Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να «σαρώσει» την Κρήτη
Μετά από μια μικρή ανάπαυλα δύο ημερών όπου σε πολλές περιοχές της Κρήτης οι βόρειοι άνεμοι «έφεραν» και βροχοπτώσεις, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της ενημερώνει τους πολίτες ότι θα υπάρξουν και πάλι το επόμενο διήμερο υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και το φαινόμενο σύμφωνα με την ανακοίνωση θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.
Μετά από μια μικρή ανάπαυλα δύο ημερών όπου σε πολλές περιοχές της Κρήτης οι βόρειοι άνεμοι «έφεραν» και βροχοπτώσεις, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της ενημερώνει τους πολίτες ότι θα υπάρξουν και πάλι το επόμενο διήμερο υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και το φαινόμενο σύμφωνα με την ανακοίνωση θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο θα εξελιχθεί αύριο Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Μαρτίου σε ολόκληρο το νησί.
Στην ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου και σε παιδιά να περιορίσουν κάθε κάθε έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα να ακολουθούν την προτεινόμενη από γιατρούς αγωγή.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκινάει από το πρωί της Κυριακής αλλά οι συγκεντρώσεις αρχικά θα είναι ανεχτές. Αργότερα όμως θα υπάρξει μία πιο έντονη μεταφορά προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί, καθώς θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέγιστες συγκεντρώσεις αναμένεται να εμφανισθούν τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Η υποχώρηση των συγκεντρώσεων σκόνης θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα το απόγευμα, διατηρώντας όμως ακόμη σημαντικές ποσότητες, ενώ αποκατάσταση μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας αναμένεται από την Τρίτη και μετά.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Άσε τους influencers να λένε – Μύθοι και αλήθειες για το τρέξιμο
- Κατολίσθηση σε κάμπινγκ στη Νέα Ζηλανδία – Αρκετοί αγνοούμενοι
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες παροχές και επιδόματα δεν φορολογούνται – Όσα πρέπει να ξέρετε
- Allianz: Ο κόσμος χωρίς το ΝΑΤΟ – Εξετάζοντας τις πιθανότητες
- Συνταγή: Παραδοσιακή χορτόπιτα
- Συνάντηση Πούτιν με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Σε ποιες περιοχές επιμένει η κακοκαιρία την Πέμπτη – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι
- Το blueberry είναι superfood (έστω κι αν δεν του φαίνεται)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442