Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικές ώρες στο Σεβεροντονέτσκ – Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η πόλη
Οι Ουκρανοί λένε ότι εξαιτίας των βομβαρδισμών είναι αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
«Το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.
Εγκλωβίστηκαν άμαχοι
«Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, εξήγησε ο Γκαϊντάι. Το 90% του Σεβεροντονέτσκ έχει καταστραφεί, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι λόγω των βομβαρδισμών ήταν αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγουν από το Σεβεροντονέτσκ» επειδή η εκκένωση είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Μάχες στην πόλη
«Όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως» ενώ «το 60% των κατοικιών είναι αδύνατον να αποκατασταθεί», εκτίμησε, επαναλαμβάνοντας ότι η πόλη δεν έχει πλέον ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε φυσικό αέριο.
«Μάχες διεξάγονται στην καρδιά της πόλης»,συνέχισε.
Μολονότι η κατάσταση περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τους Ουκρανούς στρατιώτες «δεν θα περικυκλωθούν», συνέχισε εξηγώντας ότι «αμύνονται αλλά κρατούν τις θέσεις τους».
Στα καταφύγια
Ο Γκαϊντάι έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, επειδή μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.
Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή αυτή «εξερράγη» στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος» ανέφερε στο Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, ένας εκπρόσωπος της αυτονομιστικής επαρχίας του Λουχάνσκ στη Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)



















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442