Κούβελας στο MEGA: Δεν περιμένω το εμβόλιο για τον κοροναϊό πριν το καλοκαίρι
Η παρασκευή εμβολίου συνεπώς δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, ενώ ζήτημα υπάρχει κατά τον κ. Κούβελα και σχετικά με τα εργοστάσια που θα παράγουν τα εμβόλια.
Στην εκτίμηση πως το εμβόλιο του κοροναϊού δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα από 6 μήνες αναφέρθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ.
Ειδικότερα για το εμβόλιο της Pfizer είπε ότι το εμβόλιο δεν έχει άδεια κυκλοφορίας ακόμη ούτε στις ΗΠΑ ενώ αναμένονται εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- EMA και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασίες που αναμένεται να πάρουν μέχρι τον Φεβρουάριο.
Η παρασκευή εμβολίου συνεπώς δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, ενώ ζήτημα υπάρχει κατά τον κ. Κούβελα και σχετικά με τα εργοστάσια που θα παράγουν τα εμβόλια.
«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει εμβόλιο πριν το καλοκαίρι», εκτίμησε.
Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για τα εμβόλια στη χώρα και τόνισε πως απαιτούνται κέντρα με κατάλληλες υποδομές όπου θα διατηρείται το εμβόλιο σε βαθιά κατάψυξη ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διακίνησή του. Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς θα γίνει αυτό αφού δεν υπάρχουν ακόμη οι κατάλληλες υποδομές στην Ευρώπη.
Εξήγησε επίσης για ποιο λόγο θεωρεί ότι -με ή χωρίς lockdown-, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα από κορωνοϊό είναι 15.000 πολίτες. Όπως είπε αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό θνητότητας, το οποίο βρίσκεται στο 0,15%.
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που κατά την άποψή του είναι ο μόνος τρόπος «αναστολής του κορωνοϊού». Απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές και οικογενειακοί γιατροί, είπε ο κ. Κούβελας, που άσκησε κριτική στην μεταφορά γιατρών από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία διότι όπως είπε με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται αναγκαστικά και οι ασθενείς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα στα νοσοκομεία, κάνοντάς τα «κέντρα διασποράς».
- Χάκετ για την αποθέωση στο ΣΕΦ: «Θα το δείχνω στα παιδιά μου»
- Τα μηνύματα Λαγκάρντ για τα επιτόκια και το ευρώ – Τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες της ΕΚΤ
- Νέες ταινίες: Από τις Κάννες με αγάπη
- Θεσσαλονίκη: Πάνω από 150 προσαγωγές από τα επεισόδια πέριξ του ΑΠΘ
- NBA: Τρίτη σερί νίκη για τους Μπακς (105-99) – Πήραν το ντέρμπι οι Σέλτικς (98-96, vids)
- Κρήτη: «Τον είδα ενεργό στα social media» – Νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τον αγνοούμενο γιατρό
- Η «Ιθάκη» στα Γιάννενα – Το νέο κόμμα, το διακύβευμα για μια «νέα μεταπολίτευση» και οι 7ρίξεις
- Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στο Πικέρμι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)


















































![H Λιβύη παρέδωσε ύποπτο για την επίθεση του 2012 σε προξενικό χώρο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/al-bakoush-libya-us-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442