Οι ψηλοί άνδρες πιο ευάλωτοι στον επιθετικό καρκίνο του προστάτη
Οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη και να αποβιώσουν εξαιτίας του, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.
Οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη και να αποβιώσουν εξαιτίας του, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την Δρ Αουρορα Περεζ-Κορναγκο, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 141.896 άνδρες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στη μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Μετά από κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια, καταγράφηκαν 7.024 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, περιλαμβανομένων 726 υψηλής διαβάθμισης και 934 θανάτων από τη νόσο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά αναστήματος ο κίνδυνος υψηλής διαβάθμισης καρκίνου αυξανόταν κατά 21% και ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο κατά 17%.
Επίσης, η παχυσαρκία αύξανε τον κίνδυνο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη. Για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά στην περίμετρο της μέσης η πιθανότητα υψηλής διαβάθμισης καρκίνου του προστάτη αυξανόταν κατά 13% και θανάτου από τη νόσο κατά 18%.
«Τα αποτελέσματα μας παρέχουν νέα στοιχεία για τους υποκείμενους μηχανισμούς εκδήλωσης του καρκίνου του προστάτη, όπως η σχέση με τη διατροφή και την ανάπτυξη», σχολιάζει η Δρ Περεζ-Κορναγκο.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Eurostat: Ένας στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη εργάζεται ενώ σπουδάζει – Τι ισχύει στην Ελλάδα
- Προϊστορικός οργανισμός των 8 μέτρων ανήκε σε «χαμένο παρακλάδι της ζωής»
- Παραδέχθηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου ο Τσιτσιπάς: «Ήταν άψογος στα κρίσιμα σημεία»
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάθεση για 13 χρόνια πριν – «Καμία σχέση με τη συντονισμένη απάτη που βλέπουμε σήμερα»
- Greek Tourism on Track for Record Revenues in 2025
- Άμεση αντίδραση σε πλημμυρικά φαινόμενα στην Καλαμάτα
- Ο Σπαλέτι απάντησε σε… προπονητή της εξέδρας: «Αν δεν σου αρέσει η Γιουβέντους, κάτσε σπίτι» (vid)
- Στέφανος Παπαδόπουλος: «Σκέφτηκα να αποσύρω τη μήνυση κατά του Γιώργου Μαζωνάκη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442