Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρασί που ωρίμασε στο Διάστημα πωλείται για 1 εκατ. δολάρια

Κρασί που ωρίμασε στο Διάστημα πωλείται για 1 εκατ. δολάρια

Επέστρεψε πέρυσι στη Γη με «ελαφρώς αλλαγμένη» γεύση σύμφωνα με τους σομελιέ που το δοκίμασαν στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

Μια φιάλη γαλλικού κρασιού που πέρασε 14 μήνες σε τροχιά πωλείται από τον οίκο Christie’s σε τιμή πραγματικά αστρονομική.

Η φιάλη του Pétrus 2000 είναι μία από τις 12 που εστάλησαν το 2019 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα των τροφίμων. Επέστρεψε πέρυσι στη Γη με «ελαφρώς αλλαγμένη» γεύση σύμφωνα με τους σομελιέ που το δοκίμασαν στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

Σύμφωνα με τον Κρίστις, το πολύτιμο μπουκάλι αναμένεται να αποφέρει έως και ένα εκατομμύριο δολάρια. Συνοδεύεται από μια δεύτερη φιάλη της ίδιας σοδειάς που παρέμεινε στη Γη, έτσι ώστε ο αγοραστής να μπορεί να συγκρίνει τις δύο γεύσεις.

Το ίδιο κρασί της ποικιλίας μερλό, διάσημο για τη σύνθετη γεύση του με ώριμες ταννίνες και νότες μαυροκέρασου και πούρου, θα κόστιζε στη Γη γύρω στα 10.000 δολάρια.

«Είναι ένα ιδιαίτερα αρμονικό κρασί που έχει την ικανότητα να ωριμάζει θαυμάσια. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε για αυτό το πείραμα» δήλωσε στο Associated Pres ο Τιμ Τίπτρι, διευθυντής του τμήματος οίνου και οινοπνευματωδών ποτών στον Christie’s.

Το πείραμα οργανώθηκε από την Space Cargo Unlimited, μια νεοσύστατη εταιρεία που ερευνά τη διαδικασία ζύμωσης και ωρίμανσης του κρασιού και προσπαθεί να αναπτύξει ανθεκτικές ποικιλίες φυτών εκθέτοντάς τα σε νέους στρεσογόνους παράγοντες.

Δώδεκα σομελιέ ανέλαβαν να συγκρίνουν τη διαστημική και τη γήινη ποικιλία σε δοκιμή γεύσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στο Ινστιτούτο Οίνου και Έρευνας Αμπέλου στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

Οι ειδικοί ανίχνευσαν ελαφρές διαφορές που δύσκολα περιγράφονται. Η Τζέιν Άνσον, σομελιέ του περιοδικού Decanter, είπε ότι το κρασί που ωρίμασε σε παραδοσιακό κελάρι είχε πιο φρέσκια γεύση, ενώ η διαστημική βερσιόν ήταν ελαφρώς «πιο ήπια και αρωματική».

Η πολύτιμη φιάλη συνοδεύεται από ένα μπουκάλι Pétrus της ίδιας χρονιάς, καθώς και από μια κρυστάλλινη καράφα, ποτήρια και τιρμπουσόν που σκαλίστηκε σε μετεωρίτη. Όλα αυτά μέσα σε ένα ξύλινο κουτί με διακόσμηση επηρεασμένη από τον Ιούλιο Βερν και το Star Trek.

Σύμφωνα με τον Τίπτρι, ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει να ανοίξει το μπουκάλι αμέσως μετά την αγορά. «Πάντως μπορεί να κρατήσει για τουλάχιστον δύο με τρεις δεκαετίες» εκτίμησε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024