Τον χαβά της η Άγκυρα : Δύο κράτη στην Κύπρο, προτεκτοράτο η ΤΔΒΚ
Μεγάλη συμφωνία υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, για την ενίσχυση των υποδομών και το κόψιμο του ομφάλιου λώρου που συνδέει την οικονομία της ΤΔΒΚ με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Χθες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του ότι η επικείμενη άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό (έχει προγραμματιστεί για τις 27-29 Απριλίου) δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία ώστε να καταλάβουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μια και καλή, πως η μοναδική λύση την οποία αποδέχονται πλέον ο ίδιος και η Άγκυρα είναι αυτή της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών πάνω στο νησί.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Ερσάν Σανέρ, έκανε το επόμενο – και αναμενόμενο – βήμα: Υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, μεγάλη συμφωνία, βασικός στόχος της οποίας είναι να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την οικονομία και τις υποδομές της ΤΔΒΚ με την Κυπριακή Δημοκρατία και να την προσδέσει ακόμη πιο στενά και οργανικά στην Τουρκία.
Η κίνηση αυτή, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την υλοποίηση του σχεδίου Ερντογάν να ιδρύσει ένα «ανεξάρτητο» κράτος στα κατεχόμενα εδάφη, το οποίο ουσιαστικά και πρακτικά θα αποτελεί προτεκτοράτο της χώρας του.
«Η συμφωνία οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ, με την προσανατολισμένη στις επενδύσεις δομή της, περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την υπάρχουσα υποδομή, ειδικά στις μεταφορές, τις επικοινωνίες, το εμπόριο, τη βιομηχανία, τη νεολαία και τον αθλητισμό, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.
Επίθεση στην ΕΕ από Φ. Οκτάι
«Εμείς, ως η μητέρα-πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους Τουρκοκύπριους ώστε να συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά, με γαλήνη και ευημερία, ατενίζοντας με εμπιστοσύνη το μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος. Κατήγγειλε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΕ έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους, φέροντας ως παράδειγμα τον μη εφοδιασμό τους με εμβόλια κατά της Covid-19.
Όσον αφορά στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρώπης: «Η ΕΕ, η οποία είναι η αιτία για το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα έχει καταντήσει σχεδόν γάγγραινα, αναμένει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει να συμβάλει κάτι ουσιαστικό σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε, διαμηνύοντας επίσης πως η μοναδική αποδεκτή λύση για τη χώρα του είναι πλέον αυτή των δύο κρατών.
«Τουρκία και ΤΔΒΚ θα νικήσουν μαζί, θα επιτύχουν μαζί, θα προχωρήσουν μαζί», κατέληξε, μην αφήνοντας ιδιαίτερα περιθώρια για αισιοδοξία και αυταπάτες αναφορικά με την κατάληξη της διάσκεψης. Η μία πλευρά προτίθεται, το συντομότερο δυνατό, να κατοχυρώσει και ντε γιούρε τα σύνορα που άλλαξε ντε φάκτο με την εισβολή του 1974.
Οι άλλες δεν είναι ακόμη σαφές πού έχουν χαράξει τις δικές τους κόκκινες γραμμές.
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
- Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων
- Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
- Καιρός: Νέα ατμοσφαιρική διαταραχή φέρνει κρύο, βροχές και χιόνια – Έντονη αστάθεια μέχρι τις Γιορτές
- Νεκρός ο διάσημος βαρύτονος Τζούμπιλαντ Σάικς μετά από πολλαπλές μαχαιριές – Συνελήφθη ο γιος του για τη δολοφονία του
- Χανιά: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442