Μπόρις Τζόνσον: Διπλή ταπεινωτική ήττα στις αναπληρωματικές εκλογές
Δύο έδρες έχασαν οι Συντηρητικοί στη Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και το Συντηρητικό κόμμα του υπέστησαν την Πέμπτη οδυνηρές ήττες σε δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ιδίως σε εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας η οποία θεωρείτο «ασφαλής», καθώς αποτελούσε οχυρό των Τόρις για πάνω από έναν αιώνα.
Οι Συντηρητικοί έχασαν αυτή την έδρα, στο Τίβερτον και Χόνιτον, από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι άλλη μία, αυτή στο Γουέικφιλντ (βόρεια Αγγλία) από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό κόμμα.
Στην πρώτη περίπτωση οι Τόρις ηττήθηκαν με θεαματική διαφορά περίπου 24.000 ψήφων, στη δεύτερη με διαφορά σχεδόν 5.000 ψήφων.
Η κρίση του Τζόνσον
Οι ήττες αυτές ανανεώνουν τις εικασίες για το μέλλον του Τζόνσον, αφού στις αρχές του μήνα επιβίωσε από μια κίνηση πολλών Συντηρητικών βουλευτών εναντίον του.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δήλωσαν ότι ήταν η μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει ανατραπεί ποτέ σε βρετανικές ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές, υποδηλώνοντας ότι άλλοι Συντηρητικοί βουλευτές ενδέχεται να κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους.
«Απόψε, οι κάτοικοι του Τίβερτον και του Χόνιτον μίλησαν για τη Βρετανία. Έστειλαν ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: Ήρθε η ώρα για τον Μπόρις Τζόνσον να φύγει, και να φύγει τώρα», δήλωσε ο νικητής υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Ρίτσαρντ Φουρντ στη νικητήρια ομιλία του.
«Με κάθε μέρα που ο Μπόρις Τζόνσον προσκολλάται στο αξίωμα, φέρνει περαιτέρω ντροπή, χάος και παραμέληση».
Οι ενδιάμεσες εκλογές προκλήθηκαν από παραιτήσεις Συντηρητικών βουλευτών υψηλού προφίλ, δηλαδή ένας που παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε πορνογραφία στο κοινοβούλιο και ένας άλλος κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση σε έφηβο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
- Λάρισα: 78χρονος απείλησε οδηγό λεωφορείου με οπλισμένο ψαροντούφεκο
- Γιορτή σήμερα 30 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]
- Περισσότερους από 1.200 νεκρούς θρηνεί ο Λίβανος – Το Ισραήλ κινείται για την κατοχή του νοτίου μέρους της χώρας
- Σφοδρές αντιδράσεις για την απαγόρευση πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο
- Το Ιράν «στέκεται» στον πόλεμο με όπλο την «οικονομία της αντίστασης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442