Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ για ασφαλιστικό και εργασιακά

Κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ για ασφαλιστικό και εργασιακά

Για εργασιακά και ασφαλιστικό συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ κατέγραψαν και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Κατά τη συζήτηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Φρανσουά Ολάντ.

Για εργασιακά και ασφαλιστικό συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ κατέγραψαν και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Κατά τη συζήτηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο.

Στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη μνεία στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Υποστηρίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

  • Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,
  • Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

«Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές» καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Σε μία σύντομη συνομιλί του με δημοσιογράφους, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε εάν εάν θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές και απάντησε χαρακτηριστικά: «Που είστε ακόμα!»

Σε ερώτηση για το εάν θα μιλήσει ξανά με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και παρέπεμψε σε γελοιογραφία της εφημερίδας Καθημερινή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο