Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εmail Gate»: Ο «κομιστής» της λίστας στο στόχαστρο των ερευνών - Βροχή αγωγών κατά του Δημοσίου

«Εmail Gate»: Ο «κομιστής» της λίστας στο στόχαστρο των ερευνών – Βροχή αγωγών κατά του Δημοσίου

Οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να ξετυλίξουν το κουβάρι και να αποδώσουν ευθύνες για την διαρροή προσωπικών δεδομένων από τη δεξαμενή του υπουργείου Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ..

Στις τρεις παραιτήσεις εστιάζει το Μαξίμου στο σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των αποδήμων ψηφοφόρων από τη δεξαμενή του υπουργείου Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με αγωνία τις καταιγιστικές εξελίξεις ξορκίζοντας το συσχετισμό με την εκλογική διαδικασία και την επιστολική ψήφο.

«Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία, αυτό το υποστηρίζουν μόνον όσοι επιθυμούν να χτίσουν ένα επικίνδυνο αφήγημα. Δεν έχει καμία σχέση ούτε και με την επιστολική ψήφο» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όμως οι «κεραίες» των Αρχών είναι ανοιχτές και η εισαγγελική έρευνα για το email gate αναμένεται να πάει πριν το 2023.

Δεκάδες αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου κατατέθηκαν από απόδημους

Στο μεταξύ, πριν η Δικαιοσύνη μιλήσει, δεκάδες αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου κατατέθηκαν από απόδημους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA πρώτα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα αλλά και η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και μετά να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν και κινήσεις εναντίον φυσικών προσώπων.

Οι κινήσεις του Νικ. Θεοδωρόπουλου που καλούνται να «ξεκλειδώσουν» οι Αρχές

Στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο ο Νίκος Θεοδωρόπουλος που διετέλεσε γραμματέας αποδήμων της Ν.Δ. όσο και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Ο πρώτος φέρεται μάλιστα να είναι ο «κομιστής» της λίστας προς την «γαλάζια» ευρωβουλευτή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που μετράει ήδη μια αγωγή «για πολιτική χειραγώγηση».

Έχουν αποσταλεί προσωπικά στοιχεία αποδήμων και άλλους, πέρα από την κ. Ασημακοπούλου;

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί και από ποια πρόσωπα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του MEGA και της Χριστίνας Κοραή, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου πήρε τα e – mail μέσα Ιανουαρίου του 2024 μετά από αίτημά της στη Ν.Δ. και συγκεκριμένα προς τον κ. Θεοδωρόπουλο. Όπως είπε η δημοσιογράφος, ο υπολογιστής της κ. Ασημακοπούλου θα το επιβεβαιώσει ή θα το διαψεύσει.

Στο στόχαστρο μπαίνουν, πλέον, οι κινήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου, αναφέρει το «μεγάλο κανάλι» με τον υπολογιστή του να «μαρτυρά» ενδεχομένως εάν έχει στείλει τα στοιχεία των αποδήμων και σε άλλους πέρα από την κ. Ασημακοπούλου.

Δεκάδες αγωγές μέσα σε λίγες ώρες

Με την ποινική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη από την εισαγγελία Αθηνών μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 30 αγωγές, οι οποίες στρέφονται κατά του υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας αποζημίωση διότι δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Ταυτόχρονα, έχουν αποσταλεί εξώδικα και προς την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., προκειμένου να δώσει απαντήσεις για ποιον λόγο κατείχε τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων.

Τα «καμπανάκια» χτυπούν δυνατά με κάποιους «να έχουν ανησυχήσει για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών»

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο που εκπροσωπεί απόδημους που κατέθεσαν αγωγή, οι αγωγές έχουν γίνει από πολίτες που ήταν στις λίστες για τις εκλογές του 2023, όμως υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες.

Ευρωεκλογές 2024

«Κάποιοι έχουν ανησυχήσει για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών. Είναι άνθρωποι από το εξωτερικό που πρόκειται να ψηφίσουν και στις εκλογές που έρχονται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να χρησιμοποιηθεί το email τους από την κυρία Ασημακοπούλου», δήλωσε (ANT1) ο έμπειρος νομικός που δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές.

Έτσι έγινε η διαρροή

Με το email gate να βαραίνει ακόμα περισσότερο τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου, ο Αντώνης Πέτσας, κάτοικος του Λονδίνου, μιλώντας στο MEGA (LIVE NEWS) εξηγεί πως διαπίστωσε τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τονίζοντας ότι υπεύθυνο είναι το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ίδιος εργάζεται στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων και γνωρίζει καλά τι συμβαίνει με τις ποινές και την προστασία που παρέχεται σε τέτοια ζητήματα. Όπως σημειώνει, «δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να τηρείται πρωτόκολλο και να διαρρεύσουν τα στοιχεία από το υπουργείο».

Ο κ. Πέτσας και οι υπόλοιποι απόδημοι Έλληνες του Λονδίνου έλαβαν το e-mail της κ. Ασημακοπούλου την 1η Μαρτίου, περίπου στις 7:00 το πρωί.

«Εγώ είχα γραφτεί πέρυσι για να ψηφίσω ως απόδημος στις πρώτες εκλογές. Δεν το πρόλαβα αλλά ψήφισα στις δεύτερες. Φέτος για την επιστολική ψήφο δεν είχα κάνει καν αίτηση», εξηγεί ο κ. Πέτσας.

Όπως περιγράφει, το e-mail ενημέρωνε ότι έρχεται η επιστολική ψήφος, ζητούσε από τους απόδημους να γραφτούν στην πλατφόρμα και τόνιζε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση τις επόμενες 100 ημέρες για τις δράσεις ενόψει των ευρωεκλογών. Μάλιστα, έδινε τη δυνατότητα να λάβουν γνώση την πολιτική προστασίας των δεδομένων.

«Η πλάκα είναι ότι όσοι το πατούσαν η κα Ασημακοπούλου ήξερε πόσοι ήταν», σχολίασε ο κ. Πέτσας.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024