Εθνική Πινακοθήκη: Ο κλέφτης του «Πικάσο» και ο φύλακας γνωρίζονται 11 χρόνια μετά
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση με τον κατηγορούμενο να καταδικάζεται σε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή στην έφεση και να αφήνεται ελεύθερος.
Έντεκα χρόνια μετά την… «κλοπή του αιώνα» όπως είχε χαρακτηριστεί, ο δράστης και ο φύλακας της Εθνικής Πινακοθήκης, συναντήθηκαν για πρώτη φορά και είχαν έναν απολαυστικό διάλογο.
Τη συνάντηση κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ο δικηγόρος και συλλέκτης έργων τέχνης Στέλιος Γκαρίπης, που έκανε και τη σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση με τον κατηγορούμενο να καταδικάζεται σε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή στην έφεση και να αφήνεται ελεύθερος.
«Θα σε ξάπλωνα κάτω»
Ο κ. Δημήτρης, μοναδικός φύλακας της Εθνικής Πινακοθήκης το 2012 είπε στον δράστη της κλοπής:«Δεν είχα ούτε φακό εκείνο το βράδυ». «Γιατί τι θα έβλεπες με τον φακό αφού έφυγα τρέχοντας;» ρώτησε ο καταδικασθείς.
«Θα σου τον πετούσα στο κεφάλι να σε ξαπλώσω κάτω», του απάντησε ο κύριος Δημήτρης.
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Γκαρίπη:
«6 χρόνια κάθειρξη για την κλοπή των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012… ακριβώς η ίδια ποινή που είχε επιβληθεί στους κλέφτες ενός rolex στη Μύκονο… αναμένοντας την καθαρογραφή της απόφασης για να καταδειχθεί η στάση της Εθνικής Πινακοθήκης κατά την ακροαματική διαδικασία και ιδίως η υποστήριξη της θέσης πως το σχέδιο του Μονκάλβο που εμφανίστηκε προς πώληση σε οίκο δημοπρασιών της Φλωρεντίας το 2019 δεν ήταν το κλεμμένο από την Εθνική Πινακοθήκη… στη φωτογραφία αριστερά ο μοναδικός φύλακας της Πινακοθήκης το 2012 και αριστερά ο καταδικασθείς: «δεν είχα ούτε φακό εκείνο το βράδυ» -«γιατί τι θα έβλεπες με τον φακό αφού έφυγα τρέχοντας;», ρώτησε ο καταδικασθείς. «θα σου τον πετούσα στο κεφάλι να σε ξαπλώσω κάτι», απάντησε ο κύριος Δημήτρης»
- Ιράν: Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ ήταν πιο εκτεταμένοι από τους προηγούμενους – Επλήγησαν «πάνω από 80 στόχοι»
- Ιρλανδία: Η Βουλή εγκρίνει απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων από ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτικη Οχθη
- Κρίση θεσμών στην Ελλάδα;
- Ανεξέλεγκτες οι χρήσεις της ΑΙ στο δημόσιο τομέα
- Ταξί: Συνελήφθησαν 4 οδηγοί που εισέπραξαν υπερβολικό κόμιστρο από τουρίστες
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442