Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μεταδίδεται με τον μητρικό θηλασμό;

Κοροναϊός : Μεταδίδεται με τον μητρικό θηλασμό;

Ο προβληματισμός είναι παγκόσμιος, όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι

Ο προβληματισμός είναι παγκόσμιος, όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι σε σχέση με ένα βασικό ερώτημα για την πανδημία: Μεταδίδεται η COVID-19 με τον μητρικό θηλασμό;

Παρότι ιικό RNA έχει ανιχνευτεί σε δείγματα μητρικού γάλακτος, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν αυτό οφείλεται στη μητέρα ή σε επιμόλυνση από το εξωτερικό περιβάλλον. Οι γνώσεις μας για τον νέο κοροναϊό, που μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν άγνωστος στην ανθρωπότητα, εμπλουτίζονται διαρκώς. Ερωτήματα όπως «αναπτύσσουν ανοσία οι ασθενείς που αναρρώνουν; Και για πόσον καιρό αυτή διαρκεί;» αποτελούν αντικείμενο επιστημονικών ερευνών ενώ διαρκώς επικαιροποιούνται οι οδηγίες για την αντιμετώπιση όσων νοσούν.

Μόλις προχθές το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) αναθεώρησε σε 10 ημέρες την περίοδο της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους έχουν προσβληθεί από την COVID-19 μειώνοντας έτσι τον χρόνο απομόνωσης που προτεινόταν μέχρι πρόσφατα. Συνοψίζοντας τα δεδομένα που προκύπτουν από πρόσφατη δημοσίευση των C. Chambers και συνεργατών του στο επιστημονικό περιοδικό JAMA σχετικά με την ανίχνευση του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στο μητρικό γάλα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, αναφέρουν σχετικά: «Εξετάστηκαν 24 περιπτώσεις γυναικών με θετικό μοριακό τεστ για τον ιό SARS-CoV-2. Οι 23 από αυτές είχαν συμπτωματική λοίμωξη και μία ήταν ασυμπτωματική. Η κάθε μητέρα παρείχε από ένα έως δώδεκα δείγματα μητρικού γάλακτος σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μετά την επιβεβαίωση της λοίμωξης. Συνολικά, ανιχνεύθηκε ιικό RNA του νέου κοροναϊού 2 σε 10 δείγματα από 4 γυναίκες. Ομως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν δυνατό να αποκλειστεί η επιμόλυνση του δείγματος από το περιβάλλον ή η οπισθοδρομική ροή του γάλακτος από βρέφος θετικό στον ιό SARS-CoV-2».

Ανίχνευση ιικού RNA. Οι καθηγητές εξηγούν πως «η ανίχνευση ιικού RNA του νέου κοροναϊού με RT-PCR δεν είναι ταυτόσημη με τη μολυσματικότητα» και πως ήδη ορισμένοι φορείς υποστηρίζουν ότι οι μητέρες που έχουν νοσήσει από COVID-19 μπορούν να θηλάσουν με προστατευτικά μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού στο νεογνό μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια του θηλασμού. «Ωστόσο», καταλήγουν, «το ενδεχόμενο μετάδοσης του νέου κοροναϊού μέσω του μητρικού γάλακτος δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως και παραμένει ακόμα αναπάντητο ερώτημα για γυναίκες με ενεργό λοίμωξη COVID-19 που επιθυμούν να θηλάσουν».

Την ίδια στιγμή, το Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) θεωρεί πως είναι περιορισμένος ο αριθμός των ασθενών που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2 μετά το πέρας δέκα ημέρων από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τις ανανεωμένες συστάσεις του Κέντρου, η απομόνωση και οι αυστηρές προφυλάξεις μπορούν να διακοπούν 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής δεν έχει εμφανίσει πυρετό για 24 ώρες χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 16 Αυγούστου συστήνονταν 72 ώρες χωρίς πυρετό ενώ η γενική κατεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνει λόγο για απομόνωση των ασθενών επί 13 ημέρες. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το CDC, ένας μικρός αριθμός σοβαρά ασθενών μπορεί να διασπείρει τον ιό και για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αμερικανοί επιστήμονες συστήνουν παράταση της απομόνωσης και των προφυλάξεων για έως και 20 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Για τους ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου, το CDC προτείνει διακοπή της καραντίνας 10 ημέρες μετά την ημερομηνία του πρώτου θετικού τεστ. Για την εφαρμογή των παραπάνω επιβάλλεται πάντα η συνεννόηση με ειδικούς λοιμωξιολόγους.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024