Εμβόλιο – Ανάγκη και για τέταρτη δόση το 2022 διαβλέπει ο Μπουρλά
Προκαταρκτικά δεδομένα της Pfizer δείχνουν σημαντική πτώση αποτελεσματικότητας λόγω του Όμικρον
Λίγο μετά την ανακοίνωση προκαταρκτικών δεδομένων της Pfizer που δείχνουν πτώση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της έναντι της Όμικρον, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δηλώνει πως ίσως χρειαστούμε και τέταρτη δόση πιο σύντομα από ό,τι αρχικά ανέμενε.
«Όταν δούμε δεδομένα από πραγματικές συνθήκες, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε αν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρόνο. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως νομίζω ότι θα χρειαστούμε τέταρτη δόση» δήλωσε ο Αλβέρτος Μπουρλά στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Όπως εξήγησε, τα δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες θα δώσουν καλύτερη εικόνα, δεδομένου ότι η προκαταρκτική μελέτη της Pfizer βασίστηκε σε συνθετικά αντίγραφα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία οδήγησε πολλές κυβερνήσεις στην απόφαση να επισπεύσουν τον αναμνηστικό εμβολιασμό.
Νεότερα δεδομένα αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε ο επικεφαλής της Pfizer.
Διαβάστε επίσης: Όμικρον – Σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων δείχνουν οι πρώτες μελέτες
Ο Μπουρλά είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας ίσως θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός, με την τέταρτη δόση να χορηγείται 12 μήνες μετά την τρίτη. «Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε να δούμε επειδή έχουμε ελάχιστες πληροφορίες. Μπορεί να τη χρειαστούμε νωρίτερα» είπε.
Εκτίμησε πάντως πως η τρίτη, αναμνηστική δόση «θα δίνει πολύ καλή προστασία».
Ο Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε ακόμα ότι το πειραματικό αντιικό χάπι της Pfizer, Paxlovid, θα βοηθήσει στον έλεγχο της Covid-19 στη διάρκεια του χειμώνα και την πρόληψη νοσηλειών.
Το χάπι, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σχεδόν κατά 90%, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση.
Οι ΗΠΑ πάντως έχουν παραγγείλει αρκετές δόσεις για 10 εκατομμύρια ασθενείς.
- Αποκλεισμένοι στο Ντουμπάι οι ξένοι της Μακάμπι Τελ Αβίβ – Φεύγουν για Αθήνα οι παίκτες της Χάποελ
- Στα 20 μου ήξερα τα πάντα για τον θάνατο: Οι απώλειες που σημάδεψαν τη ζωή του «πάντα χαμογελαστού» Μάρτιν Σορτ
- Ολυμπιακός – Εθνικός 5-0: Ασταμάτητες οι Ερυθρόλευκες, συνεχίζουν με 11/11
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η ενδεκάδα για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό (pic)
- Ιράν: Ο Αλιρέζα Αραφί προσωρινός αντικαταστάτης του Χαμενεΐ – Ποιος είναι ο 67χρονος κληρικός
- Live streaming: Ολυμπιακός Β’ – Πανιώνιος
- Ιράν: Viral ξανά η Ιρανή που άναψε τσιγάρο με φωτογραφία του Χαμενεΐ
- Πάπας Λέων για τον πόλεμο στο Ιράν: «Σταματήστε τη δίνη της βίας πριν μετατραπεί σε οριστικό βάραθρο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)



































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [01.03 – 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/3b7969fc-3eb2-43f5-9eb4-aa06074d82f8-315x220.jpeg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442