Νέες συνομιλίες το Δεκέμβριο για τα πυρηνικά του Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ μελετούν «ολικές κυρώσεις»
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας. Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον φέρεται να μελετά σχέδιο «ολικών κυρώσεων» κατά της Τεχεράνης με απώτερο σκοπό την οικονομική χρεοκοπία.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.
«Η ΙΑΕΑ και το Ιράν συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε νέες συζητήσεις στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη» δήλωσε η Τζιλ Τούντορ.
«Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια δομημένη προσέγγιση για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που άπτονται του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», πρόσθεσε η ίδια.
Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον φέρεται να μελετά την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη έως ότου δεχθεί τις διεθνείς απαιτήσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, θα πρόκειται για ένα είδος «ολικών κυρώσεων», οι οποίες θα στερούν από την Τεχεράνη οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, τουλάχιστον έως ότου δεχθεί τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Στόχος της νέας κίνησης, η οποία όμως θα φέρει τις ΗΠΑ απέναντι σε αρκετούς συμμάχους τους που τάσσονται υπέρ μιας διπλωματικής προσέγγισης, είναι να οδηγηθεί το Ιράν σε ένα είδος χρεοκοπίας, πράγμα που -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- θα αναγκάσει τη σκληροπυρηνική ιρανική ηγεσία σε υποχώρηση.
Στο στόχαστο αυτή τη φορά θα μπουν καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες, τις οποίες εισάγει η Ισλαμική Δημοκρατία και θεωρούνται απαραίτητες για να κινηθεί η οικονομία.
Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο, ευρωπαϊκές και ασιατικές επιχειρήσεις που δεν θα συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε αυτό το σκοπό, θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.
Εξαίρεση σε όλο αυτό το σχέδιο θα αποτελούν είδη διατροφής και φάρμακα.
Πάντως, ακόμα και αν αυτό το σχέδιο μπει σε εφαρμογή θα χρειαστεί χρόνος για να φέρει αποτελέσματα.
Ενδεικτικό αυτής της εκτίμησης είναι το γεγονός ότι ακόμα και το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, έχει μεν μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Τεχεράνης, όμως δεν τα έχει εκμηδενίσει.
Ακόμα και με 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (έναντι 2,5 εκατομμυρίων) στα δημόσια ταμεία του Ιράν θα μπουν περίπου 37 δισ. δολάρια με μια σταθερή ισοτιμία 100 δολαρίων/βαρέλι.
Σημειώνεται ότι πριν ένα 24ωρο, το θερμόμετρο στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Τεχεράνης έφτασε στα ύψη, όταν το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι οι Ιρανοί κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Η Τεχεράνη απάντησε άμεσα ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Ιρανός βουλευτής υπογράμμισε μάλιστα ότι η κίνηση απέδειξε ότι η χώρα είναι πάντα σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί την εθνική της ακεραιότητα.