Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Δεν τους έσωσαν ούτε τα SMS - Στους 50 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις πλημμύρες

Βραζιλία: Δεν τους έσωσαν ούτε τα SMS – Στους 50 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις πλημμύρες

«Στάλθηκαν πριν τις βροχές 2,6 εκατομμύρια προειδοποιητικά SMS», αλλά δεν στάθηκαν ικανά ν' αποτρέξουν την τραγωδία στη Βραζιλία, όπου μέχρι στιγμής 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που σάρωσαν τη νοτιοανατολική Βραζιλία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές χθες Πέμπτη, 5η ημέρα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης (στη φωτογραφία του Andre Penner/AP, επάνω, άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους).

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Το πυροσβεστικό σώμα στην πολιτεία Σάο Πάολο συνεχίζει να ψάχνει, με την ελπίδα πως θα βρει σώους ορισμένους από τους δεκάδες ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται στη Σαν Σεμπαστσιάου, παραθαλάσσιο θέρετρο που υπέστη βαρύ χτύπημα, 200 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πολιτειακή πρωτεύουσα.

«Οσο περνά ο χρόνος τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να βρούμε ζωντανούς. Αλλά συνεχίζουμε τη δουλειά» όσο υπάρχει η παραμικρή ελπίδα, είπε μέλος σωστικού συνεργείου.

Η προσοχή των σωστικών συνεργείων είναι επικεντρωμένη στη συνοικία Βίλα Σαΐ, όπου σπίτια σε πλαγιά λόφου θάφτηκαν όταν χτυπήθηκαν από κατολίσθηση λάσπης και βράχων.

Μέσα σε 24 ώρες έπεσαν πάνω από 680 χιλιοστά βροχής στη Σαν Σεμπαστσιάου, μ’ άλλα λόγια ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο σ’ αυτήν την πόλη-προορισμό για πολλούς το σαββατοκύριακο του καρναβαλιού. Επρόκειτο για εθνικό ρεκόρ, κατά την πολιτειακή κυβέρνηση στη Σάο Πάολο.

SMS χωρίς αποτέλεσμα

Ο κυβερνήτης της Σάο Πάολο, Ταρκίζιου ντε Φρέιτας, παραδέχθηκε χθες Πέμπτη πως το σύστημα προειδοποίησης των κατοίκων με SMS δεν επέτρεψε να αποφευχθεί η τραγωδία. Υποσχέθηκε πως θα εγκατασταθούν σειρήνες στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Στάλθηκαν πριν τις βροχές 2,6 εκατομμύρια προειδοποιητικά SMS. Και είδαμε πως αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό. Εδώ, στην παραλία, πάνω από 30.000 άνθρωποι έλαβαν προειδοποιητικά SMS», δήλωσε ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή, την πολλοστή αυτής της φύσης που ζει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών, μεγάλο μέρος τους σε φαβέλες -παραγκουπόλεις – οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, υπολόγιζε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της χώρας (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, CEMADEN).

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024