Πέθανε στα 67 του χρόνια ο ιταλός σκηνοθέτης Κάρλο Βαντσίνα, ένας από τους »πατέρες» του αποκαλούμενου «cinepanettone» (Σ.τ.Σ: του είδους εκείνου της ανάλαφρης κωμωδίας, που είναι δημοφιλής στο ευρύ κοινό αλλά απεχθής για τους κριτικούς του κινηματογράφου).
Ο Κάρλο Βαντσίνα, γιος ενός άλλου σκηνοθέτη κωμωδιών, του Στένο Βαντσίνα, ξεκίνησε την καριέρα του πίσω από τις κάμερες το 1976 με την ταινία «Μήνας του μέλιτος για τρεις». Αυτή όμως που τον έκανε περισσότερο γνωστό ήταν «Οι διακοπές των Χριστουγέννων» το 1983, η οποία λανσάρισε ουσιαστικά και αυτό το νέο είδος φαρσοκωμωδίας.
Στα 40 χρόνια καριέρας του σκηνοθέτησε περίπου 60 ταινίες, κάποιες από τις οποίες θεωρείται ότι σατιρίζουν την ιταλική κοινωνία (π.χ «Το κυριακάτικο γεύμα» του 2003 και το «Σε αυτό τον κόσμο των κλεφτών», το 2004). Κάποιες από τις άλλες ταινίες του ήταν οι: «Δεν κλέβεις το σπίτι του κλέφτη» , «Διακοπές στην Αμερική», «Γεύση από αγάπη», «Γεύση από θάλασσα», «Παραμυθένιος Γάμος», «Ανατολικά του Έρωτα» και άλλες.
Το «cinepanettone» πήρε το όνομά του από την λέξη panettone –το είδος αυτό του γλυκού ψωμιού ή τσουρεκιού που οι Ιταλοί τρώνε κατά παράδοση τα Χριστούγεννα-και την λέξη cine (κινηματογράφος).
Από το 1983 ως το 2011 στην Ιταλία έβγαινε στους κινηματογράφους μια τέτοια ταινία την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.