Μπορέλ προς Ισραήλ : «Όχι» στην προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ συνεχάρη το Ισραήλ για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον Νετανιάχου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν την προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ συνεχάρη το Ισραήλ για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν την προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από πλευράς της.
Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση ορκίστηκε την Κυριακή, όταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε πως έχει έρθει η ώρα να προσαρτηθούν οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, κάτι που εκτίμησε πως εγκρίνουν οι ΗΠΑ και θα το επισημοποιήσουν σύντομα.
Ο Νετανιάχου θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης «ενότητας» με τον πρώην αντίπαλό του Μπένι Γκαντς, κατόπιν της συμφωνίας τους που τερμάτισε το αδιέξοδο και την πολιτική κρίση που διήρκεσε σχεδόν 18 μήνες.
Το αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού που παρουσιάστηκε από τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό και σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει ότι το 30% των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Όχθης θα προσαρτηθεί στο Ισραήλ.
Το σχέδιο των Αμερικανών απορρίπτεται από τους Παλαιστίνιους.
«Έχει έρθει η ώρα να εφαρμόσουμε την ισραηλινή νομοθεσία στους οικισμούς [στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη] και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Σιωνισμού», τόνισε ο Νετανιάχου αφού ορκίστηκε η κυβέρνησή του.
Από την πλευρά του ο Μπορέλ, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του χθες, σημειώνει πως η ΕΕ «προτρέπει σθεναρά» το Ισραήλ «να απόσχει από οποιαδήποτε μονομερή απόφαση» σχετικά με την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών, που αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο.
Ο Μπορέλ ξεκαθάρισε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα αναγνωρίσουν καμία αλλαγή των συνόρων του 1967 — που ορίστηκαν με την κατάπαυση του πυρός και ήταν τα de facto σύνορα του Ισραήλ μεταξύ του 1949 και του 1967 — εάν δεν έχει προηγηθεί ισραηλινοπαλαιστινιακή συμφωνία.
«Η λύση των δύο κρατών, με την Ιερουσαλήμ μελλοντική πρωτεύουσα και των δύο, είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», επιμένει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
- Δανία: Στις κάλπες οι πολίτες, υπό την σκιά των βλέψεων του Τραμπ για την Γροιλανδία
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/3): Δράση με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στη Euroleague
- Γιώργος Μαρίνος: Γιατί δεν μιλούσε τα τελευταία 10 χρόνια με την Κατιάνα Μπαλανίκα
- Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πώς να κάνετε αίτηση
- Super League: Το μεσημέρι οι κληρώσεις για play-off και play-out
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Ι’)
- Επιχείρηση διάσωσης 38 προσφύγων νότια της Ιεράπετρας
- Νέα ήττα για τους Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 24.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/agustin-fernandez-6U97YfljDK4-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442