Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Πώς θα αποδεικνύουν το δικαίωμα παραμονής οι Ευρωπαίοι πολίτες

Brexit : Πώς θα αποδεικνύουν το δικαίωμα παραμονής οι Ευρωπαίοι πολίτες

Πρώτη κοινοβουλευτική ήττα Τζόνσον για το νομοσχέδιο για το Brexit.

Η πολιτεία θα πρέπει να παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες φυσικά αποδεικτικά έγγραφα – και όχι μόνο ψηφιακά – που θα αποδεικνύουν το δικαίωμα της παραμονής τους στη Βρετανία, εφόσον αυτή εγκριθεί από το Πρόγραμμα Εγκατάστασης που υλοποιεί η βρετανική κυβέρνηση για την μετά το Brexit περίοδο.

Αυτό αποφασίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων, σε μία τροπολογία για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Με πλειοψηφία 41 ψήφων (270 ναι και 229 κατά) οι Λόρδοι ενέκριναν την τροπολογία που εισηγήθηκε ο λόρδος Όουτς των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, την οποία τώρα θα πρέπει να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, όταν θα επιστρέψει εκεί, την Τετάρτη, το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

Εάν απορριφθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, η Άνω Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την απόφαση ή εάν θα πρέπει να εγκρίνει εκ νέου την συγκεκριμένη τροποποίηση στο νομοσχέδιο.

Πρώτη κοινοβουλευτική ήττα για Τζόνσον

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον ορίζει πως το μόνο αποδεικτικό στοιχείο του δικαιώματος διαμονής κάθε Ευρωπαίου πολίτη θα είναι ψηφιακό.

Ο λόρδος Όουτς τόνισε στην εισήγηση της τροπολογίας του ότι κάθε νόμιμος Ευρωπαίος κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπίζει στο μέλλον τον κίνδυνο κάποιου τεχνικού προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα της κυβέρνησης ή κάποια βλάβη σε έναν υπολογιστή, κάτι που θα μπορούσε να του στερήσει είτε την είσοδο στη χώρα είτε την απόδειξη του δικαιώματος διαμονής και εργασίας σε μία συνέντευξη για δουλειά.

Η εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή των Λόρδων λαίδη Γουίλιαμς του Τράφορντ αντέτεινε ότι ένα έγγραφο θα μπορούσε «να χαθεί, να κλαπεί ή να αλλοιωθεί».

Πριν την ψηφοφορία, προηγήθηκε συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρχουν και φυσικά έγγραφα για τους πολίτες της ΕΕ που θα λάβουν το καθεστώς της παραμονής στη Βρετανία.

Mόνο η ψηφιακή έγκριση του δικαιώματος παραμονής τους θεωρήθηκε ότι ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εγκατάσταση των Ευρωπαίων, όταν θα καλούνται να αποδείξουν τη νομιμότητά τους στους ιδιοκτήτες σπιτιών, σε εργοδότες, σε υπηρεσίες κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ είχε λάβει πριν λίγες μέρες την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024