Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Eye of the Storm»: Νέο aminated ντοκιμαντέρ για τον ζωγράφο Τζέιμς Μόρισον

«Eye of the Storm»: Νέο aminated ντοκιμαντέρ για τον ζωγράφο Τζέιμς Μόρισον

Ο Άντονι Μπάξτερ κατέγραψε με την κάμερά του τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ζωγράφου Τζέιμς Μόρισον, καθώς πάλευε με την απώλεια όρασης και με πολλά προβλήματα υγείας

Ο Τζέιμς Μόρισον (1932-2020) ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς ζωγράφους της Σκωτίας. Ο Άντονι Μπάξτερ κατέγραψε με την κάμερά του τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ζωγράφου, καθώς πάλευε με την απώλεια όρασης και με πολλά προβλήματα υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη και των έργων του, στα οποία απεικονίζονται ζωηρά στιγμιότυπα της ζωής στη Γλασκώβη, οι άγριες διαθέσεις της θάλασσας και του ουρανού της Σκωτίας, το Παρίσι τον χειμώνα και τοπία στην Αρκτική.

Η ταινία «Eye of the Storm» αφηγείται την ιστορία των πρώτων χρόνων του Τζέιμς Μόρισον, όταν άρχισε να δημιουργεί πίνακες με κατοικίες της Γλασκώβης και φθάνει έως τη δραματική συνάντησή του με μια πολική αρκούδα, ενώ ζωγράφιζε παγόβουνα που λιώνουν στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Καθώς ο καλλιτέχνης, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας, χάνει την όρασή του, η ταινία τον ακολουθεί να προετοιμάζεται για την τελευταία του έκθεση «From Angus to the Arctic» στην Πινακοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο τον Ιανουάριο του 2020.

Το ντοκιμαντέρ που σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα κάνει πρεμιέρα στο προσεχές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γλασκώβης στις 28 Φεβρουαρίου, εξετάζει επίσης πώς ο Τζέιμς Μόρισον τεκμηρίωσε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική κατά τη διάρκεια αρκετών ταξιδιών του εκεί.

Ο Άντονι Μπάξτερ τόνισε ότι πιστεύει ότι τα έργα του Μόρισον, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο σε ηλικία 88 ετών, είναι διεθνούς ενδιαφέροντος επειδή προβάλλουν «απειλούμενα ή εξαφανισμένα» τοπία.

«Κρατούσε ένα πολύ καλό ημερολόγιο για τα ταξίδια του στην Αρκτική και μπορούσε να τα αφηγηθεί πολύ καλά. Τα τοπία που ζωγράφιζε εκεί, δεν υπάρχουν πλέον με τη μορφή που υπήρχαν όταν τα απεικόνιζε. Ουσιαστικά κατέγραψε τα τοπία. Ήξερε ότι απειλούνται. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του» σημείωσε.

Το ντοκιμαντέρ «Eye of the Storm» περιλαμβάνει animation σκηνές από την Κατριόνα Μπλακ και στιγμιότυπα από το αρχείο του BBC.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024