Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : «Όχι» στην επανένωση προσφυγόπουλων με τις οικογένειές τους στη Βρετανία από την κυβέρνηση

Brexit : «Όχι» στην επανένωση προσφυγόπουλων με τις οικογένειές τους στη Βρετανία από την κυβέρνηση

H κυβέρνηση Τζόνσον θέλει να αφαιρέσει τροπολογία από το νομοσχέδιο για το Brexit, η οποία προβλέπει το δικαίωμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων να επανενωθούν με συγγενείς τους που είναι κάτοικοι της Βρετανίας - Επηρεάζονται και παιδιά που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, όπως η Σάμος.

Τετρακόσια ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στη Σάμο μπορεί να μην ξαναδούν ποτέ τις οικογένειές τους στη Βρετανία εξαιτίας του… Brexit.

Στις 8 Ιανουαρίου, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε να ακυρωθεί μία τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Brexit, σύμφωνα με την οποία θα προστατευόταν το δικαίωμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων να επανενωθούν με συγγενείς τους που είναι κάτοικοι της Βρετανίας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία ονομάζεται «τροπολογία Νταμπς» από τον Λόρδο Αλφ Νταμπς, εκπρόσωπο των Εργατικών, ο οποίος έφτασε και ο ίδιος ως πρόσφυγας στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν παιδί για να γλιτώσει από τη φρίκη των Ναζί.

Την Τρίτη, η Βουλή των Λόρδων ψήφισαν ότι η τροπολογία Νταμπς πρέπει να παραμείνει στο νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, έγινε γνωστό από μέλος της κυβέρνησης ότι μόνο στην Αγγλία φιλοξενούνται πάνω από 5.000 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία αύξηση 146% από το 2014, ενώ το 2018 έγιναν περισσότερες από 3.000 αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτα.

Πρόκειται για μία ακόμη ήττα της κυβέρνησης Τζόνσον στη Βουλή των Λόρδων, μετά την έγκριση της τροπολογίας για τον τρόπο που θα αποδεικνύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα παραμονής τους στη μετά Brexit εποχή.

Αμετακίνητη η Ντάουνινγκ Στριτ

Βέβαια, και οι δύο αυτές τροπολογίες δεν είναι ασφαλείς: θα πρέπει να ξαναπεράσουν από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι κυβερνώντες Συντηρητικοί και στη συνέχεια θα ξαναπάει στη Βουλή των Λόρδων.

Πρόκειται για μία διαδικασία «πινγκ πονγκ», με τους αναλυτές να περιμένουν ότι η κυβέρνηση Τζόνσον θα είναι τελικός νικητής.

Την Τετάρτη, το νομοσχέδιο επιστρέφει στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά ήδη εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μην κάνει δεκτές τις τροπολογίες των Λόρδων.

Συγκεκριμένα, για την σημερινή ψηφοφορία δήλωσε ότι «η προστασία των ευαίσθητων παιδιών θα παραμείνει στις προτεραιότητες μας μετά το Brexit».

Ο Λόρδος Νταμπς έγραψε στο Twitter: «Ήρθε η ώρα η Βουλή των Κοινοτήτων να αποδείξει από τι υλικό είναι φτιαγμένη».

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Σάμο που θέλουν να ξαναδούν τις οικογένειές τους στη Βρετανία

Παράλληλα, δημοσίευμα του Al Jazeera παρουσιάσει ιστορίες από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Σάμου.

Ξεκινώντας από μία ζοφερή εικόνα από του ΚΥΤ της Σάμου, όπου 7.200 πρόσφυγες είναι στριμωγμένοι σε έναν χώρο για 640 άτομα, αναφέρεται στα 400 ασυνόδευτα παιδιά που ελπίζουν να βρουν τις οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάποια από αυτά τα παιδιά κοιμούνται σε σκηνές εκτός του καταυλισμού, για να γλιτώσουν από την εγκληματικότητα και το ανθρώπινο στοίβαγμα.

Πολλά παιδιά έχουν χρόνια ψώρα, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών στον καταυλισμό.

Εκπρόσωπος των Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα της Γαλλίας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν σε κάκιστες συνθήκες στο hotspot της Σάμο. Ο υπερπληθυσμός στο καμπ, οι κακές συνθήκες υγιεινής και η δυσκολία εύρεσης τροφής καθιστούν το ΚΥΤ έναν ακατάλληλο χώρο για παιδιά.

«Βλέπουμε κάθε μέρα στη Σάμο τι συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις παρατάνε τα ασυνόδευτα παιδιά»

Ο ίδιος ο Λόρδος Νταμπς, ο εμπνευστής της τροπολογίας, είπε ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν γίνεται να αποτελέσουν παράπλευρες απώλειες της συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν υπάρχει ηθικός τρόπος για να δικαιολογηθεί η αφαίρεση της τροπολογίας μου από τη Συμφωνία Αποχώρησης. Μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ, αλλά όχι και τη συμπόνια και την ανθρωπιά μας», δήλωσε στο Al Jazeera.

Η δημοσιογράφος Katy Fallon αναφέρεται στο γεγονός ότι παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε ΜΚΟ που ζητούσε τη μετεγκατάσταση πέντε ασυνόδευτων παιδιών, εντούτοις μόνο ένα από αυτά μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό.

«Δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις παρατάνε τα ασυνόδευτα παιδιά. Το βλέπουμε κάθε μέρα στη Σάμο», δήλωσε ο Άλεξ Γκριν, εκπρόσωπος της Help Refugees.

«Ποιος πολιτικός θα μπορούσε να κρατήσει ψηλά το κεφάλι αφήνοντας αυτά τα παιδιά στο κρύο;» είπε, ζητώντας να επανενωθούν τα παιδιά αυτά με τις οικογένειές τους στη Μεγάλη Βρετανία.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024