Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Αυστραλία θα θανατώσει περιστέρι που διέσχισε τον Ειρηνικό

H Αυστραλία θα θανατώσει περιστέρι που διέσχισε τον Ειρηνικό

Ο ταξιδιώτης θεωρείται απειλή για τη βιοασφάλεια της χώρας

Ένα περιστέρι που δραπέτευσε από το Όρεγκον διέσχισε τον Ατλαντικό σε ένα ταξίδι 13.000 χιλιομέτρων για να βρει νέο σπίτι στην Αυστραλία. Όμως οι αρχές της χώρας σκοπεύουν να το θανατώσουν ως απειλή για τη βιοασφάλεια της χώρας.

Ο Κέβιν Σέλι-Μπερντ (συμπτωματικά το επώνυμό του σημαίνει «πουλί») βρήκε το εξαντλημένο περιστέρι στην αυλή του σπιτιού του στη Μελβούρνη στις 26 Δεκεμβρίου. Φορούσε στο πόδι έναν μπλε δακτύλιο που έδειχνε ότι «σε κάποιον ανήκε».

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η Αμερικανική Ένωση Περιστεριών Αγώνων επιβεβαίωσε ότι το πτηνό είχε εξαφανιστεί από αγώνα περιστεριών στο Όρεγκον των ΗΠΑ και ανήκε σε εκτροφέα της Αλαμπάμα. Ειδικοί εκτίμησαν πως το περιστέρι μπορεί να ταξίδεψε ως λαθρεπιβάτης σε κάποιο φορτηγό πλοίο.

Το περιστατικό έγινε είδηση στα αυστραλιανά μέσα και τράβηξε την προσοχή της Υπηρεσίας Καραντίνας και Επιθεώρησης, γνωστής για την αυστηρότητά της, η οποία ζήτησε από τον Σέλι-Μπερντ να πιάσει και να παραδώσει το πολυταξιδεμένο περιστέρι.

Ο ταξιδιώτης αναγνωρίστηκε από τον μπλε δακτύλιο στο πόδι του (Πηγή: Kevin Celli-Bird)

«Λένε ότι ανησυχούν για ασθένειες των πτηνών επειδή ήρθε από την Αμερική» είπε ο ίδιος, και υποστήριξε ότι αδυνατεί να αιχμαλωτίσει την ξενόφερτη απειλή.

Το υπουργείο Γεωργίας, αρμόδιο για θέματα βιοασφάλειας, ξεκαθάρισε ότι το περιστέρι «δεν επιτρέπεται να μείνει στην Αυστραλία επειδή θέτει σε κίνδυνο την εγχώρια βιομηχανία πουλερικών και τους πληθυσμούς άγριων πτηνών.

Το 2015, η αυστραλιανή κυβέρνηση απείλησε να θανατώσει δύο τεριέ που εισήχθησαν παράνομα στη χώρα από τον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ και την τότε σύζυγό του Άμπερ Χερντ, στους οποίους δόθηκε προθεσμία 50 ημερών να μεταφέρουν τα σκυλιά εκτός Αυστραλίας. Τα δύο τεριέ τελικά αναχώρησαν με μισθωμένη πτήση.

To ξενόφερτο περιστέρι ανήκει σε διαφορετικό είδος από τα ενδημικά περιστέρια της Αυστραλίας και σπάνια συναντάται στα περίχωρα της Μελβούρνης όπου ζει ο Σέλι-Μπερντ.

«Εμφανίστηκε στο σπίτι την επομένη των Χριστουγέννων. Έχω ένα συντριβάνι στην αυλή όπου ήπιε νερό και πλύθηκε. Ήταν πολύ αδυνατισμένο οπότε έτριψα ένα μπισκότο και του το άφησα» είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε πως έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

Μετά την άφιξή του, το περιστέρι, το οποίο ο Σέλι-Μπερντ βάφτισε Τζο προς τιμήν του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπάιντεν, περνά τις μέρες του στην ίδια αυλή και καμιά φορά κουρνιάζει δίπλα σε ενδημικά περιστέρια στην πέργκολα.

Η Εθνική Ένωση Φίλων των Περιστεριών στην Αυστραλία συμφώνησε με το υπουργείο Γεωργίας ότι ο Τζο δεν αποκλείεται να μεταφέρει ασθένειες που απειλούν τα ντόπια είδη.

Ο γραμματέας της Ένωσης Μπραντ Τέρνερ είπε μάλιστα πως έχει ακουστά περιπτώσεις περιστεριών που έφτασαν στις δυτικές ακτές της Αυστραλίας με φορτηγά πλοία από την Κίνα, ένα πολύ συντομότερο ταξίδι.

Σύμφωνα με το pigeonpedia.com, το ρεκόρ της μακρύτερης πτήσης φέρεται να ανήκει σε ένα περιστέρι από τη Γαλλία που βρέθηκε στο Βιετνάμ το 1931. Φέρεται να χρειάστηκε 24 ημέρες για να διανύσει την απόσταση των 11.600 χιλιομέτρων.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024