Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Λίμνη των κύκνων»: Με.... αποτυχία παρουσιάστηκε την πρώτη φορά το πιο διάσημο μπαλέτο όλων των εποχών

«Λίμνη των κύκνων»: Με…. αποτυχία παρουσιάστηκε την πρώτη φορά το πιο διάσημο μπαλέτο όλων των εποχών

Σαν σήμερα ανέβηκε για πρώτη φορά η «Λίμνη των Κύκνων» στο θέατρο Μπολσόι

Το πιο διάσημο μπαλέτο όλων των εποχών, «Η Λίμνη των Κύκνων» δεν είναι πάντα… διάσημο.

Η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε το διάσημο έργο στέφτηκε από αποτυχία και πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να καθιερωθεί το σπουδαίο έργο.

Ήταν 20 Φεβρουαρίου του 19877 όταν δόθηκε η πρεμιέρα της «Λίμνης των κύκνων» σε μουσική Πιότρ Τσαϊκόφσκι στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας. Η παράσταση με την χορογραφία του Γιούλιους Ράιζινγκερ θεωρήθηκε αποτυχημένη και η κριτική την απέρριψαν ως ασήμαντη αθλητική άσκηση. Πέρασαν αρκετά χρόνια και ήρθε η νέα χορογραφία των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ για να γνωρίσει το έργο την αποθέωση που ξέρουμε.

Οι εκατοντάδες παραστάσεις που δόθηκαν από τότε βασίζονται σε εκείνη την ρομαντική χορογραφία της οποίας μέρη έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του κλασικού μπαλέτου σε όλο τον κόσμο.

Η Λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του έργου υπερβαίνουν σχεδόν τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται και για ένα μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων.

Η πιο διάσημες μπαλαρίνες σε όλο τον κόσμο έχουν ερμηνεύσει τους απαιτητικούς ρόλους με το ντουέτο Νουρέγιεφ και Φοντέιν να γράφουν ιστορία στη σκηνή.

Η Οντέτ και η Οντίλ

Η ιστορία της παράστασης αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας που ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο.

Έτσι η πριγκίπισσα Οντέτ περνά τη ζωή της παγιδευμένη στη μορφή κύκνου. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος προσπαθεί να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ.

Ο Ζίγκφριντ όμως, ξεφεύγει από την παγίδα του μάγου, τα μάγια λύνονται, παίρνει στην αγκαλιά την αγαπημένη του και πετούν μαζί στον ουρανό. Η ιστορία βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε ένα αρχαίο γερμανικό μύθο που ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι έντυσε μεταξύ 1975 και 1876 με τη μοναδική μουσική του και το μεταμόρφωσε σε ένα διαχρονικό μπαλέτο.

Η Λίμνη των Κύκνων παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο χώρο του μπαλέτου και δεν είναι τυχαίο πως τα γνωστότερα ονόματα της διεθνούς χορογραφίας και οι σημαντικότεροι χορευτές παγκοσμίως δοκιμάζουν το ταλέντο και την έμπνευσή τους σε αυτό το έργο. Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης, υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Βλάσλαβ Νιζίνσκι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μαργκότ Φοντέιν, Γκαλίνα Ουλάνοβα, Ταμάρα Τουμάνοβα, Φρέντερικ Άστον.

Σήμερα η Λίμνη των Κύκνων θεωρείται ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024