Γολγοθάς 36 μηνών με προσωρινή σύνταξη 400 ευρώ
Το ασφαλιστικό ταμείο και το υπουργείο Εργασίας καθυστερούν εσκεμμένα την έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης για περίπου 1.300 συνταξιούχους
Με προσωρινή σύνταξη πείνας 400 ευρώ εδώ και 36 μήνες αναγκάζονται να ζουν περίπου 1.300 συνταξιούχοι με ευθύνη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας.
Ο λόγος εντοπίζεται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί εσκεμμένα ο ΕΦΚΑ μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ, για το ίδιο θέμα, εξέδωσε δύο εγκυκλίους και στη συνέχεια τις ακύρωσε, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στο Υπερταμείο.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: ο ΕΦΚΑ στις 29/5/2019 αναρτά στο Διαδίκτυο εγκύκλιο με Αριθμ. Πρωτ. Σ60/13/653554. Στις 4/6/2019 αναρτά δεύτερη εγκύκλιο με Αριθμ. Πρωτ. Σ57/4/684058. Στις 13/6/2019 με εξαιρετικά επείγον έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ. Σ57/7/726978 και θέμα «αναστολή εφαρμογής οδηγιών» των σχετικών εγκυκλίων τις αποσύρει. Με την αιτιολογία, δήθεν να επανεξεταστούν οι συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων των εν λόγω ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Επισημαίνεται ότι η μη έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης έχει ως συνέπεια τη μη έκδοση απόφασης για την καταβολή του εφάπαξ καθώς και τη μη έκδοση της επικουρικής σύνταξης.
-Τι σχεδιάζει το Ενιαίου Δίκτυο Συνταξιούχων;
-Ποια προβλήματα διαπίστωσαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία;
-Πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης;
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τετάρτης
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)











































![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442