Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαν σήμερα, 13 Μαΐου, το θαύμα της Φάτιμα: Η «εμφάνιση» της Παναγίας και οι τρεις προφητείες

Σαν σήμερα, 13 Μαΐου, το θαύμα της Φάτιμα: Η «εμφάνιση» της Παναγίας και οι τρεις προφητείες

Όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με αυτή την ιστορία εμπεριέχουν μια μεγάλη δόση μυστηρίου. Επιστήμονες έχουν ασχοληθεί πολλές φορές με την συγκεκριμένη ιστορία

Σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1917 τρία βοσκόπουλα, η Λουσία Ντος Σάντος (10 ετών) και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, 9 και 7 ετών αντίστοιχα, είδαν ένα θείο όραμα έξω από το χωριό Φάτιμα της Κεντρικής Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στους γονείς τους τα μικρά παιδιά, εμφανίστηκε μπροστά τους η Παναγία μέσα σ’ ένα λαμπρό σύννεφο και τους ανήγγειλε πως θα εμφανιζόταν στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα, έως τον Οκτώβριο.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα όσα είπαν τα παιδιά, η Παναγία τους ανακοίνωσε τρεις προφητείες. Το θαύμα, όπως το χαρακτήρισαν μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και όσοι πίστεψαν τα παιδιά, πήγαιναν κάθε 13 του μήνα για να δουν από κοντά την Παναγία. Ωστόσο, κανένας δεν έβλεπε την Παναγία, εκτός από τα τρία παιδιά.

Συγκέντρωση 70.000 ατόμων

Στις 13 Αυγούστου ο δήμαρχος της πόλης, Αρτούρ Σάντος, συνέλαβε τα βοσκόπουλα και, βίαια, τα πίεσε να δηλώσουν ότι είχαν πει ψέματα. Τα παιδιά δεν άλλαξαν τα λεγόμενα τους αλλά κατάφεραν να πείσουν τους συγκρατούμενους τους ότι είχαν δει την Παναγία.

Μερικές μέρες αργότερα, ανέφεραν ότι η γυναικεία μορφή εμφανίστηκε ξανά μπροστά τους και τους είπε ότι στις 13 Οκτωβρίου θα γινόταν θαύμα που θα έκανε, ακόμα και τους άπιστους, να πιστέψουν.

Στις 13 Οκτωβρίου, περίπου 70.000 άνθρωποι από ολόκληρη την Πορτογαλία, συγκεντρώθηκαν στη Φάτιμα. Οι περισσότεροι ήταν πιστοί της καθολικής εκκλησίας, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν φωτογράφοι, επιστήμονες, γιατροί, δημοσιογράφοι και περίεργοι που πήγαν να εξακριβώσουν αν τα παιδιά έλεγαν αλήθεια ή ήταν παιδικά ψέματα.

Εκείνη την ημέρα είχε συννεφιά και ο καιρός ήταν βροχερός. Τα παιδιά έφτασαν στην περιοχή με τους γονείς τους και ξεκίνησαν να προσεύχονται. Τις πρώτες απογευματινές ώρες, η Λουσία ζήτησε από το πλήθος να κλείσουν τις ομπρέλες τους.

Η βροχή σταμάτησε, τα σύννεφα διαλύθηκαν και εμφανίσθηκε ήλιος. Το πλήθος υποστήριξε ότι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας χρώματα που πλημμύρισαν τον ουρανό.

Ο Πάπας μπροστά στους τάφους των δύο παιδιών στην εκκλησία στο χωριό Φάτιμα στην Πορτογαλία

Ένας από τους παριστάμενους ανέφερε: «Νιώθω ανίκανος να περιγράψω αυτό που είδα. Κοίταξα ευθεία τον ήλιο, ο οποίος φαινόταν χλωμός και δεν ενοχλούσε τα μάτια μου. Έμοιαζε με μια μπάλα χιονιού, που περιστρεφόταν και φαινόταν ότι πλησίαζε τη γη. Τρομοκρατήθηκα και έτρεξα να κρυφτώ ανάμεσα στους άλλους, οι οποίοι έκλαιγαν και περίμεναν το τέλος του κόσμου».

Η Λουσία είπε ότι η Παναγία και της ζήτησε να χτίσουν μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος και τους ζήτησε, επίσης, να προσεύχονται συχνά.

Επιστήμονες υποστήριξαν ότι εκείνη την ημέρα, στις 13 Οκτωβρίου του 1917, δεν καταγράφηκε καμία έκλειψη ηλίου ενώ άλλοι στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν το γεγονός υποστήριξαν ότι πιθανόν να επρόκειτο για οπτική ψευδαίσθηση που προκλήθηκε από τις αντανακλάσεις του ήλιου στα σύννεφα.

Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε ιταλικά έντυπα της εποχής

Πολλοί υποστήριξαν ότι ήταν μια προσπάθεια της καθολικής εκκλησίας να επαναφέρει τους πιστούς στο δρόμο του Χριστού. Το θαύμα έγινε γνωστό σε όλη την Πορτογαλία και ο χώρος που συνέβη θεωρείται ιερός ακόμα και σήμερα.

Οι προφητείες

Όπως αναφέρει το reuters,η Εκκλησία πιστεύει πως η Παναγία έδωσε στα τρία παιδιά, τρία μηνύματα, που αποκαλούνται «τα μυστικά της Φάτιμα».

Τα δύο πρώτα μυστικά αποκαλύφθηκαν σύντομα και θεωρήθηκαν ως προειδοποίηση για το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας την ανάγκη για γενικότερη «στροφή» των ανθρώπων προς τον Θεό και την προσευχή.

Το τρίτο μυστικό εξακολουθεί να «βασανίζει» τους πιστούς, ενώ έχει αποτελέσει έμπνευση για τη συγγραφή βιβλίων, καθώς εκτιμάται πως προβλέπει το τέλος του κόσμου.

Το Βατικανό υποστήριξε το 2000 ότι το τρίτο μυστικό ήταν μια πρόβλεψη της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου στις 13 Μαΐου 1981, ακριβώς 64 χρόνια μετά το όραμα των παιδιών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αγιοποίησε τα παιδιά της Φάτιμα

Ο Πάπας Φραγκίσκος το 2017 προχώρησε στην αγιοποίησή των δύο παιδιών, σε μια ειδική τελετή στην πόλη Φάτιμα της Πορτογαλίας, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις άκουσαν τον Ποντίφικα να ανακοινώνει ότι οι Φρανσίσκο και Γιασίντα Μάρτο είναι πλέον οι νεότεροι Άγιοι της Καθολικής Εκκλησίας.

Τα δύο παιδιά, πέθαναν σε ηλικία 10 και εννέα ετών, μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών από το όραμά τους, το οποίο είδαν το 1917 και πλέον είναι οι νεότεροι άνθρωποι που αγιοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία, χωρίς να έχουν μαρτυρήσει.

Η Λουσία Ντος Σάντος έγινε μοναχή και πέθανε το 2005, σε ηλικία 97 ετών.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πιστοί από πολλά μέρη του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Φατίμα, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά, ανεμίζοντας τις σημαίες των χωρών τους, την ανακήρυξη των δύο παιδιών σε Αγίους από τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Η Φάτιμα είναι  μαζί με την Παναγία της Λούρδης από τους πλέον σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς όπως είναι για μας η Παναγία της Τήνου, ή η Παναγιά Σουμελά. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου προσέρχεται στο Ναό της Πορτογαλίας.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024