Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τατάρ : Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις εγγυήσεις και τον στρατό της Τουρκίας

Τατάρ : Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις εγγυήσεις και τον στρατό της Τουρκίας

Οι τουρκικές εγγυήσεις και ο τουρκικός στρατός είναι οι κόκκινες γραμμές που δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ, διεμήνυσε από τα κατεχόμενα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Το αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και απομάκρυνσης του τουρκικού στρατού από το νησί, είναι οι κόκκινες γραμμές που δεν εγκαταλείπει η τουρκοκυπριακή πλευρά, και αποδεικνύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την κυριαρχική ισότητα, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

«Δεν πρόκειται να αλλάξει»

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση και σχολιάζοντας αναφορές του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη (σσ: συνέντευξη στην εφημερίδα Σημερινή, προχθές Κυριακή) πως το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα θα είναι το τέλος του τόπου, «δείχνει στην πραγματικότητα για άλλη μια φορά πως η ελληνοκυπριακή νοοτροπία δεν άλλαξε και δεν πρόκειται να αλλάξει.

»Σύμφωνα με τη λέξη ‘πατρίδα’ που χρησιμοποίησε ο Μαυρογιάννης, ο μοναδικός ιδιοκτήτης και αφέντης της Κύπρου είναι οι Ελληνοκύπριοι και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μειονότητα». (σσ: Στην εφημερίδα Σημερινή αναφέρεται ότι ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε για «τέλος του τόπου μας». Ο κ. Τατάρ χρησιμοποίησε την τουρκική λέξη memleket που σημαίνει πατρίδα).

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε πολλές δηλώσεις του μέχρι σήμερα έχει πει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα και οι μειονότητες δεν έχουν κυριαρχική και πολιτική ισότητα, κάτι που – ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ – «έχει αποκαλύψει την ξεπερασμένη, ρατσιστική και κυριαρχική ελληνοκυπριακή νοοτροπία».

Οι εγγυήσεις της Τουρκίας

«Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί για ακόμη μια φορά πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας, η ύπαρξη του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και η κυριαρχία και η πολιτική μας ισότητα, είναι οι κόκκινες γραμμές μας και δεν πρόκειται ποτέ να τις εγκαταλείψουμε. Επειδή η εγκατάλειψη αυτών σημαίνει αποδοχή του ελληνοκυπριακού ζυγού», είπε.

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι οι διαπραγματευτικές διαδικασίες που συνεχίζονται για χρόνια έμειναν χωρίς αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν και το Κραν Μοντάνα λόγω της «παρωχημένης νοοτροπίας και της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς» και υποστήριξε ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης εξαντλήθηκε και ήρθε στο προσκήνιο από την τουρκοκυπριακή πλευρά η λύση δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και θα ζουν δίπλα δίπλα έχοντας ίσα δικαιώματα.

Η πιο μεγάλη χώρα

Αυτό το μοντέλο, συνέχισε, στηρίζεται και από την πιο δυνατή και μεγάλη χώρα στην περιοχή την Τουρκία. Και ενώ βρίσκει αποδοχή και στη διεθνή κοινότητα, υποστήριξε ο κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει συστηματικά και συνειδητά σε απαράδεκτα αιτήματα και προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση.

Επιθυμία μας είναι η εφαρμογή ενός μοντέλου λύσης που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχα ισότιμα κράτη και οι προσπάθειές μας αυτές θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατέληξε ο κ. Τατάρ.

Πηγή: sigmalive.com/ΚΥΠΕ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024