Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Ν.Φίλης: Χρήματα για τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δεν υπάρχουν

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ενιαίας συμφωνίας που επιδιώκει, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί στη Ρίγα την Πέμπτη πρόταση - πακέτο για το χρέος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δηλώνει ότι χρήματα για να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δεν υπάρχουν. «Τώρα τσιτώνει η διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας» τόνισε.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί στη Ρίγα την Πέμπτη πρόταση – πακέτο για το χρέος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δηλώνει ότι χρήματα για να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δεν υπάρχουν.

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα αποπληρώνει το τελευταίο διάστημα το χρέος με πόρους του προϋπολογισμού, κάτι που -όπως σημειώνει- δεν μπορεί να συνεχιστεί, τονίζει ότι τίθεται εκ των πραγμάτων θέμα χρέους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, ο Νίκος Φίλης ανέφερε: «Στις 5 Ιουνίου είναι η ημερομηνία για την πληρωμή ενός δυσθεώρητου ποσού. Αυτά δεν υπάρχουν, όχι.

»Δεν μπορεί επί ένα χρόνο η ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος να μην παίρνει φράγκο από τη δανειακή σύμβαση και να έχει δώσει 17,5 δισ. ευρώ, τα 8 τα έχει δώσει η κυβέρνηση η σημερινή, για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών.

»Καμιά χώρα δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της μόνο με τα λεφτά του προϋπολογισμού της. Δεν έχουμε να τα πληρώσουμε και είναι αντικείμενο της συζήτησης. Γι’ αυτό λέμε ότι το θέμα του χρέους τίθεται εκ των πραγμάτων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς και τις κοινωνικές παροχές.

«Εμείς διασφαλίζουμε και θα διασφαλίσουμε την πληρωμή των εσωτερικών υποχρεώσεων, δηλαδή μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, λειτουργία του κράτους. Δεν πρόκειται να δώσουμε λεφτά στους δανειστές. Τώρα τσιτώνει η διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας» υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο