Όθων Ηλιόπουλος: Ζήτημα χρόνου η αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας από το χώρο της ογκολογίας, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι αισιόδοξος ότι ο καρκίνος ύστερα από δέκα χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα
Αισιόδοξος ότι ο καρκίνος ύστερα από δέκα χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα εμφανίζεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας από το χώρο της ογκολογίας, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Όθων Ηλιόπουλος.
Ακόμα και για τους ανθεκτικούς όγκους που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, ο ογκολόγος του Κέντρου Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης τονίζει ότι είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η αποτελεσματική η αντιμετώπισή τους.
Ο κ. Ηλιόπουλος κάνει λόγο για εντυπωσιακή μείωση των θανάτων 4-6% στο Δυτικό κόσμο από το 2012, που όπως λέει οφείλεται στην εξατομικευμένη θεραπεία και στην ανοσοθεραπεία, η οποία εξελίσσεται συνεχώς την τελευταία τριετία.
Επισημαίνει μάλιστα ότι σε κάποιους όγκους η θνησιμότητα έχει μειωθεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, π.χ. σε κάποια λεμφώματα, στον καρκίνο του προστάτη, αλλά και στον καρκίνο του πνεύμονα, που αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μείωσης της θνησιμότητας την τελευταία δεκαετία. «Πλέον υπάρχει η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου, επειδή έχουμε καταλάβει το DNA του. Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος το 2004 έπαιξε σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση».
Για την ανοσοθεραπεία αναφέρει ότι υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε πάρα πολλούς όγκους, όπως στον καρκίνο του πνεύμονα, από τον οποίον και ξεκίνησε, στα λεμφώματα, τις λευχαιμίες, σε όγκους του παχέος εντέρου. «Δεν έχουμε ακόμη το «μαγικό» βιοδείκτη, αλλά ξέρουμε τα τελευταία δύο χρόνια πολύ περισσότερες πληροφορίες, και ενδεχομένως να μπαίνουμε τώρα στη φάση που να μπορούμε να διακρίνουμε ποιοι άρρωστοι θα επωφεληθούν πραγματικά από την ανοσοθεραπεία».
- Στόλισαν… αυτοκίνητα και έγιναν viral στο Ηράκλειο
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον Μύρο (Χιλετζάκη;) «που έχει πάρει πεντεκοσάρι στην πάρτη του» αναφέρεται ο Φραπές σε συνομιλία
- H Τέιτ ΜακΡέι μιλά για τις φυλλάδες που «κρεμούν στα μανταλάκια» τις τολμηρές τραγουδίστριες
- Τεχνητή νοημοσύνη: Τώρα που αντικαθιστά τους εργαζόμενους, μάλλον θα πρέπει να πληρώσει και φόρους
- LIVE: Λεβαδειακός – ΑΕΛ Novibet
- LIVE: Τσέλσι – Έβερτον
- Θρίλερ με την εξαφάνιση του 33χρονου ειδικευόμενου γιατρού στο Ηράκλειο
- LIVE: Λίβερπουλ – Μπράιτον
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442