Διερευνητικές επαφές : Εν αναμονή της τουρκικής πρόσκλησης – Πριν ή μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν ;
Κλίμα αντίστροφης μέτρησης για πιθανή έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται να διαμορφώνεται με το ερωτηματικό να έγκειται στο αν η επίσημη πρόσκληση της Άγκυρας προς την Αθήνα θα γίνει πριν ή μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.
Κλίμα αντίστροφης μέτρησης για πιθανή έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται να διαμορφώνεται με το ερωτηματικό να έγκειται στο αν η επίσημη πρόσκληση της Άγκυρας προς την Αθήνα θα γίνει πριν ή μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.
Επιφυλάξεις
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη σχετική πρόσκληση από την Τουρκία εντός των επόμενων εβδομάδων και επιθυμία της ελληνικής διπλωματίας είναι η τουρκική πρόσκληση να αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου.
Παράλληλα όμως η Αθήνα προετοιμάζεται και για το σενάριο η Άγκυρα να ζητήσει την έναρξη των συνομιλιών και πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Στο κατά πόσο είμαστε κοντά στην επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας με ορόσημο την ορκωμοσία Μπάιντεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απάντησε ότι η κυβέρνηση κοιτάει «πάρα πολλά στοιχεία» προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Αθήνα συνεχίζει να είναι επιφυλακτική έναντι της Άγκυρας καθώς η γειτονική χώρα επιθυμεί και δεν το κρύβει έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο που υπερβαίνει κατά πολύ την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ).
Όλα σταθμίζονται
«Όλα σταθμίζονται» επανέλαβε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο η απόσυρση του Oruc Reis το πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και άλλες ενέργειες της Τουρκίας.
Μάλιστα ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος από τη Λιβύη ούτε λίγο ούτε πολύ εν είδη υπαινιγμού προέβη σε πολεμικού τύπου απειλές και απέδωσε στην Ελλάδα την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πάντως ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η στάθμιση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, για να διαπιστώσει κατά πόσο η Τουρκία παρέχει εγγυήσεις για την έναρξη των συνομιλιών, απαιτεί «εβδομάδες».
«Θα χρειαστούν εβδομάδες ακόμη, προκειμένου να δούμε ότι είμαστε εκεί για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μηνύματα
Γεγονός είναι πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε ακόμα μια παράταση, κρατώντας στον πάγο το θέμα των κυρώσεων, μέχρι τις 25 Μαρτίου του 2021. Στο πλαίσιο αυτό το σήμα που έχει στείλει πρωτίστως το Βερολίνο είναι πως το ζήτημα Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο θέλει να το χειριστεί υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον ενώ ταυτόχρονα είναι σαφές ότι οι παροτρύνσεις –κατ’ άλλους πιέσεις- προς την Αθήνα είναι να μην χάσει άλλο χρόνο και να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το σήμα ο περιορισμός του Oruc Reis στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας, αλλά και η εφαρμογή της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο ερμηνεύονται ως μηνύματα που στέλνουν αμφότερες, Τουρκία και Ελλάδα, για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Σημειώνεται ότι πριν από μία εβδομάδα Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντάλλαξαν σε πρώτο πρόσωπο tweets με «ευχές» και «συμβουλές» για το 2021 με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι η «μόνη βάση για εποικοδομητικό διάλογο» είναι το διεθνές δίκαιο.
- Χριστοδουλίδης για βίντεο περί διαφθοράς: Είμαι εδώ, δεν έχω να φοβηθώ οτιδήποτε
- Παζλ για δυνατούς λύτες: Είναι ο Μάρλον Μπράντο ο αληθινός πατέρας του μικρότερου γιου του Μάικλ Τζάκσον;
- «Έφυγε» ο Ρολάν Κουρμπίς που είχε περάσει από τον Ολυμπιακό
- Αρχαίος τάφος στην Τουρκία ίσως φιλοξενούσε συγγενή του βασιλιά Μίδα
- Inside Iran’s Most Dangerous Uprising in Decades
- Ανδρουλάκης: Τεράστιες ευθύνες της ΝΔ για τη Mercosur, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη στηρίξει – Πυρά για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Πότε θα γίνει η τελευταία επιστροφή ενοικίου – Ποιους αφορά
- Σέρρες: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αναφορές του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442