Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Insenso» Μια όπερα χωρίς μουσική

«Insenso» Μια όπερα χωρίς μουσική

Το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη είναι ένας μονόλογος που ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από τη γνωστή ταινία του Λουκίνο Βισκόντι Senso (1954) και τη χαρακτηρίζει με μια «όπερα χωρίς μουσική». Tο θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Insenso» σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη και από την ομάδα Angelus Novus θα φιλοξενείται στο θέατρο Πορεία έως τις 13 Απριλίου […]

Το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη είναι ένας μονόλογος που ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από τη γνωστή ταινία του Λουκίνο Βισκόντι Senso (1954) και τη χαρακτηρίζει με μια «όπερα χωρίς μουσική».
Tο θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Insenso» σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη και από την ομάδα Angelus Novus θα φιλοξενείται στο θέατρο Πορεία έως τις 13 Απριλίου 2013

Το Insenso, ήδη απ’ τον τίτλο του δηλώνει την παραφορά σώματος και αισθήσεων, λογικού και λόγου. Η λέξη είναι επινοημένη από το γαλλικό insensé (άφρων, παράφρων, παράλογος, παράδοξος) και παραπέμπει στην πηγή έμπνευσης του συγγραφέα, την ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι ‘Senso’ (αίσθηση).

Στο Senso (1954), κατά τα τέλη της αυστριακής κατοχής της Ιταλίας (1860) και ενώ μαίνεται το αντιστασιακό κίνημα της Βενετίας, η Κόμισσα Λίβια Σερπιέρι ερωτεύεται έναν υπαξιωματικό του αυστριακού στρατού, τον Φράντς Μάλερ. Τυφλωμένη από την απελπισία όταν την εγκαταλείπει, τον καταδίδει ως λιποτάκτη. Εκείνος συλλαμβάνεται αμέσως κι εκτελείται.

Στο Insenso του Δ. Δημητριάδη η κόμισα συνεχίζει να ζει. Διασχίζει τους αιώνες, μη μπορώντας να πεθάνει, απελπισμένη, όχι γιατί πρόδωσε τον εραστή της, αλλά γιατί δεν τον σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια, πράξη με την οποία, όπως πιστεύει, θα της ανήκε ολοκληρωτικά.

«Εκείνο που κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο», γράφει η θεατρολόγος Δήμητρα Κονδυλάκη στο επίμετρο του έργου, «είναι η αναπνοή του δίπλα σ’ έναν άλλο άνθρωπο. Σ’ έναν άνθρωπο που τον ποθεί … Η Λίβια Σερπιέρι βυθίζεται στο ακρότατο σημείο του ανθρώπου για να περάσει στην άλλη όχθη. Εκεί όπου το δύο γίνεται ένα, εκεί όπου ακόμη και τα ίδια τα φύλα υποχωρούν, εκεί όπου δεν υπάρχει άρρεν και θήλυ …»

Ακολουθώντας αυτή την οπτική, καθώς και την υπόδειξη του ίδιου του συγγραφέα ότι «τον ρόλο της κόμισσας Λίβιας Σερπιέρι θα μπορούσε, ίσως και θα έπρεπε να επιδιωχθεί, να τον υποδυθεί και ο Φραντς Μάλερ», η σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη αναθέτει αυτόν τον μονόλογο σ’ έναν νεαρό άνδρα ηθοποιό (Αναστάσης Δ. Ροϊλός) και τον τοποθετεί σ’ έναν απροσδιόριστο γυμνό σκηνικό χώρο, βυθισμένο στη νύχτα των αιώνων μοναξιάς της κόμισσας, στη νύχτα των σωμάτων.

Ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Κοστούμι-φωτισμοί: Έλενα Κώτση με τη βοήθεια του Απόστολου Αποστολίδη
Επιμέλεια κίνησης: όλη η ομάδα με τη βοήθεια της Ελίζας Γκιλιοπούλου
Μακιγιάζ: Μελίνα Γλαντζή
Βίντεο: Κώστας Καρύδας
Κατασκευή κοστουμιού: Φούλη Βουτσά

Ερμηνεία: Αναστάσης Δ. Ροϊλός

Κρατήσεις: 210 8210991 & 210 8210082
Παραστάσεις: Σάββατο στις 19.00 & Τρίτη στις 21.00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Φοιτητικό: 8 ευρώ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο