Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Shell προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο

H Shell προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο

Η εταιρεία μειώνει την παραγωγή πετρελαίου, βενζίνης και ντίζελ

Η Royal Dutch Shell, μια από τις πολυεθνικές που καθόρισε την πετρελαιοβιομηχανία, σταδιακά στρέφεται μακριά από τα ορυκτά καύσιμα που την έκαναν πλούσια αλλά παράλληλα επιδείνωσαν την κρίση της κλιματικής αλλαγής.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή σε υδρογονάνθρακες κορυφώθηκε πριν ξεσπάσει η πανδημία και σταδιακά θα πέσει για να δώσει τη θέση της σε λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Η Shell είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι σκοπεύει να έχει μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Το σχέδιο που παρουσιάζει τώρα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου προβλέπει μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 με 2 τοις εκατό το χρόνο.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική θα καταργήσει επτά από τα 13 διυλιστήριά της και θα περιορίσει την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ κατά 55% την επόμενη δεκαετία.

Αντίστοιχα σχέδια για μείωση των εκπομπών άνθρακα έχουν κι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως ευρωπαϊκές.

Η βιομηχανία υδρογονανθράκων κατηγορείται ότι αργεί να λάβει μέτρα περιορισμού της ρύπανσης, ειδικά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού που προβλέπει ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας πρέπει να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέχρι τα τέλη του αιώνα.

«Επιταχύνουμε τη στρατηγική μας για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα και να προσθέσουμε αξία για τους μετόχους, τους πελάτες μας και την κοινωνία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν φαν Μπόιρντεν.

Η εταιρεία σχεδιάζει ωστόσο να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου αερίου, βιοαιθανόλης και υδρογόνου αλλά και να αντισταθμίσει τις εκπομπές της με πράσινα έργα όπως οι αναδασώσεις, τα οποία θα χρηματοδοτεί με 100 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Από την πλευρά τους, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο της Shell δεν είναι αρκετά φιλόδοξο, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία πρέπει να μηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα.

Η Greenpeace επισήμανε ότι η Shell δεν θα προβεί σε απότομη μείωση της παραγωγής, αλλά απλά θα την αφήσει να πέσει καθώς η παγκόσμια οικονομία υιοθετεί πιο καθαρές ενεργειακές λύσεις.

Η οργάνωση εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου αντιστάθμισης των εκπομπών με δενδροφυτεύσεις.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024