Συνεχώς φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονται στρες και ανησυχία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup, ενώ στον αντίποδα, τα επίπεδα της παγκόσμιας ευτυχίας βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο δεκαετίας.

«Συλλογικά, ο κόσμος έχει περισσότερο στρες, ανησυχία, θλίψη και πόνο σήμερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας Μοχάμεντ Γιούνις.

Για παράδειγμα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), την οποία μαστίζουν οι πόλεμοι, τον περασμένο χρόνο, ήταν η χώρα με τους λιγότερους χαρούμενους ανθρώπους.

Η έρευνα βασίστηκε σε περισσότερους από 154.000 ανθρώπους σε 146 χώρες, η εταιρεία ρώτησε τους ανθρώπους αν μια μέρα νωρίτερα είχαν αισθανθεί πόνο, ανησυχία, στρες, θυμό, ή οργή.

Αποφάνθηκε ότι η παγκόσμια διάθεση είναι «πιο μαύρη» από την έναρξη αυτής της έρευνας το 2006.

Στην κακή διάθεση πρώτη έρχεται η υποσαχάρια Αφρική με 24 από τις 35 χώρες που συμμετείχαν να έχουν σημειώσει χαμηλό δεκαετίας στη χαρά μέσα στο 2017, κάτι το οποίο πιθανόν να οφείλεται σε κοινωνικές αναταραχές που διαλύουν τα συστήματα υγείας και προκαλούν πείνα στους πολίτες.

«Στην CAR και σε κάποιες από τις άλλες χώρες, υψηλά ποσοστά του πληθυσμού δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη», είπε η επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας.

Η πολίτες στην CAR αντιμετωπίζουν καθημερινώς βία, με τρεις στους τέσσερις πολίτες της να απαντούν ότι ένιωσαν πόνο και ανησυχία.

Ωστόσο και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες βλέπουμε υψηλά τα ποσοστά θλίψης. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν στρεσαρισμένοι, περίπου η ίδια αναλογία με τους ερωτηθέντες από την CAR.

Ο οικονομολόγος Ζαν-Εμανουέλ σχολίασε ότι είναι «θλιβερό» να παρατηρείται πτώση στη διάθεση των ανθρώπων παγκοσμίως την ώρα που αυξάνεται ο πλούτος και τα υλικά αγαθά.

Στην πρώτη θέση μίας δεύτερης κατάταξης με τις πιο θετικές χώρες βρίσκεται η Παραγουάη, οι κάτοικοι της οποίας ρωτήθηκαν αν αισθάνονταν ξεκούραστοι, αν αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό, αν διασκέδασαν ή αν έμαθαν κάτι νέο την προηγούμενη ημέρα. Στις τελευταίες θέσεις αυτής της λίστας εμφανίζονται οι μαστιζόμενες από τον πόλεμο Υεμένη και Αφγανιστάν.

Γράψτε το σχόλιο σας