Τι προτείνουν οι Έλληνες εργοδότες στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης για τη βελτίωση των προοπτικών των αποφοίτων τους
Στα προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στις δεξιότητες των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προκρίνουν οι ευρωπαίοι εργοδότες ως περισσότερο σημαντικές, καθώς και στην αξιολόγηση των ελλήνων αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης με βάση τις δεξιότητες αυτές. Εδώ θα δούμε τις δράσεις των ιδρυμάτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προτείνουν οι εργοδότες για τη βελτίωση των προοπτικών των αποφοίτων τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας.
Στα προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στις δεξιότητες των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προκρίνουν οι ευρωπαίοι εργοδότες ως περισσότερο σημαντικές, καθώς και στην αξιολόγηση των ελλήνων αποφοίτωνανώτατης εκπαίδευσης με βάση τις δεξιότητες αυτές. Εδώ θα δούμε τις δράσεις των ιδρυμάτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προτείνουν οι εργοδότες για τη βελτίωση των προοπτικών των αποφοίτων τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας.
Διάγραμμα 1: Κατανομή των απαντήσεων σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να αναλάβουν τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης για να βελτιώσουν τις προοπτικές των αποφοίτων τους.
Πηγή: European Commission, Flash Eurobarometer 304.
Οι έλληνες εργοδότες απαντούν θετικά σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στην ερώτηση για το εάν θα πρέπει να προστεθούν πρακτικές εμπειρίες στα υπάρχοντα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, άνω του 30% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί πως τα μαθήματα θα πρέπει να γίνουν περισσότερο σχετικά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών που μετέχουν στην έρευνα.
Τέλος, ένα ποσοστό της τάξης του 20% (που αποτελεί από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα) θεωρεί πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην υποστήριξη των πτυχιούχων μετά την ολοκλήρωσητων σπουδών τους.
Αυτό που πραγματικά είναι εντυπωσιακό είναι πως οι έλληνες εργοδότες αξιολογούν πολύ χαμηλά την ανάγκη για προσθήκη προγραμμάτων πρακτικής άσκησηςστα προγράμματα σπουδών των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, παρατήρηση που έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική σημασία που οι ίδιοι αποδίδουν στην πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.
Κώστας Στρατής Yπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ Ερευνητής Edujob
EduJob
- Δημόσιος Τομέας: Πότε η παραίτηση είναι προϋπόθεση για συνταξιοδότηση
- Στον βρεφονηπιακό σταθμό μεταδίδεται και το… μικροβίωμα του εντέρου
- Μενέλαος Λουντέμης: Καλύτερα εκπατρισμένος και ελεύθερος παρά επαναπατρισμένος και επιτηρούμενος
- Φωτεινή Αθερίδου: «Πήρα αγωγή και έκανα ψυχοθεραπεία για τις κρίσεις πανικού»
- ΚΚΕ: Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας είναι αρμόδιος να καθορίσει τις εξελίξεις στην πατρίδα του
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (22/1): «Δράση» με Europa League και «αιώνιους» στη Euroleague
- Το δίλημμα που θέτει ο Τραμπ με το Συμβούλιο Ειρήνης σε ένα τοξικό γεωπολιτικό περιβάλλον
- Μινεσότα: Η ICE συνέλαβε 5χρονο αγοράκι που επέστρεφε από το νηπιαγωγείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442