Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αναχαιτίζει την πολλαπλή σκλήρυνση
Η μεταμόσχεση βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είναι ικανή να αναχαιτίσει τη νόσο και να βελτιώσει τη συμπτωματολογία της, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών, στη Λισαβόνα.
Η μεταμόσχεση βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είναι ικανή να αναχαιτίσει τη νόσο και να βελτιώσει τη συμπτωματολογία της, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών, στη Λισαβόνα.
Πρόκειται για μελέτη που έγινε σε πάνω από 100 ασθενείς σε νοσοκομεία του Σικάγο, του Σέφιλντ, της Ουψάλα και του Σάο Πάολο. Όλοι έπασχαν από υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση και είτε υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, είτε σε φαρμακευτική αγωγή.
Έπειτα από 12 μήνες, είχε παρατηρηθεί μόνο μια υποτροπή μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση και 39 στην ομάδα της φαρμακευτικής αγωγής.
Μετά από τρία χρόνια, η μεταμόσχευση είχε αποτύχει σε τρεις από τους 52 ασθενείς (6%), συγκριτικά με 30 από τους 50 (60%) της ομάδας ελέγχου.
Οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση είχαν μείωση της αναπηρίας, ενώ τα συμπτώματα της ομάδας της φαρμακευτικής αγωγής είχαν επιδεινωθεί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Northwestern Ρίτσαρντ Μπερτ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι ανώτερη των διαθέσιμων φαρμάκων για την πολλαπλή σκλήρυνση».
Η θεραπεία απαιτεί τη χρήση χημειοθεραπείας για την καταστολή του ελαττωματικού ανοσοποιητικού συστήματος, τη λήψη βλαστικών κυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή, από το αίμα και τον μυελό των οστών του και μετά την εργαστηριακή επεξεργασία τους την επανέγχυση τους στον ασθενή. Στόχος είναι η αναδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας