Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές σπιτιών σε μια χρονική περίοδο που τα χαμηλά επιτόκια κάνουν άλλες μορφές επενδύσεων λιγότερο ελκυστικές.
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές σπιτιών σε μια χρονική περίοδο που τα χαμηλά επιτόκια κάνουν άλλες μορφές επενδύσεων λιγότερο ελκυστικές.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014 αυξήθηκαν κατά 5,2% συνολικά σε σύγκριση με πέρυσι. Οι τιμές των κατοικιών που στεγάζουν πολλές οικογένειες μαζί αυξήθηκαν κατά 7,2%, σύμφωνα με δείκτη που δημοσιοποίησε η Ένωση Τραπεζών της Γερμανίας (VDP). Οι τιμές σε συγκροτήματα διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 2,6%, καθώς είχαν ενισχυθεί αρκετά τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Οι επενδυτές ελκύονται από κατοικίες προς ενοικίαση που έχουν την προοπτική να προσφέρουν αξιόλογες αποδόσεις, αλλά και από την προοπτική να κερδίσουν από μια μελλοντική αύξηση στις τιμές. Αυτό γίνεται σε μια χρονική περίοδο που άλλες μορφές επενδύσεων προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.
Τα χαμηλά επιτόκια κάνουν επίσης πιο φθηνό τον δανεισμό για όσους θέλουν να πάρουν στεγαστικά δάνεια. Τα νέα ενοίκια σε κτίρια διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,6% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι.
Από τη θετική πορεία της αγοράς έχουν ωφεληθεί ακόμη εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση ακινήτων, όπως είναι η Deutsche Annington Immobilien SE και η Deutsche Wohnen AG, καθώς οι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές μετοχών του κλάδου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Barkow Consulting GmbH.
Αυξημένες συναλλαγές καταγράφονται επίσης και σε γραφεία τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο επενδυτών. Οι τιμές αγοράς γραφείων αυξήθηκαν κατά 3,7% το τρίτο τρίμηνο, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 1,8%, σύμφωνα με τη VDP. Τα εμπορικά ακίνητα προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών που έχουν αυξημένη ρευστότητα.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.