Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στενεύουν τα περιθώρια για τον Τραμπ: Δημοκρατικοι και Ρεπουμπλικανοί ζητούν την καθαίρεσή του

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Τραμπ: Δημοκρατικοι και Ρεπουμπλικανοί ζητούν την καθαίρεσή του

Στενεύουν όπως όλα δείχνουν τα περιθώρια για τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που ζητούν επιτακτικά την παραπομπή του

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που ζητούν επιτακτικά την παραπομπή του.

Μετά την χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του και την απαράδεκτη στάση του την ώρα που η δημοκρατία στις ΗΠΑ δεχόταν πρωτοφανές πλήγμα ολοένα και περισσότεροι βουλευτές, αλλά και οικονομικοί παράγοντες ζητούν την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο.

Μόλις δύο εβδομάδες έχουν μείνει για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές οι μέρες αυτές είναι αρκετές για να πυροδοτηθεί νέα ένταση και να οδηγηθούμε σε νέα – ίσως και σοβαρότερα επεισόδια.

Καθαίρεση ζητάει ο επικεφαλής των Δημοκρατικών

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του.

«Αυτό που συνέβη χθες στο αμερικανικό Καπιτώλιο ήταν μια ανταρσία εναντίον των ΗΠΑ, που υποκινήθηκε από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Σούμερ σε ανακοίνωσή του.

«Αν ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο αρνηθούν να σηκώσουν ανάστημα, το Κογκρέσο πρέπει να ξανασυνεδριάσει για να ασκήσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου», πρόσθεσε.

Στον ίδιο πλαίσιο με τον Σούμερ δημοκρατικοί βουλευτές καταρτίζουν κατηγορητήριο και ζητούν την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, μετά την χθεσινή βίαιη εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν.

«Διανέμονται άρθρα κατηγορίας που ετοιμάσαμε ο βουλευτής Τεντ Λιου, ο βουλευτής Ράσκιν και εγώ για να απομακρύνουμε από το αξίωμα τον πρόεδρο, έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο», είπε ο Σίσιλιν.

Ανοιχτές πιέσεις και από τους Ρεπουμπλικανούς

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άνταμ Κίνζιγκερ ζήτησε σήμερα την προσφυγή στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφότου οι υποστηρικτές του μεγιστάνα εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Πρόκειται για τον πρώτο Ρεπουμπλικάνο βουλευτή που ζητά την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ωστόσο σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν θα είναι ο τελευταίος.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρόεδρος έχει χάσει την επαφή, όχι μόνο με τα καθήκοντά ή ακόμη και με τον όρκο του, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα» ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Κίνζιγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει μια διαδικασία παραπομπής του Τραμπ στο Κογκρέσο με σκοπό την καθαίρεσή του.

Από την πλευρά του και ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να παραιτηθεί από τον Λευκό Οίκο, αλλιώς να απομακρυνθεί από το αξίωμά του, λέγοντας ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για να εξασφαλιστεί μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας στον εκλεγμένο Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ο κυβερνήτης Χόγκαν καλεί τον αντιπρόεδρο Πενς να αναλάβει και να φέρει εις πέρας την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Χόγκαν, ο Μάικ Ρίτσι.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αμερική θα είναι καλύτερα αν ο πρόεδρος Τραμπ παραιτηθεί», δήλωσε ο Χόγκαν, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο WBAL Radio της Βαλτιμόρης.

Έξαλλος ο Πενς: «Μετά από όλα αυτά που έκανα για αυτόν»

Θυμωμένος όσο ποτέ άλλοτε ήταν ο Μαίκ Πενς, όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες τους, μετά τη χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος φώναζε έξαλλος, σύμφωνα με μαρτυρίες, «Έπειτα από όλα όσα έκανα για αυτόν!» και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα νεύρα του.

Ο Τραμπ είχε εξοργιστεί με τον Πενς αναμένοντας από εκείνον -και πιέζοντάς τον επανειλημμένως- να ενεργήσει παράνομα και να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του. Ο Πενς, όμως, γνώριζε ότι δεν είχε συνταγματικά την εξουσία να κάνει αυτό που του ζητούσε ο Τραμπ. Ο ρόλος του αντιπροέδρου στην χθεσινή σύνοδο του Κογκρέσου είναι εν πολλοίς τελετουργικός.

 Ο Τραμπ, όπως γράφει η Daily Mail, παρέμεινε εξοργισμένος με τον Πενς, ακόμη και όταν ο αντιπρόεδρος ήταν κλειδωμένος στο Καπιτώλιο, καθώς o όχλος των υποστηρικτών του Τράμπ εισέβαλε στο κτίριο, με κάποιους να αναζητούν τον αντιπρόεδρο. «Πού είναι ο Πένς; Εμφανίσου!» φώναξε κάποιος από αυτούς.

Ο Πενς, που είχε προεδρεύσει λίγο νωρίτερα στη Γερουσία, φυγαδεύτηκε σε άγνωστη τοποθεσία από τους άνδρες της ασφάλειάς του. Όπως έγραψε η Washington Post στελέχη του Λευκού Οίκου καταδίκαζαν τη στάση του Τραμπ έναντι του αντιπροέδρου του πολύ περισσότερο διότι ήξερε ότι ο Πενς βρισκόταν σε κίνδυνο.

«Δημιούργησα αυτόν τον τύπο, τον έσωσα από πολιτικό θάνατο και με μαχαίρωσε πισώπλατα» φέρεται να φώναζε ο Τραμπ. Ήταν μάλιστα τόσο θυμωμένος που προσπάθησε να απαγορεύσει στον ανώτερο βοηθό του Πενς, τον προσωπάρχη του Μαρκ Σορτ, να μπει στο συγκρότημα του Λευκού Οίκου.

Με ποιους τρόπους μπορεί να απομακρυνθεί ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος από τη θέση του: η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και η παραπομπή του ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Πηγή με γνώση της προσπάθειάς αυτής δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες αρχικές συζητήσεις μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των συμμάχων του Τραμπ για να επίκληση της 25ης Τροπολογίας.

25η Τροπολογία

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα.

Το Εδάφιο 4 αφορά καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν εμφανώς στόχο αυτή να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς.

Ο Τραμπ μπορεί στη συνέχεια να δηλώσει ότι δύναται να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του. Εάν ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν αντιταχθούν στην απόφαση του Τραμπ, τότε εκείνος ανακτά την εξουσία. Εάν αντιταχθούν στη δήλωση του Τραμπ, το θέμα θα διευθετηθεί από το Κογκρέσο, αλλά ο Πενς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου έως τότε.

Για την απομάκρυνση του Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα. Αλλά η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί απλά να καθυστερήσει την ψηφοφορία για το θέμα αυτό έως ότου λήξει η θητεία του Τραμπ, δήλωσε ο Πολ Κάμπος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ο Κάμπος δήλωσε ότι η 25η Τροπολογία θα είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο Τραμπ από τη θέση του και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο γρήγορη από την παραπομπή του.

«Ο Πενς μπορεί να γίνει αμέσως πρόεδρος, ενώ η παραπομπή και η καταδίκη θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ημέρες», δήλωσε ο Κάμπος.

Παραπομπή προέδρου

Μια παρανόηση που υπάρχει αναφορικά με την «παραπομπή» είναι ότι αναφέρεται στην απομάκρυνση του προέδρου από τη θέση του. Στην πραγματικότητα, η παραπομπή αφορά μόνο το ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, την κάτω Βουλή του Κογκρέσου, απαγγέλλει κατηγορίες σε βάρος ενός προέδρου που εμπλέκεται σε «σοβαρό έγκλημα ή παράπτωμα» — αντίστοιχα με την παραπομπή σε μια ποινική υπόθεση.

Εάν η απλή πλειοψηφία των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων εγκρίνει την απαγγελία κατηγοριών, γνωστά ως «άρθρα της παραπομπής», η διαδικασία παραπέμπεται στη Γερουσία, την άνω Βουλή, που διεξάγει δίκη για να αποφασιστεί η ενοχή ή όχι του προέδρου. Το Σύνταγμα απαιτεί τα δύο τρίτα των ψήφων της Γερουσίας για να καταδικαστεί και να απομακρυνθεί από τη θέση του ένας πρόεδρος.

Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν παραπεφθεί από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2019 με τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του Κογκρέσου λόγω των προσπαθειών του να πιέσει την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε των κατηγοριών από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία τον Φεβρουάριο του 2020.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024