Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια είναι η ουκρανική εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις και την... κατάδοση των Ρώσων στρατιωτών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια είναι η ουκρανική εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις και την… κατάδοση των Ρώσων στρατιωτών

Η ουκρανική εφαρμογή που σχεδιάστηκε να βοηθήσει την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, σήμερα εξυπηρετεί πολεμικούς σκοπούς.

Δεν κερδίζονται όλες οι μάχες δύσκολα. Η Ουκρανία μπορεί να τα έχει βρει σκούρα με τους Ρώσους εισβολείς, κατάφερε όμως να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιοποίησης της με την εφαρμογή  Diia σε χρόνο ρεκόρ.

Τι όμως είναι ακριβώς η Diia; Μια βραβευμένη εφαρμογή που επιτρέπει στους Ουκρανούς να αναφέρουν τους Ρώσους στρατιώτες που εντοπίζουν στις γειτονιές τους, αλλά και να ανεβάζουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους ή να διεκδικούν δωρεάν εισιτήριο φοιτητικού λεωφορείου.

Τώρα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μιχάιλο Φέντοροβ, αποκαλύπτει την ιστορία των 25 προγραμματιστών, που είχαν βάλει σκοπό τους να μετατρέψουν την Ουκρανία σε μια από τις πιο προηγμένες ψηφιακά κοινωνίες του κόσμου και κράτησαν τη χώρα σε λειτουργία σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Όπως εξήγησε ο 32χρονος Φέντοροβ στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλα ξεκίνησαν με βάση το σκεπτικό μιας νεοσύστατης εταιρείας που θα ήθελε να δημιουργήσει μια εφαρμογή εύκολη στη χρήση όσο το WhatsApp ή η Booking.com. Σήμερα, η ίδια ομάδα εργάζεται για να το καταστήσει ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που μπορεί να η Ουκρανία να το δώσει σε άλλες χώρες για να δημιουργήσουν μια ψηφιακή δημόσια υποδομή, γράφει ο Guardian.

Η «δράση» της Ουκρανίας

Μέσα σε οκτώ ώρες από την κυκλοφορία του, τον Σεπτέμβριο του 2019, η εφαρμογή, που πήρε το όνομα «Diia», το οποίο στα ουκρανικά σημαίνει «δράση», είχε 2 εκατομμύρια χρήστες. Οι υπηρεσίες της σε καιρό ειρήνης περιλαμβάνουν επίσημες εργασίες, όπως οι καταγραφές γεννήσεων ή γάμων και ανανέωση διαβατηρίων, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας, η χρήση της εφαρμογής εκτοξεύτηκε καθώς «επιστρατεύτηκε» να βοηθήσει τον πόλεμο.

«Μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών σκεφτήκαμε: τι χρειάζονταν οι πολίτες της Ουκρανίας; Χρειάζονταν χρήματα, προστασία, αποζημιώσεις όταν οι ρουκέτες έπλητταν τα σπίτια τους», είπε ο Φέντεροφ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα για παράδειγμα, η εφαρμογή επιτρέπει στα θύματα των ρωσικών βομβαρδισμών να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν χρήματα για την επισκευή των κατεστραμμένων κτιρίων και για να μπορούν να ακούν ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος.

Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης τη δημιουργία ενός ψηφιακού «εγγράφου εκκένωσης», στο οποίο μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει όλες τις προσωπικές του πληροφορίες, ώστε να «επιταχύνει την ταυτοποίηση στα σημεία ελέγχου». Επιπλέον περιλαμβάνει «e-aid» οικονομική στήριξη για μικρές επιχειρήσεις «για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία», στεγαστικά δάνεια που υποστηρίζονται από το κράτος για στρατιωτικούς και εργαζομένους στον κρατικό μηχανισμό και «e-enemi», ένα chatbot στο οποίο μπορεί να αναφέρεται η τοποθεσία των ρωσικών στρατευμάτων.

Η εφαρμογή είναι πλέον εγκατεστημένη σε 19 εκατομμύρια συσκευές, το 70% όλων των smartphone, και έχει γίνει πρότυπο για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να ψηφιοποιήσουν υπηρεσίες.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024