Διαβήτης: Τι συμπτώματα έχει και πότε χρειάζεται η ινσουλίνη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), η Βάια Λαμπαδιάρη, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας - Διαβητολογίας στην Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αττικόν», μας εξηγεί τί συμπτώματα έχει ο διαβήτης, πότε χρειάζεται ο ασθενής να κάνει θεραπεία με ινσουλίνη και πώς θα την κάνει σωστά.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), η Βάια Λαμπαδιάρη, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας – Διαβητολογίας στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αττικόν», εξηγεί στο in.gr τί συμπτώματα έχει ο διαβήτης, πότε χρειάζεται ο ασθενής να κάνει θεραπεία με ινσουλίνη και πώς θα την κάνει σωστά.
Στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 12% του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα, με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την Ελλάδα, για το 2015 το μέσο ετήσιο κόστοςσχετιζόμενο με τον σακχαρώδη διαβήτη ανά πάσχοντα ανήλθε σε 2.562 ευρώ.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο διαβήτηςπαρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη διεθνώς ανέρχεται σήμερα σε 415 εκατομμύρια, ενώ έως το 2040 αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια. Από αυτά, υπολογίζεται ότι το 87%-91% πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 7%-12% από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 1%-3% από άλλους τύπους διαβήτη.
Όμως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος, καθώς τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα.
Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν που ο διαβήτηςαποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, η πλειονότητα των χωρών δαπανούν μεταξύ 5% και 20% των συνολικών ετήσιων δαπανών τους για την υγείακαι τον διαβήτη.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας