Τουρκία: Η επίθεση του συριακού στρατού θα προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων
Οι αυξημένες επιθέσεις στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης, δήλωσε ο tούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να βάλουν φρένο στην επίθεση του συριακού στρατού κοντά στα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Οι αυξημένες επιθέσεις στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης, δήλωσε ο tούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να βάλουν φρένο στην επίθεση του συριακού στρατού κοντά στα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Η συριακή κυβερνητική επίθεση, την οποία συνδράμουν υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, έχει ενταθεί και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Τουρκία, που αντιτίθεται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά εργάζεται με τους συμμάχους του, το Ιράν και τη Ρωσία, προκειμένου να μειωθούν οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ, υποστηρίζει πως η πιο πρόσφατη επίθεση του στρατού δεν θα πραγματοποιείτο χωρίς την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας.
Xώρα υποδοχής η Τουρκία
Χώρα υποδοχής τριών εκατομμυρίων προσφύγων ως αποτέλεσμα του εξαετούς πολέμου, η Τουρκία φοβάται μια αύξηση της ροής στα σύνορά της από την Ιντλίμπ.
Η βορειοδυτική επαρχία είναι η μεγαλύτερη περιοχή που τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών οι οποίοι εκδιώχθηκαν από άλλα προπύργιά τους στη Συρία, και είναι η πατρίδα περισσότερων από δύο εκατομμύρια ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους χρειάζονται βοήθεια.
«Η αύξηση των επιθέσεων στην Ιντλίμπ θα προκαλέσει νέα μεταναστευτικά κύματα και διωγμούς. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και είναι λάθος», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Η Τουρκία αναπτύσσει δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ και δημιουργεί βάσεις εκεί αφού συμφώνησε με τον Ιράν και τη Ρωσία να εγκαθιδρύσει «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην Ιντλίμπ και σε κοντινές περιοχές.
«Είναι πολύ λάθος για το καθεστώς Άσαντ να εξαπολύει μια επίθεση χωρίς να ξεχωρίζει τους αμάχους, ώστε να κερδίσει έδαφος… ενώ η πρωτοβουλία της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν για μια διαρκή ειρήνη σημειώνει πρόοδο», είπε ο Γιλντιρίμ.
«Συζητάμε το θέμα αυτό με τη Ρωσία και το Ιράν, απευθύνουμε τις προειδοποιήσεις μας όσον αφορά ενδεχόμενες φρικτές συνέπειες των επιθέσεων του Άσαντ», είπε και προειδοποίησε πως οι εχθροπραξίες εμποδίζουν τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση.
Η Ρωσία σκοπεύει να συγκαλέσει συνέδριο για την ειρήνη στη Συρία αργότερα αυτό τον μήνα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό.
ΑΠΕ/Reuters,in.gr
- Τσερνόμπιλ: Η προστατευτική κατασκευή δεν μπλοκάρει πλέον τη ραδιενέργεια οκτώ μήνες μετά το πλήγμα
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
- Κακοκαιρία Byron: Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν τη Ρόδο – Έπεσαν δέντρα, έσπασαν κάβοι πλοίου
- Τέλος από τη Μύκονο Betsson ο Έβανς – Ποιος είναι ο λόγος που αποχωρεί…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442