Γαλλία: Ελαφρώς μειωμένη η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές σε σχέση με το 2017
Περίπου 48,7 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 18% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 12:00 σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη Γαλλία.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ποσοστό 18,43% των ψηφοφόρων έλαβαν μέρος στις εκλογές μέχρι τη συγκεκριμένη ώρα, με το ποσοστό αυτό, να είναι μικρότερο κατά 0,8% από το ποσοστό των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει μέχρι την ίδια ώρα, κατά τις βουλευτές εκλογές πριν από πέντε χρόνια.
Μέχρι τις οχτώ το βράδυ οι κάλπες
Περίπου 48,7 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.
Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα.
Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο ένας στους δυο Γάλλους που εκτιμάται ότι θα πάει να ψηφίσει (η αποχή προβλέπεται πάνω από το 50%) θα κληθεί να επιλέξει ποιου κόμματος τον υποψήφιο ψηφίζει.
Πότε εκλέγεται κάποιος βουλευτής
Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους. Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μελανσόν, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Σημαίνει επίσης ότι, με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων που να αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)



























![O Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγκτσί ανήρτησε δολοφονίες αστυνομικών και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα το ανέχονταν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/iran-killed-cop-315x220.jpg)


![Ρωσία: Τρεις πλατφόρμες γεώτρησης χτυπήθηκαν από την Ουκρανία – Πόσο έχει πέσει η παραγωγή αργού της Μόσχας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/maria-lupan-hy97yy3e03A-unsplash-1-1-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442