Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Απόδημοι: Ακριβά θα πληρώσουμε τη διαρροή των στοιχείων - Μεγαλώνει ο αριθμός των αγωγών που έχουν κατατεθεί

Απόδημοι: Ακριβά θα πληρώσουμε τη διαρροή των στοιχείων – Μεγαλώνει ο αριθμός των αγωγών που έχουν κατατεθεί

Βροχή αγωγών κατά του Δημοσίου. Πάνω από 6.000.000 ευρώ οι αποζημιώσεις που διεκδικούνται.

Μυθικές διαστάσεις λαμβάνει η παράνομη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών. Πάνω από 200 αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου για μειωμένα μέτρα ασφαλείας και 75 σε βάρος της ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έχουν κατατεθεί από την ημέρα που «έσκασε» το λεγόμενο «email gate» ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και δεκάδες σχετικές νομικές ενέργειες.

«Καθίσταται πλέον κατεπείγουσα η ανάγκη να εκδικαστούν οι πρώτες τουλάχιστον από αυτές τις αγωγές, κατά προτεραιότητα, προκειμένου να ασκηθεί η απαιτούμενη πίεση προς όλες τις πλευρές ώστε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας ενόψει των επικείμενων εκλογικών διαδικασιών», αναφέρει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος που εκπροσωπεί απόδημους που κατέθεσαν αγωγή.

Διεκδικούν την χρηματική ικανοποίησή τους λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν

Οι απόδημοι, περίπου 230, που έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που τους αφορούν διεκδικούν την χρηματική ικανοποίησή τους λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν.

Το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί, σύμφωνα με το MEGA, αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ «τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα», σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο.

Το αδιάβλητο των εκλογών

Με το αρχικό πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου να έχει παραδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο στην εισαγγελία και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να ξεκινά την έρευνά του το κατώφλι της Ανεξάρτητης Αρχής πέρασε η «πέτρα του σκανδάλου», η ευρωβουλεύτρια Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για να δώσει εξηγήσεις.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων προσώπων. Εκτός της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, συμμετείχαν ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρώην γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος και εκπρόσωποι του κόμματος της Πειραιώς και του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Θεοδωρόπουλος φέρεται να άνοιξε τη βεντάλια υποδεικνύοντας κομματικό στέλεχος, το οποίο δεν κατονόμασε, για την διαρροή των email από το Υπουργείο Εσωτερικών καταρρίπτοντας το αρχικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι πηγή ήταν μια συνεργάτιδα του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών.

Εκτός από την οικονομική διάσταση του θέματος και τις υπέρογκες αποζημιώσεις που θα κληθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε περίπτωση δικαίωσης όσων κατέθεσαν αγωγή η διαρροή ρίχνει σύννεφα πάνω από το αδιάβλητο των εκλογών με την διάρρηξη της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών (θέμα που αποκάλυψε το in), δηλαδή της αρμόδιας υπηρεσίας για την φύλαξη των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων, να εντείνει την αγωνία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου (ευρωεκλογές).

Οι έρευνες για τη διάρρηξη επικεντρώνονται κυρίως στους δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου και αν υπήρξε πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένου ατόμου στα ηλεκτρονικά αρχεία και στα σημαντικά έγγραφα που είναι αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους – σύμφωνα με την καταγγελία του ίδιου του διευθυντή – και σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Οι έρευνες για τη διάρρηξη επικεντρώνονται κυρίως στους δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου.

Ιστορικά, οι πρώτοι νόμοι για την προστασία προσωπικών δεδομένων ξεκίνησαν από την Γερμανία στην δεκαετία του 1960 και αφορούσαν την «φυσική ασφάλεια» των αρχείων, δηλαδή τις προδιαγραφές για την πρόσβαση ανθρώπων στα προσωπικά δεδομένα που τηρούνταν σε δημόσιες υπηρεσίες. Στην επιστήμη της προστασίας προσωπικών δεδομένων, αυτή η νομοθεσία ήταν η πρώτη γενιά τέτοιων νομικών εγγυήσεων. Ο GDPR είναι η τέταρτη γενιά νομοθετημάτων.

Sports in

O Nasdaq έκανε retweet τον Ολυμπιακό: «Ταξιδεύει υπερήφανα την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο» (vid)

Η ανάρτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα συγχαρητήρια του Nasdaq και η αντίδραση στο Χ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024