Κονδύλια 11,9 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των ευρωπαϊκών μεταφορικών συνδέσεων
Να προτείνουν έως τις 26 Φεβρουαρίου 2015 σχέδια για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 11,9 δισ. ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών μεταφορικών συνδέσεων κάλεσε τα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Να προτείνουν έως τις 26 Φεβρουαρίου 2015 σχέδια για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 11,9 δισ. ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών μεταφορικών συνδέσεων κάλεσε τα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν η χρηματοδότηση θα είναι επικεντρωμένη σε 9 κύριους διαδρόμους μεταφορών, οι οποίοι στο σύνολό τους θα συνθέτουν ένα κεντρικό δίκτυο μεταφορών και στοχεύει στην εξάλειψη των σημείων κυκλοφοριακής συμφόρησης, στη ριζική αλλαγή των συνδέσεων Ανατολής-Δύσης και στον εξορθολογισμό των διασυνοριακών μεταφορών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες όλης της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», η χρηματοδότηση της ΕΕ για τις μεταφορές έχει τριπλασιαστεί φθάνοντας τα 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 (συγκριτικά με 8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013). Πρόκειται για το πρώτο τμήμα της νέας διαθέσιμης χρηματοδότησης για τις μεταφορές.
Η συνεκτίμηση αυτών των καινοτομιών — δηλαδή, του τριπλασιασμού της χρηματοδότησης για τις μεταφορές σε συνδυασμό με την απόφαση να είναι αυστηρά επικεντρωμένη στους 9 κύριους διαδρόμους μεταφορών της ΕΕ — δείχνει ότι πρόκειται για την ριζικότερη αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις υποδομές, από τη σύλληψή της τη δεκαετία του 1980.
Το νέο κεντρικό δίκτυο, που πρέπει να υλοποιηθεί έως το 2030, θα συνδέει:
- 94 μεγάλους ευρωπαϊκούς λιμένες με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.
- 38 κύριους αερολιμένες με σιδηροδρομικές συνδέσεις με μεγάλες πόλεις.
- 15.000 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου αναβαθμισμένου σε γραμμές υψηλής ταχύτητας.
- 35 διασυνοριακά έργα για τη μείωση των κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
Η χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί στα πιο ανταγωνιστικά σχέδια. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά παράλληλα πρέπει στην υλοποίησή τους να συνεισφέρουν και τα κράτη μέλη. Οι επιλεγείσες προτάσεις και τα ποσά που θα διατεθούν ανά έργο θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι του 2015.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442