Προκλητικό αλβανικό πανό στο Euro για την Ελλάδα και «την Τσαμουριά»
Αλβανοί φίλαθλοι σήκωσαν προκλητικό πανό στο Euro κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας με αναφορά στο ζήτημα των Τσάμηδων. Για «θρασύτατη» και «προβοκατόρικη» ενέργεια κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παροβαίνει σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και την αλβανική κυβέρνηση.
Αλβανοί φίλαθλοι σήκωσαν προκλητικό πανό στο Euro κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας με αναφορά στο ζήτημα των Τσάμηδων, με το μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι ένοχη γενοκτονίας στην Τσαμουριά».
Στο υπόβαθρο βρίσκεται το ήδη δύσκολο κλίμα με την Αθήνα που είχε ρίξει την σκιά του την επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στα Τίρανα.
Το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αλβανοί φίλαθλοι στις κερκίδες κρέμασαν πανό στα αγγλικά με το μήνυμα «Η Ελλάδα είναι ένοχη, μνήμη στη γενοκτονία της Τσαμουριάς, 100.000 θύματα Αλβανοί».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής:
«H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.
»Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.
»Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς.»
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα στις αρχές του μήνα είχε ήδη επισκιαστεί από αναφορά του αλβανού ΥΠΕΞ λίγες ημέρες νωρίτερα περί «τσαμικού ζητήματος».
Η Αθήνα είχε καταδικάσει την «επαναλαμβανόμενη υποκίνηση ενός ανύπαρκτου θέματος» ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας της επίσκεψης ο Ν.Κοτζιάς είχε βρει απέναντι από το αλβανικό ΥΠΕΞ μικρή συγκέντρωση του «Τσαμικού Κόμματος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος – Κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών
- Ιταλία: Δίχρονο παιδί κινδυνεύει να πεθάνει έπειτα από πρωτοφανές ιατρικό λάθος σε μεταμόσχευση
- Kαταιγίδα Nils: Σαρώνει τη Γαλλία – Ένας νεκρός και 850.000 σπίτια χωρίς ρεύμα
- Καταγγέλει τον Ηλιόπουλο η ΠΑΕ Ολυμπιακός
- Όταν η σαλάτα μπήκε στο μενού – Απολίθωμα 300 εκατ. ετών ανήκει σε ένα από τα πρώτα φυτοφάγα ζώα
- Φάμελλος: «Oποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις διαφθορά και καθεστώς Μητσοτάκη, η ΝΔ στα σκάνδαλα έχει άριστη κατάρτιση»
- Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα πάνω από 100.000 νοικοκυριά στο Κίεβο – Νέες ρωσικές επιθέσεις
- Το προσωπικό στυλ έχει να κάνει με το ταξίδι – Ο Αμερικανός ποιητής της μόδας Ralph Lauren δείχνει τον δρόμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442