Θνησιμότητα και ΜΕΘ – Ο καθηγητής Τζανάκης συγκρίνει μελέτες και αναλύει
Υπάρχει μια ανάλυση 69 μελετών από όλο τον κόσμο με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ με δείγμα περίπου 45.000 διασωληνωμένων ασθενών, από την οποία...
Στοιχεία από ανάλυση 69 μελετών που έχει γίνει σε περίπου 40 χώρες αναφορικά με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης με αφορμή την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.
«Η έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα είναι άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο σε ένα σουηδικό περιοδικό δημόσιας υγείας και εξηγεί κάποια συμπεράσματα που εν πολλοίς είναι γνωστά και αυτονόητα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
Τι έδειξε η διεθνής μελέτη
Όπως εξήγησε, υπάρχει μια ανάλυση 69 μελετών από όλο τον κόσμο με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ με δείγμα περίπου 45.000 διασωληνωμένων ασθενών, από την οποία προκύπτει ότι συνολική θνησιμότητας της ελληνικής μελέτης είναι χαμηλότερη. «Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή που περιλαμβάνει στοιχεία από 40 περίπου χώρες, στην ηλικία 61-70 ετών καταγράφηκε θνησιμότητα 71%, στις ηλικίες 71-80 ετών 77% και στις ηλικίες πάνω από 80 ετών έδειξε θνησιμότητα 84,4%. Στη μελέτη των Λύτρα-Τσιόδρα, η συνολική θνησιμότητα ήταν 63,5%, εμφανώς κατώτερη από την ανάλυση 45.000 διασωληνωμένων», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισήμανε ότι «εδώ και 6 χρόνια, σε όλους τους υπουργούς, και στον κ. Ξανθό και τον κ. Κικίλια και τον κ. Πλεύρη έχουμε πει ότι η θέση των διασωληνωμένων είναι μέσα στις ΜΕΘ, είτε πρόκειται για Covid είτε για non Covid. Εδώ και χρόνια οι ΜΕΘ έπρεπε να είχαν πολύ περισσότερα κρεβάτια. Το ποσοστό το γνωρίζαμε και το ξέρουμε όλοι. Και οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Γι’ αυτό ζητάμε χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία και προσλήψεις προσωπικού».
- ΕΝΦΙΑ: Αναμονή για τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες – Πού θα βρείτε το εκκαθαριστικό
- Οπαδός της Μπόντο Γκλιμτ πανηγύρισε τις πέντε σερί νίκες με… κούρεμα (vid)
- Χαρίτσης: Μιλάμε πλέον για κυβέρνηση-χάκερ – Ο Μητσοτάκης είναι υπόλογος και θα λογοδοτήσει για τις ευθύνες του
- Προ ημερησίας συζήτηση άμεσα ζητά ο Ανδρουλάκης – Ο Μητσοτάκης οφείλει να λογοδοτήσει για το παρακράτος που έστησε
- Θεσσαλονίκη: Ένοχη κρίθηκε από το δικαστήριο η μητέρα που κούρεψε την κόρη της πάνω σε καυγά
- «Θα βρούμε τον σωστό τόνο» – Η λεπτή ισορροπία του παρουσιαστή των Όσκαρ, Κόναν Ο’Μπράιεν, εν μέσω του πολέμου με το Ιράν
- Η Κούβα δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εν μέσω του πετρελαϊκού αποκλεισμού
- ΠΑΣΟΚ για Κωνσταντινόπουλο: «Επέλεξε τον μονόλογο της υπονόμευσης της παράταξης» – Μπαράζ αντιδράσεων από στελέχη του κόμματος για τη διαγραφή του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442