
Προς περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2016
Τα 7 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2016 στην Ελλάδα, έπειτα από μια υποτονική χρονιά, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας της χώρας μας. Αυτά προκύπτουν από σχετική μελέτη που παρουσίασε η PWC για τις εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το 2015 πραγματοποιήθηκαν 29 εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) αξίας 1,4 δισ. ευρώ, περίπου 39% λιγότερο από το 2014.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά 7,9 δισ. ευρώ το 2015. Ο αριθμός των Ε&Σ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2014, ενώ το μέσο μέγεθος συναλλαγής βρίσκεται στα 47 εκατ. ευρώ, 30% χαμηλότερο του 2014.
Οι κλάδοι στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες συναλλαγές το 2015 είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (37%) και τα φάρμακα (35%). Οι ιδιωτικοποιήσεις πρακτικά πάγωσαν κατά τη διάρκεια του 2015 αγγίζοντας μόλις τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τέσσερις συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Η μοναδική ελληνική επιχείρηση που εξέδωσε διαπραγματεύσιμο διεθνές ομόλογο το 2015 ήταν ο ΟΤΕ.
Δεν αναμένονται όμως μεγάλες distress συναλλαγές να ωριμάσουν μέσα στο 2016. Αν ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επενδυτές, καταλήγει ο ίδιος, μπορεί να αντιδράσουν θετικά. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την ενίσχυση της ορμής είναι η ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα γενικότερα.
Τόνια Τσακίρη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- AI κάτσε λίγο στην άκρη… – Πότε πατάμε pause για να δουλέψει ο εγκέφαλος
- Παναγιώτα Διαμαντή: Ελληνίδα δασκάλα ανάμεσα στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς του κόσμου
- Ακραίες καταστάσεις στην Τουρκία: 29 ακόμη συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για παράνομα στοιχήματα
- Υπερτουρισμός: Νέοι κανόνες στην Ευρώπη – Τι αλλάζει στα ταξίδια το 2026 και τι ισχύει στην Ελλάδα
- Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]
- Ύπνος στον αέρα; 4 απίστευτες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα ζώα για να κοιμηθούν ακίνδυνα
- Η αποθεραπεία του Λεσόρ, η διαχείριση του Αταμάν και η «συμφόρηση» στο «5» με την επιστροφή του
- Αγνοούνται τρεις ορειβάτες στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)



















![Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ΧΡΗΜΑΤΑ-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442