπορέσει να αυξηθεί σε 150, σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς.

Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι αυτής της βοήθειας θα μεταφέρονται από την Κύπρο, όπου θα έχουν ήδη υποβληθεί σε ελέγχους.

18:58 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί για την εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών λόγω της υπερχείλισης των λυμάτων και της συσσώρευσης απορριμμάτων στους δρόμους και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων.
  • Διεθνείς και περιφερειακοί ηγέτες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την κατάσταση στη Γάζα την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία.
  • Οι φοιτητές του Κολούμπια έδωσαν στη δημοσιότητα τα πέντε αιτήματά τους από το αμερικανικό πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος για εκποίηση από εταιρείες που βοηθούν την ισραηλινή κυβέρνηση και ενός άλλου για διακοπή των δεσμών με ισραηλινά πανεπιστήμια.
  • Ο Λίβανος έχει προχωρήσει προς την αποδοχή της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη δίωξη παραβιάσεων στο έδαφός του από τον Οκτώβριο.
  • Ο «Στολίσκος της Ελευθερίας», που έχει ως στόχο να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα, έχει αποκλειστεί στην Τουρκία, αφού του απαγορεύτηκε η χρήση δύο πλοίων του, κάτι που οι διοργανωτές αποδίδουν στην πίεση του Ισραήλ.

18:40 Παλαιστίνιοι ευχαριστούν τους Αμερικανούς φοιτητές για την υποστήριξή τους

«Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς φοιτητές για την υποστήριξη στη Γάζα», έχουν γράψει οι Παλαιστίνιοι με σπρέι σε μία από τις πολλές σκηνές που έχουν στηθεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα.

«Ευχαριστούμε φοιιτητές του Κολούμπια» έχουν γράψει επίσης σε μία άλλη.

18:27 «Ύποπτος εναέριος στόχος» αναχαιτίστηκε πάνω από τη Μανάρα

Ένας «ύποπτος εναέριος στόχος» που κατευθυνόταν προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο, στην περιοχή της Μανάρα, καταρρίφθηκε από το Iron Dome, αναφέρουν οι IDF.

Εξαιτίας του περιστατικού ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες στην περιοχή Kiryat Shmona.

Αρκετοί αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν επίσης από τον Λίβανο στην ίδια περιοχή και οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν το σημείο εκτόξευσης.

Μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν επίσης μια τοποθεσία της Χεζμπολάχ στην Κουζά του νότιου Λιβάνου, προσθέτουν οι IDF.

18:12 Μπλόκο στον «Στολίσκο της Ελευθερίας» στην Τουρκία – Αποσύρθηκαν πλοία

Ο «Στολίσκος της Ελευθερίας», που έχει ως στόχο να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα, έχει αποκλειστεί στην Τουρκία, αφού του απαγορεύτηκε η χρήση δύο πλοίων του, κάτι που οι διοργανωτές αποδίδουν στην πίεση του Ισραήλ.

Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition – FFC) αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να αποπλεύσει αφού η Γουινέα Μπισάου απέσυρε τα πλοία με σημαία της.

«Δυστυχώς, η Γουινέα Μπισσάου επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει συνένοχος στην εσκεμμένη πείνα, την παράνομη πολιορκία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ», αναφέρει ο Συνασπισμός.

«Το Διεθνές Μητρώο Πλοίων της Γουινέας Μπισάου (GBISR), σε μια απροκάλυπτα πολιτική κίνηση, ενημέρωσε τον Συνασπισμό Στόλου της Ελευθερίας ότι απέσυρε τη σημαία της Γουινέας Μπισάου από δύο πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, ένα εκ των οποίων είναι το φορτηγό πλοίο μας, ήδη φορτωμένο με πάνω από 5.000 τόνους σωτήριας βοήθειας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, η ομάδα αναφέρει ότι οι αρχές της Γουινέας Μπισάου ζήτησαν αρκετές «έκτακτες» πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των προορισμών, των πιθανών πρόσθετων λιμενικών επισκέψεων, του δηλωτικού φορτίου και των εκτιμώμενων ημερομηνιών και ωρών άφιξης.

«Κανονικά, οι εθνικές αρχές του κράτους σημαίας ασχολούνται μόνο με την ασφάλεια και τα σχετικά πρότυπα στα πλοία που φέρουν τη σημαία τους», σημειώνει.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 280 εθελοντές -ακτιβιστές, δικηγόροι και γιατροί- που ήλπιζαν να συμμετάσχουν στην αποστολή, φώναξαν συνθήματα όπως «Θα αποπλεύσουμε» και «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:59 Διαδηλωτές απαιτούν από τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν τη σορό του Ουαλίντ Ντάκα

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, εντός του Ισραήλ, διαδήλωσαν στην πόλη Μπάκα για να απαιτήσουν από τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν τη σορό του κρατούμενου Ουαλίντ Ντάκα, ο οποίος πέθανε σε ισραηλινό νοσοκομείο.

Ο Ντάκα ήταν φυλακισμένος από το 1986. Είχε καρκίνο σε τελικό στάδιο, αλλά οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να τον απελευθερώσουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όταν πέθανε στις 7 Απριλίου, αρνήθηκαν επίσης να δώσουν τη σορό του στην οικογένειά του για ταφή.

Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές αρχές κρατούν τις σορούς 26 Παλαιστίνιων κρατουμένων που πέθαναν στις φυλακές τους, εκ των οποίων 16 από τις 7 Οκτωβρίου.

17:43 Σειρήνες ηχούν στην Άνω Γαλιλαία

Σειρήνες που προειδοποιούν για εισερχόμενα drones ηχούν στην άνω Γαλιλαία και συγκεκριμένα στις κοινότητες Kiryat Shmona, Manara και Margaliot.

17:30 Οι πολίτες της Γάζας πίνουν μη ασφαλές νερό

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί για την εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών λόγω της υπερχείλισης των λυμάτων, της συσσώρευσης απορριμμάτων στους δρόμους και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και της εξάπλωσης των εντόμων στον θύλακα.

«Λόγω του κλεισίματος του εργαστηρίου δημόσιας υγείας και της αδυναμίας ελέγχου του πόσιμου νερού, όλοι οι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας πίνουν μη ασφαλές νερό που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Παράληλα, τονίζει ότι το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει τη χρήση χλωρίου ή οποιασδήποτε εναλλακτικής λύσης για την επεξεργασία του πόσιμου νερού.

17:19 Επιστολή του Αμπάς προς τον Πέδρο Σάντσεθ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, έστειλε επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις μακροχρόνιες και με αρχές θέσεις της Ισπανίας για την Παλαιστίνη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στην επιστολή, ο Αμπάς δήλωσε ότι εκτιμά την υποστήριξη της Ισπανίας για μια ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για άμεση κατάπαυση του πυρός και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Ευχαρίστησε επίσης την Ισπανία για τις προσπάθειές της να αυξήσει την υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών και να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

17:08 Μπάιντεν: Δεν θα ησυχάσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Δημοσιεύοντας μια εικόνα από τη συνάντησή του με την απελευθερωμένη όμηρο Avigail Idan, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπόσχεται ότι «δεν θα ησυχάσει μέχρι κάθε όμηρος, που έχει ξεριζωθεί από τις οικογένειές του και κρατείται από τη Χαμάς, να επιστρέψει στην αγκαλιά των αγαπημένων του».

«Έχουν το λόγο μου. Οι οικογένειές τους έχουν τον λόγο μου», υπογραμμίζει.

Ο Μπάιντεν συνάντησε την Avigail Idan στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη. Η 4χρονη απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, η οποία περιελάμβανε επίσης την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

16:50 Χεζμπολάχ: Ο πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν θα φέρει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ στο σπίτι τους

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, προειδοποιεί ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν θα φέρει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ στο σπίτι τους, αλλά θα τερματίσει την παρουσία τους εκεί «μια για πάντα».

«Ο Γκάλαντ μας απειλεί ότι αν δεν σταματήσουμε τις επιθέσεις, θα επιτεθεί στον Λίβανο για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους», αναφέρει, σε δήλωσή του.

«Λέω στον Γκαλάντ ότι αυτός ο πόλεμος όχι μόνο δεν θα κάνει τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά είναι πιθανό να τερματίσει την παρουσία τους στα βόρεια κατεχόμενα εδάφη μια για πάντα», προσθέτει, αναφερόμενος σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ που διεκδικεί ο Λίβανος.

Από τις 8 Οκτωβρίου, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων, με την ομάδα να λέει ότι το κάνει για να υποστηρίξει τη Γάζα εν μέσω του πολέμου εκεί.

Μέχρι στιγμής, οι αψιμαχίες στα σύνορα έχουν οδηγήσει σε εννέα θανάτους αμάχων από την ισραηλινή πλευρά, καθώς και στο θάνατο 11 στρατιωτών και εφέδρων των IDF. Έχουν σημειωθεί επίσης αρκετές επιθέσεις από τη Συρία, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η Χεζμπολάχ έχει κατονομάσει 289 μέλη της που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων αψιμαχιών, κυρίως στο Λίβανο, αλλά κάποια και στη Συρία.

16:38 Στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες για τη Γάζα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ο Χακάν Φιντάν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη Γάζα, που θα πραγματοποιηθούν στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το AFP.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι ο Φιντάν θα συναντηθεί στο Ριάντ με μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και με υπουργούς Εξωτερικών αρκετών δυτικών χωρών.

Πρόσθεσαν ότι οι συνομιλίες θα αφορούν επίσης την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

16:24 Οι φοιτητές του Κολούμπια δημοσίευσαν κατάλογο με τα αιτήματά τους

Υπό κατάληψη παραμένει το πανεπιστήμιο Κολούμπια, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για τον  πόλεμο στη Γάζα.

Στον κατάλογο με τα αίματα που δημοσίευσαν ζητούν από το ίδρυμα να αποεπενδύσει από εταιρείες που βοηθούν την ισραηλινή κυβέρνηση, να διακόψει τους δεσμούς του με ισραηλινά πανεπιστήμια και να σταματήσει την αστυνόμευση των «Παλαιστινίων φοιτητών και συμμάχων εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης».

Ζητούν επίσης από το Κολούμπια να εκδώσει δημόσια δήλωση με την οποία θα ζητά «άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Επίσης, οι φοιτητές απαιτούν από το ίδρυμα να σταματήσει τον εκτοπισμό των κατοίκων του Χάρλεμ, ενός δήμου της Νέας Υόρκης, μέσω της επέκτασης των πανεπιστημιουπόλεων χωρίς τον έλεγχο της τοπικής κοινότητας.

16:04 Ο ιρακινός θρησκευτικός ηγέτης Moqtada Sadr υποστηρίζει τις φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Ο Moqtada Sadr εκφράζει την υποστήριξή του στους φοιτητές και καλεί να σταματήσει η αστυνομική δράση εναντίον τους.

«Καλούμε να σταματήσει η καταστολή των φωνών που υποστηρίζουν την ειρήνη και την ελευθερία», λέει ο Sadr σε δήλωση. «Η φωνή των αμερικανικών πανεπιστημίων που απαιτούν τον τερματισμό της σιωνιστικής τρομοκρατίας είναι η φωνή μας».

15:49 Διασώστες ανέσυραν τη σορό θύματος της επίθεσης στον καταυλισμό Bureij

Γιατροί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) έφτασαν στον καταυλισμό Bureij, όπου νωρίτερα έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών.

Οι διασώστες ανέσυραν τη σορό ενός ατόμου που σκοτώθηκε στην επίθεση, ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στο X.

15:36 Ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει αύριο στο Ριάντ για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – Η Γάζα στην ατζέντα

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει με περισσότερους από δώδεκα παγκόσμιους ηγέτες και κορυφαίους διπλωμάτες στη σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) αύριο, η οποία θα επικεντρωθεί στον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του WEF Borge Brende.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν επίσης ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και οι πρωθυπουργοί του Κατάρ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Ιράκ.

15:15 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας

Δεκάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους της σουηδικής πόλης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους και να καλέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές διακρίνονται με παλαιστινιακές σημαίες και κεφίγιες, κρατώντας πανό που ανέφεραν συνθήματα όπως «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», «Μποϊκοτάρετε το Ισραήλ» και «Κατάπαυση του πυρός τώρα».

14:27 Βίντεο με την επίθεση με μαχαίρι σε πόλη του Ισραήλ

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στην κεντρική πόλη Ράμλα, κατά την οποία μια νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά.

Το βίντεο δείχνει τον δράστη, οπλισμένο με μαχαίρι, να κυνηγάει μια γυναίκα. Η αστυνομία λέει ότι σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, ο δράστης έδρασε μόνος του. Τελικώς οπλισμένος πολίτης τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Οι συνθήκες της επίθεσης βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

14:10 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί για εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών

Αυτό είναι αποτέλεσμα υπερχείλισης λυμάτων, συσσώρευσης απορριμμάτων σε δρόμους και καταυλισμούς εκτοπισμένων και εξάπλωση εντόμων στην πολιορκημένη λωρίδα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εν μέσω ανόδου της θερμοκρασίας, ένα τέτοιο μιξ στοιχείων απειλεί μια «υγειονομική καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο. «Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους, διεθνείς και ανθρωπιστικούς φορείς να επέμβουν γρήγορα», πρόσθεσε.

13:29 Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στα νότια του Λιβάνου

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μαχητές της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο αρκετές πόλεις στο νότιο Λίβανο τη νύχτα, ανέφεραν το σιιτικό κόμμα και το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANI. Περισσότερα εδώ.

13:11 Στο Ριάντ την ερχόμενη εβδομάδα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και αρκετοί διεθνείς αξιωματούχοι θα βρεθούν στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με στόχο την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Γάζα, οι οποίες θα διεξαχθούν στο περιθώριο μιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του WEF.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στις συναντήσεις μαζί με περιφερειακούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος του Ομάν και αξιωματούχοι του Μπαχρέιν.

12:38 Η σύλληψη παλαιστίνιας ακαδημαϊκού στο Ισραήλ σηματοδοτεί νέα απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες

Η σύλληψη και η ανάκριση μιας κορυφαίας παλαιστίνιας ακαδημαϊκού που εργάζεται στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ αποτελεί νέα απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες στο Ισραήλ, δήλωσαν η νομική της ομάδα και ο εργοδότης της.

Η καθηγήτρια Nadera Shalhoub-Kevorkian συνελήφθη από την αστυνομία το απόγευμα της 18ης Απριλίου με αφορμή σχόλια που έκανε σε podcast —περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα— και κρατήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε συνθήκες που οι δικηγόροι της περιέγραψαν ως «τρομερές» και σχεδιασμένες να την εξευτελίσουν. Περισσότερα εδώ.

12:13 Τουλάχιστον 34.388 οι νεκροί στη Γάζα

Άλλοι 77.437 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τουλάχιστον 32 σκοτώθηκαν και άλλοι 69 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

12:02 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

11:45 Η Ολλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνέχισης της στήριξης της UNRWA

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) στη Γάζα, εάν η υπηρεσία εφαρμόσει συστάσεις για την ενίσχυση της ουδετερότητάς της.

Η απόφαση έρχεται μετά από έρευνα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόννα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα σχετικά με το κατά πόσον ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη τεκμηριώσει τις κατηγορίες του ότι εκατοντάδες υπάλληλοι της UNRWA ήταν πράκτορες τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα.

11:37 Ένα κορίτσι πέθανε από «υπερβολική ζέστη» στη Ράφα

Ένα κοριτσάκι πέθανε από την υπερβολική ζέστη στη Ράφα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας επιδεινώνει τις συνθήκες υγιεινής για περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους που στερούνται επαρκούς στέγης και ειδών πρώτης ανάγκης, έγινε γνωστό.

Η ενημέρωση δόθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα.

11:28 Ξεκινά ξανά η αποστολή βοήθειας από την Κύπρο

Η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο συνεχίζεται μετά από παύση που έλαβε λόγω του θανάτου επτά εργαζομένων της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας (World Central Kitchen) στις αρχές Απριλίου.

Οι αποστολές βοήθειας προς τη Γάζα από την Κύπρο συνεχίστηκαν αργά την Παρασκευή, δήλωσε κυπριακή πηγή, με ένα πλοίο να μεταφέρει τρόφιμα στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η ΜΚΟ World Central Kitchen διέκοψε τη βοήθεια για να επανεξετάσει τη δραστηριότητά της στην περιοχή μετά την επίθεση στις αρχές Απριλίου, σταματώντας τις απευθείας αποστολές στη Γάζα από την Κύπρο.

Ένα μικρό φορτηγό πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Λάρνακας το βράδυ της Παρασκευής με βοήθεια που δόθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Reuters.

11:17 Οκτώ παιδιά μεταξύ των θυμάτων των τελευταίων χτυπημάτων στη Ράφα

Ο αριθμός των νεκρών από τις ολονύκτιες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα και τον καταυλισμό Nuseirat έχει πλέον αυξηθεί σε 15, με οκτώ νεκρούς στη Ράφα και επτά νεκρούς στον καταυλισμό.

Η πλειονότητα των νεκρών —οκτώ άτομα— ήταν παιδιά.

11:08 Το Ιράν λέει ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου που κατασχέθηκε από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης αναμένεται να απελευθερωθούν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει ότι το πλήρωμα ενός κατασχεμένου πλοίου υπό πορτογαλική σημαία που συνδέεται με το Ισραήλ έχει λάβει προξενική πρόσβαση και αναμένεται να απελευθερωθεί, αναφέρουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το πλοίο με πλήρωμα 25 ατόμων στα Στενά του Ορμούζ στις 13 Απριλίου, λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη υποσχέθηκε αντίποινα για ένα φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο της στη Δαμασκό, όπως λέει.

Το Ιράν είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να κλείσει την κρίσιμη ναυτιλιακή οδό και λίγες ημέρες αργότερα εκτόξευσε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ.

10:20 Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απαγορεύει την είσοδο σε φοιτητή λόγω σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο φοιτητής του Κολούμπια Khymani James απαγορεύτηκε από την πανεπιστημιούπολη και αντιμετώπισε πειθαρχικές κυρώσεις επειδή σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι «οι Σιωνιστές δεν αξίζουν να ζουν», δήλωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου.

Ο James, αυτοπροσδιοριζόμενος ως εκπρόσωπος του φοιτητικού καταυλισμού στο Κολούμπια, ζήτησε συγγνώμη για το βίντεο που τραβήχτηκε τον Ιανουάριο.

«Αυτό που είπα ήταν λάθος», ανέφερε σε δήλωσή του. «Κάθε μέλος της κοινότητάς μας αξίζει να αισθάνεται ασφαλής χωρίς περιορισμούς». Περισσότερα εδώ.

10:13 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε 25 στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα την τελευταία ημέρα

Ο στρατός έβαλε στο στόχαστρο αποθήκες όπλων της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης και βάσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σκότωσε πολλούς μαχητές, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Πολλές από τις επιχειρήσεις έλαβαν χώρα στην κεντρική Γάζα, όπου οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, καθοδηγούμενες από στρατεύματα στο έδαφος, στόχευσαν έναν πυρήνα της Χαμάς καθώς και ένα όχημα που μετέφερε οκτώ μαχητές της οργάνωσης, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

10:04 Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους ενόπλους στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους από όχημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία δύο αυτόματων τουφεκιών και εξήγησε ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους ενόπλους εναντίον στρατιωτών σε σημείο ελέγχου κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa μετέδωσε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν τους δύο θανάτους και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο ακόμη άνδρες έχουν τραυματιστεί.

Η ένταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – που αυξανόταν ήδη πριν το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς– έχει κλιμακωθεί μετά την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου.

Από τότε, περισσότεροι 462 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό ή τους εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη.

09:27 Η αστυνομία του Λονδίνου δηλώνει ότι προετοιμάζεται για περισσότερες διαδηλώσεις

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι προετοιμάζεται για δύο διαδηλώσεις που οργανώνονται από την Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (PSC) και την φιλοϊσραηλινή ομάδα Enough is Enough που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο αργότερα σήμερα.

Πρόκειται για τη 13η εθνική διαμαρτυρία που διοργανώνει η PSC από την έναρξη του πολέμου. Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το κόστος της επιχείρησης αστυνόμευσης της διαμαρτυρίας έχει φθάσει περίπου τα 38,4 εκατομμύρια λίρες (47,9 εκατομμύρια δολάρια).

Τουλάχιστον 415 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, αναφέρεται στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι 193 «ήταν για αντισημιτικά αδικήματα». Περίπου 15 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για υποστήριξη της Χαμάς, προστίθεται.

09:02 Το 70% των πηγών νερού στη βόρεια Γάζα έχει αποδεκατιστεί

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το 70 τοις εκατό των πηγών νερού και το 50 τοις εκατό των αντλιών αποχέτευσης στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Beit Lahia Alaa al-Attar, επιδεινώνοντας τις συνθήκες υγιεινής.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει «όλες τις γεωργικές καλλιέργειες στην πόλη, η οποία θεωρείται το κύριο καλάθι τροφίμων για τη λωρίδα», δήλωσε ο δήμαρχος σε σχόλια που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ομάδες αρωγής λένε ότι η έλλειψη καθαρού νερού, διατροφής, αποχέτευσης και αξιόπιστης υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη Γάζα προκαλεί την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α, στον θύλακα.

08:50 Τεράστια φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία σε μεγάλο πανεπιστήμιο του Παρισιού

Φοιτητές στο Παρίσι, εμπνευσμένοι από τις διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, απέκλεισαν την Παρασκευή την πρόσβαση σε ένα κτίριο πανεπιστημιούπολης σε ένα διάσημο γαλλικό πανεπιστήμιο.

Η φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα μιας δραματικής ημέρας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, γνωστό ως Sciences Po, το οποίο συγκαταλέγει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ μεταξύ των πολλών διάσημων αποφοίτων του.

08:46 Παλαιστίνιοι αθλητές θα προσκληθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Περίπου έξι έως οκτώ Παλαιστίνιοι αθλητές αναμένεται να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ενώ ορισμένοι από αυτούς θα προσκληθούν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ακόμη και αν δεν προκριθούν για τους Αγώνες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο επικεφαλής της, Τόμας Μπαχ.

08:39 Τροχαίο ατύχημα για τον ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

Τροχαίο ατύχημα είχε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε αναποδογύρισε ενώ αποχωρούσε από το σημείο που έλαβε χώρα επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ράμλα στο κεντρικό Ισραήλ.

Το όχημα στο οποίο επέβαινε ο ακροδεξιός υπουργός συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να αναποδογυρίσει. Περισσότερα εδώ.

08:22 Η Χαμάς θα μελετήσει την αντιπρόταση του Ισραήλ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες του Σαββάτου ότι εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ σχετικά με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων.

«Σήμερα η Χαμάς έλαβε από τις σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής την επίσημη απάντησή τους στη θέση μας, η οποία είχε παραδοθεί στους μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ στις 13 Απριλίου. Το κίνημα θα μελετήσει αυτήν την πρόταση και θα υποβάλει την απάντησή του μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη της», αναφέρει ο Χαλίλ αλ Χάγια (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Palestine Information Center), αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Περισσότερα εδώ.

08:14 40 συλλήψεις σε αντιπολεμική διαμαρτυρία πανεπιστημίου στο Ντένβερ του Κολοράντο

Αστυνομικοί συνέλαβαν δεκάδες αντιπολεμικούς διαδηλωτές σε πανεπιστημιακή διαμαρτυρία στο Ντένβερ του Κολοράντο, την Παρασκευή, ανέφερε το Colorado Newsline.

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης Auraria Gaza Solidarity Encampment ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο να διακόψει τις οικονομικές του σχέσεις με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ και να εκδώσει «δήλωση καταδίκης των γενοκτονικών ενεργειών του Ισραήλ».

Η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης και η αστυνομία του Ντένβερ ανέφεραν ότι περίπου 40 άτομα συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη Auraria.

07:43 Η έρευνα του ΟΗΕ «στερείται πληροφοριών από το Ισραήλ» για ορισμένους υπαλλήλους της UNRWA

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric παρείχε μια ενημέρωση σχετικά με την έρευνα για 19 μέλη του προσωπικού της UNRWA που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Εποπτείας του ΟΗΕ (OIOS) βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο Dujarric δήλωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να προχωρήσει.

07:00 Βρετανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε πύραυλο των Χούθι

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης με στόχο ένα εμπορικό σκάφος στον Κόλπο του Αντεν.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το πολεμικό πλοίο HMS Diamond χρησιμοποίησε το πυραυλικό σύστημα Sea Viper για να καταρρίψει τον πύραυλο των ισλαμιστών ανταρτών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απάντησης στις επικίνδυνες επιθέσεις των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε εμπορικά πλοία, τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή ναυτικών», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς.

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024