Πρωτιά για την Ισπανία, πέρασαν και Κροατία, Σλοβενία
Η Ισπανία επικράτησε της Γεωργίας με 83-59, στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας ημέρας του Γ΄ ομίλου στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, και μεταφέρει 1 νίκη - 1 ήττα στο β΄ γύρο στη Λιουμπλιάνα. Λίγο αργότερα η Κροατία επικράτησε με 70-53 της Τσεχίας και πήρε το τρίτο εισιτήριο για την β' φάση της διοργάνωσης, ενώ στον τελευταίο χρονικά αγώνα του ομίλου, η Σλοβενία παρά την ήττα της από την Πολωνία με 71-61 πέρασε ως δεύτερη μεταφέροντας 1 νίκη - 1 ήττα.
Η Ισπανία επικράτησε της Γεωργίας με 83-59, στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας ημέρας του Γ΄ ομίλου στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, και μεταφέρει 1 νίκη – 1 ήττα στο β΄ γύρο στη Λιουμπλιάνα.
Με 16 πόντους του Ρίκι Ρούμπιο, τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ να προσθέτει 15 και τους Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Γιουγ να σημειώνουν από 11 πόντους, οι Ίβηρες έκαναν το καθήκον τους και πλέον περιμένουν το αποτέλεσμα του αγώνα της Σλοβενίας με την Πολωνία για να μάθουν αν θα είναι πρώτοι ή δεύτεροι στον όμιλο.
Η Γεωργία, που είχε πρώτο σκόρερ τον Γκεόργκι Σερμαντίνι με 10 πόντους, γνώριζε πως έχει αποκλειστεί ήδη πριν το τζάμπολ με την πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Μετά το 17-17 της 1ης περιόδου, οι παίκτες του Χουάν Ορένγκα πάτησαν… γκάζι και βρέθηκαν στο +12, στο ημίχρονο, 41-29. Οι Μαρκ Γκασόλ και Τσαβιέρ Ρέι έκαναν εκπληκτική δουλειά στα ριμπάουντ (από 8 έκαστος), κάνοντας εύκολη εν συνεχεία τη δουλειά των «εκτελεστών» για τους Ισπανούς, που έχουν στόχο το 3ο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και τρίτο χρυσό στην ιστορία τους. Τυπική διαδικασία το β΄ μέρος, έδωσε την ευκαιρία στον Ορένγκα να δώσει χρόνο και στους 12 παίκτες που είχε στη διάθεσή του.
Συνεχίζει η Κροατία, έξω η Τσεχία Την 3η θέση του Γ’ ομίλου κατέλαβε η Κροατία και θα αντιμετωπίσει την εθνική Ελλάδας το ερχόμενο Σάββατο (14/9, 18:45) στον 6ο όμιλο. Οι Κροάτες επικράτησαν 70-53 της Τσεχίας στην 5η και τελευταία αγωνιστική, αφήνοντας τους Τσέχους εκτός δωδεκάδας.
Μεγάλος πρωταγωνιστής της Κροατίας ο Άντε Τόμιτς που για ένα ριμπάουντ δε σημείωσε νταμπλ νταμπλ (12π., 9ρ.). Πρώτος σκόρερ της Τσεχίας ο Πάβελ Πούμπρλα με 19 πόντους.
Η Τσεχία ξεκίνησε δυνατά, προηγήθηκε 19-25 στο 13ο λεπτό, ενώ στο ημίχρονο διατηρούσε το προβάδισμα έστω και με βραχεία κεφαλή 32-33. Οι Κροάτες αντέδρασαν στο β΄ μέρος, ανέκτησαν τα ηνία στην πρωτοπορεία, 43-40 και μετά το 47-42 στο 30′ μετέτρεψαν σε τυπική διαδικασία το υπόλοιπο του αγώνα.
Αδιάφορη ήττα για τη Σλοβενία από την Πολωνία Δεύτερη διαδοχική αποτυχία και ήττα έκπληξη από την αποκλεισμένη Πολωνία για την οικοδέσποινα του Ευρωμπάσκετ Σλοβενία, η οποία όμως προκρίθηκε ως 3η του Γ’ ομίλου με απολογισμό 3 νίκες – 2 ήττες στη Β’ φάση, όπου μεταφέρει 1 νίκη και 1 ήττα.
Οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ηττήθηκαν 71-61 από την Πολωνία στην καταληκτική αναμέτρηση της Α’ φάσης, στην οποία πλήρωσαν τα «φτωχά» ποσοστά ευστοχίας τους και τα 15 λάθη.
Οι Πολωνοί, οι οποίοι επιστρέφουν «σπίτι» τους, έδωσαν ρεσιτάλ δημιουργία με 17 ασίστ, ενώ απέδωσαν σωστά αμυντικά πάνω στα επιθετικά ατού της Σλοβενίας. Κορυφαίος των νικητών ο Τόμας Κελάτι με 21 πόντους, ενώ από τους οικοδεσπότες ξεχώρισε μόνο ο Λόρμπεκ με 13.
Μετά την αναπάντεχη ήττα της «οικοδέσποινας» Σλοβενίας από την Πολωνία αλλάζει το πρόγραμμα της εθνικής στη Β’ φάση του Ευρωμπάσκετ. Μετά την πρεμιέρα με την Ισπανία στον ΣΤ’ όμιλο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αγωνιστεί στη 2η αγωνιστική (14/9, 18:45) με την Σλοβενία και στην 3η αγωνιστική (16/9, 22:00) με την Κροατία.
Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από το Πάσχα, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι μόνο δύο νέες ταινίες έκαναν την εμφάνισή τους στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα
Ο Σλότερμπεκ είχε συμβόλαιο έως τον Ιούνιο του 2027 και η διοίκηση των Βεστφαλών του προσέφερε νέο πενταετές συμβόλαιο για να τον κρατήσει στο Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ έως το καλοκαίρι του 2031.
Όπως αποκαλύπτει γαλλικό Μέσο η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ψηλά στη λίστα της τον Ντιντιέ Ντεσάν, με τον 57χρονο προπονητή να αποχωρεί από τον πάγκο της Γαλλίας μετά το Μουντιάλ 2026, ύστερα από 14 χρόνια.
Έναν οικογενειακό Γολγοθά ανεβαίνει ο Αμερικανός πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Τζόρνταν ΜακΡέι, ο οποίος εγκατέλειψε το Ισραήλ και τη Χάποελ Χολόν, προκειμένου να είναι στο πλευρό του γιου και της οικογένειάς του.